Djokovič uspel na súde. Jeho otec mylne tvrdil, že ho následne zatkli

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: SITA/AP)
TASR|10. jan 2022 o 07:40 (aktualizované 10. jan 2022 o 12:32)

Pôvodne ho mali deportovať, no odvolal sa.

BRATISLAVA. Srbský tenista Novak Djokovič môže vstúpiť do Austrálie. V pondelok uspel na súde s odvolaním po tom, ako mu minulý týždeň úrady na letisku v Melbourne zrušili vízum.

Sudca Anthony Kelly zvrátil toto rozhodnutie a nariadil austrálskej vláde zaplatiť súdne trovy a prepustiť Djokoviča z detenčného hotela. Minister pre imigráciu Alex Hawke však má právomoc opäť mu zrušiť vízum a zakázať vstup do krajiny na tri roky.

Ako informoval portál Sydney Morning Herald, austrálska vláda mala od verdiktu súdu štyri hodiny na rozhodnutie, či Djokoviča vráti do detenčného zariadenia.

Čas vypršal a Srb sa môže voľne pohybovať, ale minister ho stále môže vyhostiť z iných dôvodov, hoci sudca označil prvotné zrušenie víza za neopodstatnené. Hawke odložil rozhodnutie, definitíva padne najskôr v utorok tamojšieho času.

"Po pondelňajšom verdikte súdu je v pôsobnosti ministra zvážiť zrušenie víza pána Djokoviča na základe osobnej právomoci. Záležitosť je naďalej otvorená," znelo prvé stanovisko kancelárie ministra od rozhodnutia súdu.

Krátko po tom, čo Djokoviča prepustili z hotela sa objavili informácie, že ho opäť zatkli. Ako sa však neskôr ukázalo, nesprávnu informáciu rozšírili Djokovičov otec Srdjan. Viaceré austrálske médiá následne tieto fámy popreli. Pre denník The Age dokonca informácie vyvrátili priamo zdroje z vlády.

Splnil podmienky?

Kelly si v pondelok vypočul argumenty oboch strán. Deväťnásobný šampión Australian Open mohol v čase pojednávania opustiť detenčný Park Hotel na predmestí Melbourne, kde bol ubytovaný, odkedy mu po prílete do Austrálie zrušili vízum.

Djokovič sa následne obrátil na súd v snahe zvrátiť rozhodnutie o deportácii z krajiny. Argumentoval tým, že na vstup nepotreboval potvrdenie o vakcinácii proti koronavírusu, pretože predložil potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 z decembra.

Podľa austrálskej vlády však nesplnil podmienky na udelenie výnimky. Súd predbežným opatrením minulý týždeň zabránil jeho okamžitému vyhosteniu. Federálne úrady totiž spravili chybu, keď mu nedali dostatok času sa brániť.

Súd sa tak nezaoberal tým hlavným, teda otázkou, prečo by Djokovič mal mať výnimku z povinnej vakcinácie. Podľa federálnych orgánov nie je pozitívny test na covid dostačujúci.

Na akcii v čase karantény

Djokovič dlhodobo odmietal povedať, či je zaočkovaný, podľa súdnych dokumentov nie je. Austrálske zdravotné úrady umožnili dočasnú výnimku z pravidla o očkovaní pre ľudí, ktorí mali COVID-19 v uplynulých šiestich mesiacoch.

Kelly poukázal na to, že Djokovič poskytol úradom na letisku v Melbourne lekársku výnimku od organizácie Tennis Australia, ktorá od 17. januára organizuje úvodný grandslamový turnaj sezóny, aj od dvoch lekárskych komisií.

"Znepokojuje ma, že nerozumiem, čo viac mohol tento človek spraviť pre zisk víza?" pýtal sa sudca Djokovičovho právneho zástupcu Nicka Wooda, ktorý s ním súhlasil.

"Prepisy výsluchu Austrálskou pohraničnou strážou ukázali, že Djokovič podľa svojho vedomia urobil všetko pre udelenie víza a že ho nikto neupozornil na možné nezrovnalosti," uviedol Wood. Odvolanie sa celkovo zakladalo na jedenástich bodoch, právnici označili zrušenie víza za nelogické, iracionálne a právne nepodložené.

Protistrana počas prerušeného pojednávania stiahla svoj prípad, stále však nie je isté, či Djokovič bude môcť obhajovať titul na Australian Open.

Pozitívny PCR test mal údajne 16. decembra, no iba o deň neskôr sa zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli v Novakovom tenisovom centre v Belehrade, kde bez rozstupov či prekrytia horných dýchacích ciest pózoval približne s dvadsiatkou detí.

Srbský tenisový zväz (TSS) publikoval fotografiu 17. decembra, v ten istý deň Djokovič zverejnil zábery, ako dostal vlastnú edíciu srbských poštových známok. Toto podujatie sa konalo 16. decembra. Informovala o tom agentúra AP. Tieto kauzy nemajú priamy vplyv na situáciu v Austrálii, pripomenul web BBC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič uspel na súde. Jeho otec mylne tvrdil, že ho následne zatkli