Livakoviča označili za Pána nesmrteľného, Neymar hovorí o budúcnosti neisto

Brazílsky útočník Neymar v zápase s Chorvátskom.
Brazílsky útočník Neymar v zápase s Chorvátskom. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. dec 2022 o 13:00

Neymar vyrovnal strelecký rekord Pelého, k penalte sa nedostal.

DAUHA. Futbalisti Brazílie prežívajú po štvrťfinálovej prehre na MS v Katare veľké sklamanie. V dueli s Chorvátskom nepotvrdili pozíciu favorita a jedného z najväčších ašpirantov na celkové víťazstvo.

Platná im nebola ani výraznejšia strelecká aktivita a napokon zlyhali v rozstrele. Po zápase sa skloňovali najmä parádna fazóna brankára Dominika Livakoviča a aj skutočnosť, že líder Brazílčanov Neymar sa ani nedostal k svojmu pokusu z bieleho bodu.

Livakovič bol dôležitý strojca chorvátskeho postupu už v osemfinálovom zápase s Japonskom. Chorvátske médiá ho po štvrťfinále s Brazíliou považujú za "Pána nesmrteľného".

Z bieleho bodu inkasoval dvakrát zo štyroch pokusov. V prvej sérii ho neprekonal Rodrygo a po Marquinhosovom neúspešnom pokuse bol koniec brazílskych nádejí, keďže dovtedy ani jeden zo štyroch Chorvátov v rozstrele nezaváhal.

Poriadne si zachytal už v zápase, keď na neho smerovalo 11 striel, z nich inkasoval len raz. "Sme vychovaní ako bojovníci. Nikdy sa nešetríme a ideme naplno. To je náš recept na úspech," citovala Livakoviča agentúra AFP.

Počas hry inkasoval iba od Neymara, ktorý sa 77. gólom v reprezentácii dotiahol v historickej tabuľke brazílskeho tímu na Pelého. Viacerí futbaloví odborníci vyjadrili prekvapenie, že líder Brazílčanov Neymar sa v rozstrele ani nedostal k slovu.

Tréner Tite ho mal na zozname až ako piateho.

"Je to najskúsenejší exekútor, navyše veľmi spoľahlivý. Mal ísť hneď ako prvý," uviedol bývalý nemecký reprezentant Jürgen Klinsmann v nemeckej televízii.

"Piaty pokus býva najdôležitejší a často rozhoduje. Uspieť v ňom je najťažšie. Kto iný by mal ísť vtedy kopať, ak nie on? Preto bol určený ako piaty," poznamenal Tite po zápase.

Pre 30-ročného Neymara boli MS v Katare tretie v kariére. V zbierke úspechov mu naďalej chýba vytúžený titul. V čase nasledujúceho šampionátu v roku 2026 to bude 24 rokov, odkedy Brazília naposledy triumfovala na MS.

Neymar v emóciách naznačil, že v tom čase už možno v reprezentácii nebude:

"Nezatváram dvere pred národným tímom, ale ani nezaručujem, že sa doň vrátim. Musím si vziať čas na rozmyslenie," uviedol hráč Paríža SG.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Livakoviča označili za Pána nesmrteľného, Neymar hovorí o budúcnosti neisto