Nemec je unikát. Za národný tím skóruje viac ako v klube

Adam Nemec.
Adam Nemec. (Autor: SME - Tibor Somogyi)
Pavol Spál|12. nov 2016 o 14:37

Útočník Adam Nemec dal za éry trénera Kozáka osem gólov, z toho štyri v tomto roku.

TRNAVA. Za posledné tri roky si prežil Adam Nemec ako legionár ťažké chvíle. Od decembra 2013 až do septembra tohto roku v kluboch, v ktorých pôsobil, ani raz neskóroval.

Pritom je to hrotový útočník, ktorý má strieľanie gólov ako hlavnú náplň práce.

Najprv nebol dobrý pre trénera tímu druhej bundesligy Union Berlín, ktorý ho preradil do rezervného mužstva.

V New York City sa začiatkom roku 2015 stretol s hviezdami svetového futbalu ako David Villa a Frank Lampard. V deviatich zápasoch však ani raz neskóroval.

Potom stratil Nemec opäť dôveru trénera a menil klub.

Angažmán v holandskom Tilburgu počas minulej sezóny označil za najhoršie rozhodnutie vo svojej kariére, o ktorom sa odmieta baviť. Odohral tam 409 minút a opäť ani raz neskóroval. Aj tam ho tréner preradil do béčka.

Napriek problémom v klube mu tréner reprezentácie Ján Kozák veril. Za jeho éry strelil Nemec všetky svoje góly v národnom tíme - spolu ich bolo osem.

Adam Nemec si zahral aj na majstrovstvách Európy 2016.
Adam Nemec si zahral aj na majstrovstvách Európy 2016. (Autor: TASR)

Za ten čas strelil Nemec štyrikrát viac gólov za národný tím ako v kluboch, čo je na hrotového útočníka paradox. Slovenský futbalista netají, že v kluboch sa necítil tak komfortne ako v národnom tíme.

Prichádza vysmiaty

„Keď sa skončí zraz, vždy sa už teším na ďalší. Vždy prichádzam vysmiaty. Najradšej by som hral so všetkými chalanmi spoločne v jednom klube. Páčilo by sa mi mať takú partiu,“ tvrdil Nemec pre magazín futbalového zväzu.

Práve on otvoril skóre kvalifikačného zápasu proti Litve. Presadil sa preňho typicky - hlavičkou. „Mám dobrú hlavu,“ priznáva. Podiel mal aj na druhom góle, keď asistoval Jurajovi Kuckovi.

Nemec vzhľadom na svoju mohutnú postavu nie je príliš rýchly. Snaží sa hrať jednoducho. Gól strelil aj v predchádzajúcom zápase proti Škótsku. Tiež hlavou.

Vysoký zakončovateľ bol na nedávnych majstrovstvách Európy náhradníkom, ale napriek tomu dostal za éry Kozáka spomedzi útočníkov najviac priestoru.

Slovensko zdolalo Litvu 4:0, Nemec otvoril skóre stretnutia:

„Tím je tak poskladaný, že typologicky je to pre náš herný systém najlepší útočník. Hrá chrbtom k bránke a sklepáva lopty. Je silný v súbojoch. Naša hra mala plynulosť, keď tam bol takýto typ hráča. Je najvhodnejší pre hráčov na krídlach a aj pre Hamšíka. Napriek tomu, že nehráva, chodil na zrazy vždy stopercentne pripravený,“ vysvetľoval nedávno Kozák.

Trénoval extrémne

Pred sezónou sa pripravoval Nemec s druholigovým Pohroním. Trénoval extrémne veľa. „Nechcel som prísť niekam nepripravený. Vedel som, že niečo príde,“ tvrdil.

Kozák ho nenominoval na prvý zápas kvalifikácie proti Anglicku, lebo stále nemal angažmán.

V septembri sa rozhodol pre Dinamo Bukurešť. Zatiaľ hráva pravidelne v základnej zostave, v deviatich zápasoch dal dva góly.

„Zvykám si. Nie je to Nemecko. Veci, čo boli tam, v Rumunsku, samozrejme, nie sú. Na hodnotenie príliš zoširoka je ešte priskoro, keďže prešlo len niekoľko týždňov, odkedy som v Bukurešti,“ naznačil Nemec.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nemec je unikát. Za národný tím skóruje viac ako v klube