VIDEO: Rozprávka Seattlu sa skončila. Rozhodol mladík, ktorý prekonal Jágra

Wyatt Johnston oslavuje víťazný gól Dallasu proti Seattlu.
Wyatt Johnston oslavuje víťazný gól Dallasu proti Seattlu. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|16. máj 2023 o 05:04

Dallas Stars postúpili do finále Západnej konferencie.

NHL - semifinále Západnej konferencie - 7. zápas

Dallas Stars - Seattle Kraken 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Góly: 36. Hintz, 53. W. Johnston (Dadonov, Harley) - 60. Bjorkstrand (Gourde)

Brankári: Oettinger 22/23 - Grubauer 26/28

/stav série 4:3/

DALLAS. Dallas Stars zvládli zápas o všetko. Seattle Kraken zdolali v siedmom zápase druhého kola play-off NHL 2:1 a postúpili do finále Západnej konferencie.

Vyrovnaný duel bol chudobný na góly. Napriek tomu to bola divácky atraktívna partia plná príležitostí na oboch stranách.

VIDEO: Zostrih zo siedmeho zápasu Dallas - Seattle

Skóre duelu otvoril v 36. minúte Fín Roope Hintz. Presadil sa po chybe bývalého hráča Dallasu Jamieho Oleksiaka. Hintz prudkou strelou prekonal výborne chytajúceho Grubauera a svoju produktivitu v play-off navýšil už na 19 bodov.

Je na druhom mieste, o bod za Connorom McDavidom, ktorý už nemá šancu navýšiť počet bodov, keďže jeho Edmonton vyradili Vegas Golden Knights.

V 53. minúte skóroval Wyatt Johnston. Chopil sa puku v rohu klziska, potiahol ho smerom k bráne a prudkým bekhendom zavesil pod hornú tyč.

Práve tento zásah sa ukázal ako víťazný. O postupe Stars tak rozhodol mladík, ktorý len 14. mája oslávil dvadsiate narodeniny. Do histórie NHL sa zapísal ako šiesty najmladší hráč, ktorý skóroval v zápase číslo sedem v play-off.

Zároveň sa stal vôbec najmladším hráčom, ktorého gól zaistil tímu postup do ďalšieho kola vyraďovacích bojov. Prekonal Jaromíra Jágra, ktorý to dokázal vo veku 20 rokov a 76 dní v drese Pittsburghu v roku 1992.

"Takýto gól sa ťažko vysvetľuje. Neviem koľkým hráčom by napadlo niečo také urobiť a dokázali by takýmto spôsobom skórovať v dôležitom zápase. Jednoducho fenomenálne," uviedol tréner Peter DeBoer.

VIDEO: Víťazný gól Wyatta Johnstona proti Seattlu v zápase číslo 7

Seattle potreboval znížiť, ale v tretej tretine nemal až toľko tlaku. Po 16 minútach v poslednej časti hry mali hráči tímu len dve strely na bránu.

Tlak prišiel až potom. Kraken odvolali brankára a 17 sekúnd do konca tretej tretiny znížil na 1:2 Oliver Bjorkstrand. Kúskovaný koniec ukázal snahu najmladšieho tímu NHL zabojovať o vyrovnanie. To sa im už ale nepodarilo.

Dallas držal v bráne výborný Oettinger, ktorý skončil zápas s 22 zákrokmi. Dôležitým hráčom bol obranca tímu Miro Heiskanen. Na neho sa tréner Peter DeBoer spoliehal, odohral až 32 minút a šesť sekúnd.

"Hviezdy" vyhrali 2:1 v zápase a 4:3 v sérii.

Vo finále Západnej konferencie sa stretnú s Vegas Golden Knights. Práve zlatým rytierom čelili aj v ich poslednom konferenčnom finále v roku 2020. Vtedy sériu ovládli pomerom 4:1 a postúpili do finále Stanley Cupu, kde podľahli Tampe Bay.

Paradoxom je, že súčasný tréner Dallasu, Peter DeBoer, bol v tom čase hlavným kormidelníkom Vegas. Séria Stars proti Golden Knights odštartuje v noci z piatku na sobotu v meste hazardu.

Pre Seattle Kraken sa končí úspešná sezóna. Vo svojom druhom ročníku v NHL dokázali postúpiť do play-off, vyradiť obhajcov Stanley Cupu z Colorada a boli blízko postupu do konferenčného finále.

Ak by sa im to podarilo, stali by sa po Vegas jediným tímom NHL, ktorý by to dokázal tak skoro v rámci existencie tímu.

"Dnes sme tlačili ako sme len mohli, ale nebol to náš najlepší výkon. Treba dať kredit Dallasu, ktorý odpovedal na našu hru v šiestom stretnutí. Prišli späť na domáci ľad a dostali nás pod tlak," zhodnotil tréner hostí Dave Hakstol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»VIDEO: Rozprávka Seattlu sa skončila. Rozhodol mladík, ktorý prekonal Jágra