Kovaľčuk po piatich rokoch opäť nastúpil v NHL, návrat mu nevyšiel

Iľja Kovaľčuk.
Iľja Kovaľčuk. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. okt 2018 o 07:31

Hokejisti Los Angeles prehrali doma so San Jose.

NEW YORK. Predtým naposledy pôsobil v zámorskej NHL v ročníku 2012/2013. Potom odišiel do KHL, kde si päť sezón obliekal dres Petrohradu.

Nikdy sa však netajil tým, že by sa ešte chcel vrátiť za more a získať Stanleyho pohár. Cez leto sa napokon dohodol na zmluve s Los Angeles Kings.

"Išiel som do Ruska, aby som sa pokúsil vyhrať olympijské hry," cituje útočníka Iľju Kovaľčuka portál ESPN.

"Cítim, že mi ešte v nádrži zostalo nejaké palivo. Toto je však nová výzva a veľmi sa na ňu teším," dodal už 35-ročný veterán.

V noci z piatka na sobotu Kovaľčuk prvý raz po piatich rokoch vykorčuľoval na súťažný ľad v NHL. Návrat mu však nevyšiel. Kings prehrali na domácom ľade so San Jose Sharks 2:3 po predĺžení.

Hrdinom stretnutia sa stal Kevin Labanc, ktorý v 63. minúte rozhodol o víťazstve hostí. Iľja Kovaľčuk nebodoval.

Kovaľčuk nastúpil v elitnej formácii

Rus nastúpil na pravom krídle elitnej formácie s centrom Anžem Kopitarom a Alexom Iafallom. Na ľade strávil viac ako dvadsať minút. Vyslal dve strely na brankára Sharks, ale do štatistík si pripísal iba jeden plusový bod.

2013

je rok, kedy Iľja Kovaľčuk nastúpil v NHL naposledy.

"Musíme premieňať šance. Naša lajna ich mala niekoľko, ale nedokázali sme skórovať. Bol to náš prvý zápas a všetci boli nervózni. Oni hrali už druhý a cítili sa určite lepšie. Myslím si, že proti Detroitu to už pôjde ľahšie," povedal Kovaľčuk.

Asistenciu pri víťaznom zásahu Sharks si pripísal hviezdny obranca Erik Karlsson, pre ktorého to bol prvý bod v novom tíme.

"Je skvelé odštartovať trip na klziskách súperov víťazstvom," potešil sa autor rozhodujúceho gólu Kevin Labanc.

"Síce sme prehrali domáci otvárací duel sezóny, no uspeli sme u súpera. Myslím si, že sme hrali dobre," povedal tréner San Jose Pete DeBoer.

Prvou hviezdou zápasu bol nový hráč

V druhom nočnom zápase Columbus na domácom ľade podľahol Caroline 1:3.

Rod Brind'Amour sa tešil zo svojho prvého triumfu ako hlavný tréner Hurricanes. Predtým v klube sedem rokov pôsobil ako asistent.

"Je to úžasné víťazstvo. Urobili sme veľa chýb, ale chlapci ich dokázali odčiniť. Podali naozaj veľmi dobrý výkon," povedal pre NHL.com.

Hlavným strojcom úspechu bol brankár Curtis McElhinney. Z 32 striel pustil za svoj chrbát jedinú a vyhlásili ho za prvú hviezdu duelu.

Pritom ešte pred pár dňami bol hráčom Toronta. Maple Leafs ho však umiestnili na waiver listinu.

Odtiaľ si ho zobrala Carolina ako náhradu za zraneného Scotta Darlinga. "Vždy som vďačný, že môžem hrať v tejto lige," rozhovoril sa.

"Bolo to však ťažké. Pre mňa aj moju rodinu to bol náročný týždeň. V Toronte mám veľa kamarátov," dodal 35-ročný McElhinney.

Dvojka draftu má prvý bod

McElhinney čelil svojmu bývalému klubu. Pred pôsobením v Toronte hral štyri sezóny práve za Blue Jackets. Po odchode do Maple Leafs sa mu proti Columbusu vôbec darilo. Prehral s ním tri zápasy.

Konečne sa tešil až teraz.

"Uviedol som sa asi najlepšie, ako som mohol. Je skvelé prísť do nového klubu a zanechať dobrý prvý dojem," tešil sa podľa nhl.com.

Je to výnimočný chlapec. Má sa ešte veľa čo učiť, ale dôležité je, že sa chce učiť. Bude z neho skvelý hráč.


Rod Brind'Amour, tréner Caroliny o dvojke draftu Andrejovi Svečnikovovi

Útočník Sebastian Aho strelil gól a pridal aj jednu asistenciu. Svoj premiérový bod v NHL si pripísala ruská dvojka tohtoročného draftu Andrej Svečnikov.

"Je to výnimočný chlapec. Má sa ešte veľa čo učiť, ale dôležité je, že sa chce učiť. Bude z neho skvelý hráč. Nezabúdajte, aký je ešte mladý," zdôraznil Brind'Amour.

Columbusu nepomohlo ani 32 zákrokov Sergeja Bobrovského. Jediný presný zásah Blue Jackets zaznamenal Brandon Dubinsky.

"Súper má rýchlych hokejistov, nenechajú vám veľa priestoru. Zaslúžia si uznanie," pochválil Hurricanes tréner Columbusu John Tortorella.

"V druhej tretine sme mali viacero dobrých šancí, ale brankár Caroliny predviedol niekoľko kľúčových zákrokov."

NHL 2018/2019 - základná časť:

Columbus - Carolina 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Góly: 13. Dubinsky (David Savard) - 2. Martinook (Svečnikov), 27. Aho (Teräväinen, Micheal Ferland), 46. Micheal Ferland (Aho).

Brankári: Bobrovskij - McElhinney. Strely: 32 - 35.

Los Angeles - San Jose 2:3 pp (1:2, 1:0, 0:0 - 0:1)

Góly: 18. Kopitar (Iaffalo, Forbort), 21. Toffoli (Pearson) - 10. Timo Meier (Vlasic, J. Thornton), 14. E. Kane (Suomela, Donskoi), 63. Labanc (Couture, E. Karlsson)

Brankári: Quick - Martin Jones. Strely: 21 - 33.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kovaľčuk po piatich rokoch opäť nastúpil v NHL, návrat mu nevyšiel