Je to ako za trest, keď stojím medzi Nórmi, reaguje Samuelsson na nórsku dominanciu

Švédski biatlonisti Sebastian Samuelsson (vpravo) a Martin Ponsiluoma skončili na prvých dvoch miestach v pretekoch s hromadným štartom na MS v biatlone 2023.
Švédski biatlonisti Sebastian Samuelsson (vpravo) a Martin Ponsiluoma skončili na prvých dvoch miestach v pretekoch s hromadným štartom na MS v biatlone 2023. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|14. feb 2024 o 11:44

Dokážete poraziť zvyšok sveta a potom sú tam ešte Nóri, hovorí najlepší český biatlonista.

BRATISLAVA. Nórski muži zatiaľ kraľujú v individuálnych pretekoch na majstrovstvách sveta v biatlone v Novom Meste na Morave. 

V rýchlostných a stíhacích pretekoch získali všetky medaily. Majstrami sveta sa stali Sturla Holm Laegreid a Johannes Thingnes Bö.

Odovzdávanie cien pretrpel

V stíhacích pretekoch sa do najlepšej šestky dostal iba švédsky biatlonista Sebastian Samuelsson na šiestom mieste. Na ceremoniáli, na ktorom sa zúčastní najlepšia šestica v pretekoch, bolo vidieť, že Švéd by najradšej z odovzdávania cien odišiel. 

„Na kvetinovom ceremoniáli som bol už dvakrát a bolo plné Nórov. Vlastne mi to pripadá ako za trest, keď tam stojím. 

Takže nabudúce buď vyhrám, alebo skončím na siedmom mieste,“ citoval Samuelssona isport.cz, ktorý obhajuje prvenstvo z pretekov s hromadným štartom z vlaňajšieho šampionátu v Oberhofe. 

Situácia je pokojnejšia

Najlepší český biatlonista, Michal Krčmář, vysvetlil, prečo Samuelsson túto situáciu znáša tak ťažko. 

„Je to dané historicky. Švédsko a Nórsko sa podpichujú. Mnoho slovných prestreliek vidíme už pred sezónou, počas a aj po nej. Myslím, že keď sa stretnú je to oveľa viac uvoľnené, ako sa môže zdať. 

Pred šampionátom som hovoril, že môže sa stať, že zdoláš celý svet, ale pred tebou bude stále šestica Nórov. Takto to je. Nevidím v tom nič iné, iba to, že sú dobre pripravení. 

Beriem to ako motiváciu, aby som sa k nim mohol čo najviac priblížiť a keď bude možnosť, tak ich možno aj poraziť,“ uviedol. 

Neustále podpichovanie

Nepodpichujú sa však iba biatlonisti, ale aj televízni experti. Švédsky tréner mužov Johanne Lukas sa pre média vyjadril, že z dominancie Nórov nie je vyložene otrávený, ale trochu unavený. 

„Je to pre šport zlé, na tom sa všetci zhodneme,“ prehlásil. 

Na jeho správu reagoval expert nórskej televízie NRK Ola Lunde. „Tak choďte domov a trénujte,“ našiel jednoduchý spôsob. 

Biatlonistom čakajú v stredu 14. februára vytrvalostné preteky na 20 kilometrov. Zlato z vlaňajška obhajuje Johannes Thingnes Bö, Samulesson bol tretí. 

Nórsky biatlonista vedie aj poradie disciplíny. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Je to ako za trest, keď stojím medzi Nórmi, reaguje Samuelsson na nórsku dominanciu