NHL: Fínsky veterán Selänne sa vracia

Anaheim sa môže tešiť na výrazné posilnenie svojich radov.
Anaheim sa môže tešiť na výrazné posilnenie svojich radov. (Autor: AP)
TASR|29. jan 2008 o 06:44

Anaheim 29. januára (TASR) - V NHL sa schyľuje k nečakanému návratu hviezdy. Nejde zatiaľ o Švéda Petra Forsberga, ale o fínskeho hokejistu Teemu Selänneho, ...

Anaheim 29. januára (TASR) - V NHL sa schyľuje k nečakanému návratu hviezdy. Nejde zatiaľ o Švéda Petra Forsberga, ale o fínskeho hokejistu Teemu Selänneho, ktorý svoj zámer oznámil prostredníctvom zámorských médií v uplynulých hodinách.

Krídelník Anaheimu sa ako takmer 37-ročný tešil vlani konečne zo zisku Stanleyho pohára. Hoci oficiálne svoju kariéru neukončil, každý to bral ako jej vrchol a aj sám "fínsky blesk" sa vytratil v lete mimo trhu s voľnými hráčmi NHL. Teraz však všetkých prekvapil: "Cítim opäť tú súťažnú vášeň, túžbu hrať hokej. Anaheim je jediný klub, ktorý prichádza do úvahy a som rád, že mi vychádza v ústrety.

Na "drobné" Selänne svoju dohodu nerozmenil, ale podľa TSN má ísť o ročný kontrakt v hodnote 1,5 milióna dolárov. To znamená, že keby iba dohral sezónu, nezarobí na základe viac ako 600 tisíc, lenže ako hráč nad 35 rokov musí mať v zmluve stanovené bonusy, ktoré mu "prihodia" podľa okolností ďalší balík v rozmedzí jedného až dvoch miliónov. Momentálne majú Ducks vo svojom tímovom platovom strope priestor takmer 6 miliónov, ak k uzávierke sezónnych transakcií (26. februára) podpíšu posilu hodnoty tohto platu, Selänneho bonusy by museli presunúť do ďalšej sezóny.

Tieto možné komplikácie však v Anaheime momentálne neriešia, pretože do tímu sa vracia najpopulárnejší "káčer" histórie NHL. V celkovo 1041 zápasoch základnej časti profiligy nastrieľal 540 gólov a zaznamenal 1135 bodov, čo ho radí medzi superhviezdy moderného hokeja. Nečudo, že muž, ktorého v roku 1988 vydraftoval Winnipeg ako predchodca Phoenixu, štartoval v 10 edíciách exhibície All Stars. Selänne je chlapíkom, ktorý ako ozajstný "fínsky blesk" vletel do NHL nielen ziskom Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika, ale 132 bodmi v základnej časti prekonal aj rekord Slováka Petra Šťastného. Po štyroch sezónach v drese Jets ho angažoval Anaheim, kde pôsobil ďalšie štyri roky, potom dve sezóny v San Jose a ďalšiu za Colorado. V roku 2005 sa ako voľný hráč vrátil do Anaheimu a opäť bol jeho najproduktívnejším hráčom (90 bodov v 80 zápasoch). O sezónu neskôr sa mu splnil veľký sen a k prsteňom šampiónov NHL prispel v play off 15 bodmi v 21 zápasoch. Celkovo si vo vyraďovacích bojoch o Stanleyho pohár zahral 86-krát, dal 29 gólov a pri 33 asistoval.

Z radov individuálnych ocenení sa okrem Calder Trophy vyníma Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca dlhodobej časti v roku 1999. V reprezentačnej kariére ho zdobia olympijské striebro i bronz, striebro má z MS a takisto pred bránami totálneho triumfu zostal aj v roku 2004 so skvelým fínskym mužstvom, ktoré v dramatickom finále Svetového pohára podľahlo domácej Kanade.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Fínsky veterán Selänne sa vracia