Špinavá hra vo finále? Medzi chlapmi sa to nerobí, vraví šéf vicemajstra

Basketbalisti Spišskej Novej Vsi oslavujú svoj prvý titul v histórii.
Basketbalisti Spišskej Novej Vsi oslavujú svoj prvý titul v histórii. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|27. máj 2021 o 16:36

Na Spiši oslavujú, v Leviciach cítia sklamanie i bolesť.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. „Videli sme finále plné emócií a možno aj špinavej hry. My aj Levice sme chceli vyhrať titul. Vtedy sa už na kamarátstva nepozerá a každý kope len za svoje družstvo,“ zdôraznil pivot Spišských Rytierov Michal Baťka.

Spišiaci zdolali vo štvrtom dueli finále Niké Slovenskej basketbalovej ligy Levice 76:75 a v sérii triumfovali 3:1 na zápasy.

Ešte dlho sa však bude diskutovať o poslednej akcii štvrtého duelu.

Za stavu 75:75 odpískal rozhodca Anton Šarišský tri sekundy pred koncom sporný faul hosťujúceho Danieliča na Spencera.

Hoci podľa záberov kamier ku kontaktu zrejme došlo, väčšina rozhodcov by takýto faul v absolútnom závere pustila.

„Mrzí nás, ako sa štvrtý duel rozhodol. Medzi chlapmi sa takéto veci nerobia. Hráči mali zápas rozhodnúť v predĺžení na palubovke. Sme veľmi sklamaní. Ťažko sa to predycháva,“ opísal trpkú prehru generálny manažér Levíc Ladislav Garaj.

Boris Gabara, predseda komisie rozhodcov:

„Áno, faul to rozhodne to bol. Rozumiem, že všetci by radšej videli, že hráči by rozhodli čistou strelou, ale faul tam bol. Nikdy sa nebavíme, či faul nastal v prvej, dvadsiatej alebo poslednej minúte.

Chápem sklamanie Levičanov z ľudského hľadiska, na druhej strane, pravidlá hovoria jasne – faul pri streľbe je faul pri streľbe. Hráč bol vo vzduchu, súper ho fauloval na ruku, dokazujú to aj zábery. Neexistuje časové kritérium, kedy sa takýto zákrok píska či nepíska."

(Zdroj: basket.sk)

Bol to faul? Baťka: Je to na rozhodcoch

Aj Spišiaci sa vyjadrili ku kontroverznému momentu, po ktorom sa tešili z prvého titulu vo vyše 70-ročnej histórii klubu.

Arbitri podľa nich nastavili prísny meter už od úvodu zápasu a pískali sa aj drobné zákroky.

„Či to faul bol alebo nebol je na rozhodcoch. Bol to ich verdikt v danom momente. Už to nemôžu zobrať späť.

Možno, ak by mali k dispozícii videotechniku ako je VAR, vedeli by si to skontrolovať a potvrdiť svoje rozhodnutie,“ uviedol Baťka.

Rozčarovaní Levičania tvrdia, že podobné momenty degradujú úroveň slovenského basketbalu vo svete.

„Nemali by sme si sami medzi sebou takto podlamovať väzy. Určite to nie je dobrá reklama. Finále sledovalo aj veľa ľudí zo zahraničia.

Zanechalo to čiernu škvrnu na našej duši,“ povedal Garaj, ktorého potešila aspoň obrovská podpora od levických fanúšikov.

„Milujú basketbal a nepozerajú sa až tak na výsledky. Boli radi už za to, že sa mohli vrátiť na tribúny. Písali nám, že stoja pri nás. Aj napriek tomu, že je pre nich dosť bolestivé, ako to finále dopadlo,“ povzdychol si Garaj.

Návrat fanúšikov priniesol finále náboj

Pre Baťku, ktorý získal svoj štvrtý majstrovský titul (jeden má s Košicami a dva s Interom Bratislava, pozn.), bol zisk double so Spišiakmi špecifický.

„Bolo úžasné, že som tam mohol mať rodinu, keďže neboli ďaleko. Mohli sme to spolu osláviť. Som veľmi rád, že sme získali pohár aj titul. Máme, čo oslavovať,“ pousmial sa košický rodák.

Finále si mohli pozrieť fanúšikovia priamo z tribún.
Finále si mohli pozrieť fanúšikovia priamo z tribún. (Autor: TASR)

Len krátko pred začiatkom finále uvoľnila vláda protipandemické nariadenia v súvislosti so športovými podujatiami. Aj vďaka tomu, si mohli vyvrcholenie sezóny basketbaloví fanúšikovia užiť priamo z tribún.

„Urobili vynikajúcu atmosféru. Už od prvého zápasu v Leviciach to malo aj s nimi správny náboj,“ vravel dlhoročný slovenský reprezentant.

Sezónu oslávia na chate

Spišskonovoveských basketbalistov teraz čakajú poriadne bujaré oslavy. Ako si ich užije 33-ročný basketbalista, ktorý má doma dva a pol ročnú dcérku?

„Mám už svoj vek a rodinku, takže ja sa rád zveziem popri oslavách. Nebudem určite ten, ktorý bude burcovať ostatných. Každý si to užijeme podľa svojich možností,“ pousmial sa Baťka.

Spišiakov čakajú oslavy aj povinné oficiality. V piatok sa aj s trofejami ukážu na radnici v Spišskej Novej Vsi a v pondelok ich privítajú na pôde Košického samosprávneho kraja.

„Cez víkend by sme mali ísť na spoločnú chatu, kde sa zabavíme. Od utorka už to bude voľnejšie a každý bude mať čas na oddych po sezóne,“ povedal Baťka, podľa ktorého bola jedným zo základných kameňov úspechu vynikajúca partia.

„S niektorými sme sa poznali dlhšie. S inými, ktorí prišli počas sezóny sme sa rýchlo zoznámili. Aj kvôli pandémii sa sezóna natiahla. Bola jednoznačne najdlhšia akú som v kariére zažil.“

Dúfa, že z úspechu nebudú žiť 20 rokov

Mimoriadnu sezónu si Baťka váži. Verí však, že to nebol ojedinelý úspech, na ktorý čakali na Spiši dlhé roky.

„Dúfam, že sa z tohto úspechu nebude žiť ďalších dvadsať rokov. To by bola určite škoda. Všetko je to najmä o peniazoch.

Keďže Spišská je menšie mesto a hokejisti postúpili do extraligy bude asi o to náročnejšie získať financie od sponzorov,“ zamyslel sa Baťka.

Spišskí Rytieri získali v sezóne 2020/2021 double.
Spišskí Rytieri získali v sezóne 2020/2021 double. (Autor: TASR)

Na Spiši, kde je podľa neho vynikajúce zázemie, by chcel pokračovať.

„Uvidíme ako sa dohodneme v júni, ale mám v zmluve opciu na ďalší rok. V klube už majú určite nejaké plány. Ďalší rok by sme mali hrať aj v pohárovej Európe, takže uvidíme aký káder sa podarí poskladať.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Špinavá hra vo finále? Medzi chlapmi sa to nerobí, vraví šéf vicemajstra