Nitra je kráľom telocviční

Na snímke vpravo Marek Kozlík (Pezinok) a vľavo Eugene Lawrence (Nitra) v súboji v 5. zápase finálovej série playoff extraligy mužov v basketbale medzi AB Cosmetics Pezinok - BK AX SPU Nitra.
Na snímke vpravo Marek Kozlík (Pezinok) a vľavo Eugene Lawrence (Nitra) v súboji v 5. zápase finálovej série playoff extraligy mužov v basketbale medzi AB Cosmetics Pezinok - BK AX SPU Nitra. (Autor: sita)
Sportnet|16. máj 2009 o 19:59

V rozhodujúcom piatom finále zvíťazila Nitra v Pezinku 97:93. Mužský basketbalový titul získala Nitra druhýkrát vo svojej histórii.

PEZINOK. O držiteľovi majstrovského titulu v extralige basketbalistov rozhodol až posledný možný zápas v Pezinku. Natrieskaná telocvičňa v Pezinku videla viacero zvratov, výborné strelecké výkony a nakoniec triumf Nitry po predsa len o niečo viac kolektívnejšom výkone.

Bol to zápas, ktorý mnohonásobne prevyšoval kvalitu basketbalovej infraštruktúry na Slovensku.

((1))

Nitra dlhé roky nepatrila medzi basketbalové mestá. Až keď na jeseň roku 2002 po neúspešných voľbách zutekal zo dňa na deň z majstrovského Pezinka nemenovaný financmajster, presunuli sa tréner, niektorí hráči, vysúvacie tribúny, hlásateľ aj športové nadšenie pod Zobor.

Finále v tréningových halách

Už o tri roky sa Nitra tešila z prvého titulu. Po veľkom návrate Pezinka na basketbalovú mapu trvalo iba dva roky, kým sa oba tímy stretli vo finále.

Bohužiaľ, znamenalo to zároveň aj to, že boj o zlato sa odohrával v halách, ktoré vo vyspelých basketbalových krajinách slúžia maximálne na tréning.

To, že finále basketbalovej extraligy má svoju prestíž, potvrdila minulá sezóna, keď Pezinok ako nováčik oslavoval titul na Pasienkoch pred takmer 3000 divákmi. V tejto sezóne zavítalo v Prievidzi či Leviciach na ligu bežne viac ako 2000 divákov, telocvične v Pezinku a Nitre, žiaľ, takúto kapacitu zďaleka nemajú.

A tak muselo vedenie Pezinka pristúpiť k neštandardnému kroku, 80 lístkov poslalo Nitranom a zvyšok sa rozdal len pezinskému fanklubu.

Ten, kto si chcel kúpiť lístok na mieste, mal smolu. Na jednej strane logické rozhodnutie v prospech skalných fanúšikov, na druhej degradácia podujatia na lokálnu úroveň.

Pezinok premrhal náskok

Nitra triumfovala len o chlp, no všetci sa zhodli, že zaslúžene. „Trestuhodne sme premrhali desaťbodový náskok. Vtedy sme mali hrať rozvážne, dávať lopty pod kôš a nie hádzať trojky. Mali sme dobré individuality, raz zapol Houston, potom Williams, dnes Lukjanec, ale Nitra podávala kolektívne výkony. Bola o tú trochu lepšia,“ povedal tréner neúspešného obhajcu z Pezinka Milan Černický.

„V našom tíme boli hráči, ktorí si napriek veku a skúsenostiam ešte nesiahli na medailu. Viacerí sa u nás zapracovali, hoci ich v inom klube nechceli,“ objasnil dôvody nitrianskeho prvenstva tréner Ľubomír Urban.

Medzi hlavných ťahúňov majstra patril Američan Eugene Lawrence, ktorý hral prvú sezónu v Európe: „Kľúčovým momentom bolo naše decembrové víťazstvo v Pezinku, vtedy sme uverili, že tu môžeme vyhrať hocikedy.“

Titul majstra sa tak presúva do Nitry, rovnako tak otázka, či sa práve tam konečne zrodí klub, ktorý bude úspešný nielen na domácej, ale aj medzinárodnej scéne. Isté je len to, že v telocvičniach sa taký klub bude budovať len veľmi ťažko.

AB Cosmetics Pezinok - AX SPU Nitra 93:97 (15:20, 28:21, 23:24, 27:32) - konečný výsledok série: 2:3

Zostava a body:

Pezinok: L. Williams 19, Snopko 8, Mičuda 5, Kozlík 5, Niparavičius 0 (Lukjanec 34, Houston 22, Brliť 0)

Nitra: Lawrence 26, Tomek 18, Hill 17, Pohánka 9, Červenka 5 (Votroubek 13, Fapšo 9, Vido 0)

TH: 26/21 - 30/22, fauly: 25 - 24, trojky: 14 - 11, rozhodovali: J. Janáč, Brziak, Kúkelčík, 1000 divákov

Hlasy trénerov:

Milan Černický (tréner Pezinka): "Škoda, že sme nevyužili desaťbodový náskok, ktorý sme mali v tretej štvrtine. Vtedy som si myslel, že všetko je na najlepšej ceste a získame titul. Nitrania sa chytili trojkou a dostali sa znovu do hry. Nitra bola vo finálovej sérii o kúsok lepšia, čo dokumentovala dnešným víťazstvom."

((v))

Ľubomír Urban (tréner Nitry): "Rozhodla veľká snaha, chcenie nášho kolektívu vyhrať tento zápas. Viacerí hráči si napriek svojmu veku a skúsenostiam doteraz ešte nesiahli na medailu, aj to bol vnútorný motív nášho mužstva pri ceste za titulom. Naši hráči sa dnes nevzdávali ani za nepriaznivého stavu a kľúčovú úlohu zohrali aj skúsenosti. Toto finálové víťazstvo je odmenou pre fanúšikov, sponzorov aj hráčov. Zaslúžili si to, prajem im to, nech si to užijú. Pre mňa je basketbal iba hobby, moje životné priority sú úplne inde."


Prehľad doterajších majstrov Slovenska v basketbale mužov:

  • 1993 BK Davay Pezinok
  • 1994 BC Prievidza
  • 1995 BC Prievidza
  • 1996 Inter Bratislava
  • 1997 Slovakofarma Pezinok
  • 1998 Slovakofarma Pezinok
  • 1999 Slovakofarma Pezinok
  • 2000 Slovakofarma Pezinok
  • 2001 Slovakofarma Pezinok
  • 2002 Slovakofarma Pezinok
  • 2003 Chemosvit Svit
  • 2004 E.S.O. Lučenec
  • 2005 K Cero SPU Nitra
  • 2006 E.S.O. Lučenec
  • 2007 Slávia TU Košice
  • 2008 Skanska Pezinok
  • 2009 AX SPU Nitra
Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nitra je kráľom telocviční