Verstappenovi pomohol k titulu, vyhrážali sa mu smrťou. Tím ho už nepotrebuje

Nicholas Latifi

Verstappenovi pomohol k titulu, vyhrážali sa mu smrťou. Tím ho už nepotrebuje

Nicholas Latifi (Autor: SITA/AP)
Nicholas Latifi
Nicholas Latifi (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|24. sep 2022 o 17:30

Nicholas Latifi po sezóne končí v tíme Williams Racing.

BRATISLAVA. Počas posledných rokov fanúšikovia F1 počúvali čoraz viac pojem “platiaci jazdec“. Mnohí ľudia často kritizujú šport za to, že peniaze sú primárnym faktorom a majú väčšiu prednosť, ako samotný talent a tvrdá práca. 

V súčasnosti nájdete na prestížnom štartovom rošte v kráľovnej motošportu formuly 1 niekoľko pretekárov, ktorí majú túto šancu najmä vďaka sponzorom.

Skutočnosť, že využívate peniaze a iné sponzorské dary, často zatieni aj tu najmenšiu kvapku talentu.

Treba však pochopiť, že motošport je medzi najpopulárnejšími športmi ten najnákladnejší. Každý mladý pretekár potrebuje mať za sebou sponzora /sponzorov, ktorí mu pomôžu financovať jeho sen. 

Čím vyššia kategória motoršportu, tým nákladnejšia. Do tej najvyššej - F1 - sa dostanete predovšetkým vďaka talentu.

Niektoré tímy ale nemajú dostatok sponzorov a finančných zdrojov, preto musia niekedy uprednostniť voľbu pretekára, ktorý za sedačku ponúkne viac.

Koľko za neho Williams zinkasoval?

V auguste 2020 sa svet F1 dozvedel, že jeden z najikonickejších tímov Williams bol predaný americkej súkromnej investičnej spoločnosti Dorilton Capital za 135 miliónov libier, čím sa skončilo 43-ročné vedenie, dnes už nebohého Sir Franka Williamsa a jeho dcéry Claire Williamsovej. 

Na úvod tejto sezóny prišiel do tímu dvadsaťsedem ročný pretekár Nicholas Latifi, syn kanadského miliardára Michaela Latifiho, ktorý má majetky v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Jeho spoločnosť Sofina Foods priamo sponzoruje tím, v ktorom jazdí jeho syn. 

Potvrdené informácie zverejnené nikdy neboli, hovorí sa však, že jeho otec sponzoroval tím sumou 30 miliónov eur každý rok. Okrem peňazí jeho otca, prišli vďaka Latifimu do tímu Williams Racing sponzori ako gigant vo svete kávy Lavazza, či Royal Bank of Canada.

Títo sponzori zohrávajú kľúčovú úlohu pri stabilizácii finančnej štruktúry Williams Racing uprostred ich nedávnych problémov. Michael Latifi v roku 2018 investoval 250 miliónov eur do firmy McLaren Group, za 10 % spoločnosti.

Koniec Nicholasa Latifiho vo Williamse značí, že tím našiel spôsob financovania, pri ktorom nepotrebuje kanadského jazdca s jeho sponzormi.

Nicholas Latifi počas Veľkej ceny Talianska.
Nicholas Latifi počas Veľkej ceny Talianska. (Autor: SITA/AP)

Nicholas Latifi debutoval vo Formule 1 v tíme Williams Racing na Veľkej cene Rakúska 2020 a doteraz má na svojom konte 55 štartov v seriáli MS. Do konca tejto sezóny ostáva ešte šesť pretekov.

„Rád by som využil túto príležitosť a poďakoval sa všetkým vo Williams Racing. Všetkým ľuďom v stajni a tým, s ktorými spolupracujem na trati za posledné tri roky,“ citoval Latifiho SkySports.

„Hoci sme spolu nedosiahli výsledky v aké sme dúfali, stále to bola fantastická cesta. Viem, že nikto z nás neprestane vynakladať maximálne úsilie až do konca sezóny,” dodal Latifi.

Tím Williams Racing zdvihol obočia fanúšikov, keď začiatkom augusta počas celej Piastri-Alpine ságy prišiel s dôležitým oznámením. Fanúšikovia si na správu museli počkať do večera. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappenovi pomohol k titulu, vyhrážali sa mu smrťou. Tím ho už nepotrebuje