Sorry, mom. I love to play hockey! V San Jose strieľa góly slovenská krv

Kevin Labanc hrá druhú sezónu v tíme San Jose Sharks.
Kevin Labanc hrá druhú sezónu v tíme San Jose Sharks. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|26. okt 2017 o 18:09

Hokejový útočník Kevin Labanc je synom slovenských vysťahovalcov, ktorí v roku 1994 odišli zo Spiša do New Yorku.

SAN JOSE, BRATISLAVA. V prvom útoku hokejového tímu NHL San Jose Sharks korčuľuje s dvoma americkými legendami Joeom Thorntonom a Joeom Pavelskim 21-ročný Kevin Labanc. Kto by si bol pomyslel, že tento mladík rozumie dobre po slovensky a zbožňuje vyprážané rezne so zemiakovým šalátom?

Na jeseň 1993 začala písať svoju históriu slovenská hokejová extraliga. V premiérovej sezóne kraľoval v tabuľke produktivity iba 19-ročný útočník Dukly Trenčín Miroslav Šatan, za Slovan Bratislava nastúpili na niekoľko zápasov aj bratia Peter a Anton Šťastný a v drese Spišskej Novej Vsi hral mladý obranca Milan Labanc.

Lenže prvá extraligová sezóna bola pre neho zároveň aj posledná. V januári 1994 sa oženil a s manželkou zamierili hľadať šťastie do Ameriky.

Do Ameriky po stopách predkov

Nevenovali sme sa mu toľko s vidinou veľkých peňazí, ale preto, že odmalička ten šport miloval.


Anika Labanc Dubinská

„Ďakujem, yes! Samozrejme, že som hrdý otec,“ zareaguje pri zmienke o synovom napredovaní zmesou slovenských a anglických slov Milan Labanc. Z vlastnej hokejovej kariéry si už veľa nepamätá, predsa len, je to vyše dvadsať rokov.

„Ťažko povedať, kam by som to v hokeji dotiahol. Myslím, že nejaký talent tam bol. V tých časoch bola v našom hokejovom klube zložitá ekonomická situácia, čo znamenalo nejasnú perspektívu. V spomínanej sezóne som začal v Kežmarku, kde som finišoval s vojenčinou, potom som prišiel do Spišskej Novej Vsi,“ hovorí Milan Labanc.

"Na zápasy si už nespomínam. Viem, že vo Zvolene na dobrý zápas prišlo zhruba dvetisíc fanúšikov, čo na tie časy nebola zlá návšteva... Slovensku som však vďačný, že ma hokejovo vychovalo – aj vďaka systému, ktorý ešte kedysi s podporou štátu fungoval."

Za rozhodnutím dvoch mladých ľudí odísť na druhý koniec sveta sa skrýva zaujímavý rodinný príbeh.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sorry, mom. I love to play hockey! V San Jose strieľa góly slovenská krv