Prekonal vzácnu formu rakoviny, teraz môže získať prestížnu trofej NHL

Švédsky útočník Oskar Lindblom.
Švédsky útočník Oskar Lindblom. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. júl 2020 o 21:08

Oznámili kandidátov na zisk dvoch trofejí.

NEW YORK. Zámorská NHL oznámila mená hokejistov, ktorí môžu získať dve prestížne trofeje profiligy.

Útočníci Auston Matthews z Toronta Maple Leafs, Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche a Ryan O'Reilly zo St. Louis Blues sú kandidáti na zisk Lady Byng Trophy.

O'Reilly ocenenie už raz získal

Cenu každoročne udeľujú v zámorskej NHL za športové a džentlmenské správanie v kombinácii so športovými výkonmi. Nomináciu zverejnila vo štvrtok oficiálna webová stránka súťaže.

Útočník Toronta Matthews zaznamenal v 70 zápasoch tejto sezóny 47 gólov a 80 bodov. Na trestnej lavici pritom strávil len osem minút. Menej trestných minút v kariére ešte nemal.

Center Colorada MacKinnon nazbieral 35 gólov a 93 bodov v 69 stretnutiach, pričom na trestnej lavici strávil len dvanásť minút. Tiež je to najnižšie číslo v jeho kariére.

O'Reilly zo St. Louis získal toto ocenenie už v roku 2014, vtedy hral za Colorado. V tomto ročníku odohral 71 zápasov, v ktorých strelil 12 gólov a nazbieral 61 bodov.

Na konte mal desať trestných minút. Trofej mohol získať aj v uplynulých dvoch rokoch, zakaždým skončil v hlasovaní druhý.

Meno víťaza trofeje, ktorá sa udeľuje už od roku 1925, bude známe počas konferenčného finále play off alebo pred finále Stanleyho pohára.

Lindblomovi lekári diagnostikovali rakovinu

Trofej Billa Mastertona získa jeden z trojice Stephen Johns, Bobby Ryan a Oskar Lindblom. Toto ocenenie v zámorskej NHL udeľujú hokejistovi, ktorý spája svoje hokejové majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou hokeju.

Udeľuje ju Asociácia novinárov NHL tak, že sa najprv vyberie kandidát z každého tímu, z ktorých nakoniec vzídu traja finalisti.

Každý hráč ju môže získať len raz. Nomináciu zverejnila vo štvrtok oficiálna webová stránka súťaže.

Johns z Dallasu Stars sa vrátil tento rok do NHL 18. januára po tom, čo 22 mesiacov bojoval s následkami otrasu mozgu, ktoré zahŕňali dlhodobé bolesti hlavy.

O dva týždne neskôr strelil svoj prvý gól od návratu a pri účasti rodičov priamo na zápase.

Útočníkovi Philadelphie Flyers Lindblomovi lekári v decembri diagnostikovali vzácnu formu rakoviny kostí. Po chemoterapii 2. júla úspešne ukončil liečbu a po prvý raz od choroby sa postavil na korčule.

Ryan zaznamenal päť gólov a tri asistencie v 24 zápasoch tejto sezóny, od 20. novembra sa však prihlásil k asistenčnému programu, aby bojoval s alkoholizmom a duševnými problémami.

Do súťaže sa vrátil 28. februára a hneď pomohol hetrikom k výhre 5:2 nad Vancouverom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prekonal vzácnu formu rakoviny, teraz môže získať prestížnu trofej NHL