Navrátilová sa zastala Warda, ktorý sa v NHL stretol s rasizmom

Joel Ward
Joel Ward (Autor: SITA/AP)
SITA|28. apr 2012 o 15:56

Myslela som si, že rasizmus sme v podstate už vykorenili a vo verejnom priestore zostala iba homofóbia. Žiaľ, mýlila som sa," myslí si jedna z najlepších tenistiek histórie.

NEW YORK. Legendárnu bývalú americkú tenistku s českým pôvodom Martinu Navrátilovú znepokojili rasisticky ladené reakcie fanúšikov klubu zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins na adresu Joela Warda po tom, ako tento pravý krídelník tímu Washington Capitals dal rozhodujúci gól v sérii úvodného kola play-off profiligy.

"Čo sa to v športe deje? Znevažujúce príspevky na Twitteri, ktoré smerovali k Joelovi Wardovi, by sa mali dočkať trestu. Medzinárodná futbalová federácia rieši takéto záležitosti lepšie. Myslela som si, že rasizmus sme v podstate už vykorenili a vo verejnom priestore zostala iba homofóbia. Žiaľ, mýlila som sa," uviedla Navrátilová prostredníctvom Twitteru.

Ward sa s verbálnymi výpadmi niektorých jedincov vyrovnal. "Nevyviedlo ma to z miery. Vyhrali sme a postupujeme, čo je najdôležitejšie. Ľudia si môžu hovoriť, čo chcú," povedal pre USA Today.

Rodičia Kanaďana pochádzajú z Barbadosu. Tridsaťjedenročný útočník si počas pôsobenia v hokeji zvykol, že hráči tmavej pleti sú na ľade výnimkou.

S rasizmom priamo v NHL sa podľa vlastných slov doteraz nestretol. V rozhovore pre USA Today sa radšej venoval tým fanúšikom, ktorí ho podporovali. "Aj medzi divákmi v Bostone boli takí, ktorí ocenili môj výkon."

Vedenie Bostonu vo štvrtok na Wardove slová zareagovalo - dištancovalo sa od rasistických prejavov fanúšikov a ospravedlnilo sa. V tejto sezóne sa objavil v NHL už druhý prípad rasizmu. Počas septembrového prípravného zápasu v Kanade hodil jeden z fanúšikov na ľad banán smerom na hráča Philadelphie Wayna Simmondsa.

Washington vyhral v rozhodujúcom siedmom zápase 1. kola play-off na ľade obhajcov Stanleyho pohára z Bostonu 2:1 po predĺžení. Ward skóroval v 63. minúte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Navrátilová sa zastala Warda, ktorý sa v NHL stretol s rasizmom