MS v hokejbale stihla len vďaka čachrom s letenkami. Teraz zabojuje o medaily

Nina Štrbáková.
Nina Štrbáková. (Autor: hokejbal.sk)
Sportnet|25. jún 2022 o 00:00

Nina Štrbáková takmer nestihla MS v hokejbale žien 2022. Teraz bojuje o medaily.

MONTREAL. Slovenské hokejbalistky sú trochu v tieni svojich mužských kolegov na prebiehajúcich MS v Montreale.

Predsa len, slovenskí reprezentanti majú na dosah rekordný zápis, ako prví môžu získať päť majstrovských titulov za sebou. A až do piatkového zápasu s Českom neprehrali.

Ani Slovenky však na svetovom šampionáte nehrajú druhé husle. Po poslednom zápase v skupinovej fáze proti Veľkej Británii (sobota 25. júna o 15.20 hod SELČ) môžu bojovať o medaily. Rovnako ako naposledy.

Zápasy nevysiela naživo žiadna televízia, pretože organizátori nevyrábajú žiadny signál. Textový online prenos však tradične nájdete na Sportnet.sk.

Postup majú vo svojich rukách

Slovenky budú hrať proti Veľkej Británii o postup do semifinále, kam postupujú štyri zo šiestich tímov skupiny. Beznádejne posledné sú hráčky Libanonu.

Druhého Čierneho Petra si vytiahnu slovenské (4. miesto, 5 bodov) alebo britské hokejbalistky (5. miesto, 3 body). Aby Britky vyradili Slovenky, musia nad nimi zvíťaziť.

Následne si prvý tím tabuľky zahrá semifinále so štvrtým, druhý nastúpi proti tretiemu. Nakoniec prídu zápasy o medaily.

poradie

krajina

zápasy

V

VP

PP

P

skóre

body

1.

Česko

4

3

1

0

0

20:5

11

2.

Kanada

4

3

0

1

0

25:7

10

3.

USA

4

2

0

1

1

14:6

7

4.

Slovensko

4

1

1

0

2

17:15

5

5.

Veľká Británia

4

1

0

0

3

7:24

3

6.

Libanon

4

0

0

0

4

2:28

0

Jedna z hráčok takmer nestihla MS

Slovenky siahali po medaile aj naposledy v roku 2019 v Košiciach. Tam však prehrali zápas o bronz s Češkami (0:5).

Na prvom domácom šampionáte v Bratislave 2011 pritom získalo svoje zatiaľ jediné zlato, predtým sa tešili aj zo striebra (2007 a 2009) a naposledy z bronzu v roku 2015.

Jednou z hráčok, ktoré si zápas v Košiciach spred troch rokov pamätajú, je aj mladá Nina Štrbáková. Obrankyňa tímu HBK Medokýš Martin pritom tohtoročný šampionát v kanadskom Montreale takmer nestihla.

Ešte predtým totiž reprezentovala Slovensko na MS v hokeji do 18 rokov (25. máj - 15. jún), ktoré sa konali v USA. Slovenky sa dostali do štvrťfinále, kde vypadli s Kanadou.

„Boli dve možnosti. Prvá, že pôjdem z Ameriky rovno do Kanady. Ale to padlo, pretože som sa musela vrátiť s babami na Slovensko. Takže som musela riešiť druhú možnosť. A tu sa to skomplikovalo, pretože hokejbalistky išli do Montrealu už 15. júna. Presne pätnásť minút po našom prílete z USA,“ vysvetlila Štrbáková, cituje ju hokejbal.sk.

„Priznám sa, aj som si poplakala. Chcela som ísť na obe MS bez stresu. Riešila som všetko možné, aby som stihla obe akcie,“ opisovala Štrbáková, ktorú napokon zachránila mužská reprezentácia.

„Vymenila som sa s jedným z trénerov mužskej reprezentácie Majom Gregoríkom. On išiel s našimi babami namiesto mňa a ja som naopak odletela namiesto neho s mužmi o štyri dni neskôr. Takže vďaka tomu, že obe reprezentácie mali iný termín odletov, som to napokon stihla,“ doplnila 18-ročná hráčka.

Za dvadsaťšesť dní tak nalietala dvadsaťtisíc kilometrov, aby si zahrala na dvoch majstrovstvách sveta. V Montreale ju pritom čakal ťažký program - 7 zápasov za 7 dní.

Spoluhráčka ju pripravila o rekord

Z doterajších štyroch zatiaľ dve vyhrali a dve prehrali. Po úvodnej prehre s Českom (1:3) prišli dôležité víťazstvá nad USA (4:3 sn) a Libanonom (10:1).

Napriek vysokej piatkovej prehre s domácou Kanadou (2:8) sú stále blízko postupu do semifinále.

Na víťazstvách mala leví podiel paradoxne najmladšia hráčka slovenskej hokejbalovej reprezentácie v histórii, len 14-ročná Nela Lopušanová.

Pripravila tak o rekord práve Štrbákovú, ktorá na MS v Košiciach nastúpila vo veku 15 rokov a 75 dní. Bola tak najmladšou hráčkou, aká kedy obliekla národný dres.

„Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Ja som rada, že ma hneď na ďalších MS niekto prekoná. Nela je veľmi talentovaná a ja sa teším, že máme v takom mladom veku hráčky, ktoré majú výkonnosť a talent na to, aby boli v reprezentácii,“ uzavrela v rozhovore pre web Slovenskej hokejbalovej únie Štrbáková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hokejbal»MS v hokejbale stihla len vďaka čachrom s letenkami. Teraz zabojuje o medaily