Najkrajšie momenty kariéry, tvrdí tréner hádzanárok Poloz

Tréner Dušan Poloz dostal slovenské hádzanárky na európsky šampionát po dvadsiatich rokov. A na ňom vyradil vicemajsterky sveta.
Tréner Dušan Poloz dostal slovenské hádzanárky na európsky šampionát po dvadsiatich rokov. A na ňom vyradil vicemajsterky sveta. (Autor: TASR)
TASR|13. dec 2014 o 11:38

Slovenské hádzanárky vyradili vicemajsterky sveta a postúpili do ďalšej fázy európskeho šampionátu.

OSIJEK, BRATISLAVA. Slovenské hádzanárky cestovali na európsky šampionát spolu s Ukrajinou v úlohe najväčších outsideriek. Napokon vybojovali postup medzi dvanásť najlepších mužstiev.

Oslavy však netrvali dlho. Už v sobotu ráno slovenská výprava odišla do Záhrebu, ktorý je vzdialený asi tri hodiny cesty. V hlavnom meste Chorvátska odohrajú Slovenky tri zápasy.

"Je to vec, na ktorú budeme všetci veľmi dlho spomínať. Vyradili sme finalistu majstrovstiev sveta, to je niečo neskutočné. Na hráčky som veľmi pyšný," tešil sa reprezentačný kouč Dušan Poloz.

Motivujú ich nápisy v šatni

Slovenky predviedli v druhom polčase senzačný obrat. Pred koncom prvého dejstva prehrávali o sedem gólov.

"Za stavu 4:11 by si na nás asi nikto nestavil, ale tá neskutočná viera dievčat, tie nápisy v šatni, to je to, čo ten tím ťahá dopredu. Je vidieť, že myslenie a mentálny koučing sú alfou a omegou v ženskom športe a v kolektívnom o to viac. Tieto dievčatá tomu začali veriť," hovoril Poloz.

Pred koncom prvého polčasu Slovenky znížili na 6:11. "Zvažoval som, že keby sa po polčase odstup zväčšoval, tak by sme zmenili obranný systém, ale to som urobiť nemusel. Takže som presvedčil hráčky, že defenzíva je dobrá a z toho musíme ťažiť," vysvetľoval slovenský tréner.

"V druhom polčase sme potom zlepšili aj útočnú činnosť. Začali sme premieňať šance, pretože sme v prvom asi päťkrát nedali ani z bránkoviska. A Lucka Gubiková mala v bránke fenomenálne zákroky, všetky sedmičky vymazala. To sú ďalšie momenty, ktoré tímu dávajú neskutočnú dôveru."

Nezabudnuteľný zážitok

Poloz vo svojej kariére dosiahol viaceré úspechy - v českom tíme Baník Most alebo ako asistent trénera pri českej ženskej reprezentácii.

"Veriť v postup som začal vtedy, keď sme minútu pred koncom dali na 22:21. Bolo to niečo skvelé, nezabudnuteľný zážitok. Sú to moje najkrajšie momenty kariéry," priznal Dušan Poloz.

Slovenky v ďalšej fáze turnaja odohrajú tri zápasy - postupne s Holandskom (nedeľa o 20.15 h), so Švédskom (utorok o 18.00 h) a s Nemeckom (streda o 18.00 h).

"Bude to najmä fyzicky nesmierne ťažké, pretože nás čakajú tri duely v priebehu štyroch dní. Hráčky hneď upozorním na to, že šampionát sa pre nás neskončil a máme pred sebou ďalšie dôležité súboje," povedal reprezentačný tréner.

"Vybudovali sme si nejaké renomé a musíme na ňom pracovať ďalej. Tím je silný, pracuje poctivo. Snaží sa a ťahajú ho osobnosti," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Najkrajšie momenty kariéry, tvrdí tréner hádzanárok Poloz