Nadal má už vyššiu finálovú úspešnosť ako Federer

SITA|30. apr 2007 o 10:44

BARCELONA 30. apríla (SITA, AFP) - Impozantná víťazná séria Rafaela Nadala na antuke zatiaľ nemá konca. Dvadsaťročný Španiel sa presne podľa predpokladov stretol vo finále turnaja v Barcelone s argentínskym ...

BARCELONA 30. apríla (SITA, AFP) - Impozantná víťazná séria Rafaela Nadala na antuke zatiaľ nemá konca. Dvadsaťročný Španiel sa presne podľa predpokladov stretol vo finále turnaja v Barcelone s argentínskym navrátilcom Guillermom Caňasom a tam ho tiež podľa papierových prognóz zdolal vo dvoch setoch. Nadal triumfoval na domácej barcelonskej antuke po tretí raz v rade a pripísal si na konto jubilejný 20. turnajový titul kariéry. Radosť z predĺženia víťaznej singlovej série na antuke na 72 zápasov mu neskalila ani finálová prehra vo štvorhre. „Keď som vo svojom domovskom klube vyhral prvýkrát, bolo to ako sen. Teraz to je už tretíkrát a ja ani neviem, ako to mám komentovať. Vyhrať 72 zápasov bez jedinej prehry nie je normálna séria, ale raz sa aj tá skončí. Keďže však chcem v každom zápase vyhrať, verím, že to nebude tak skoro,“ cituje rodáka z Manacoru oficiálna stránka mužského tenisového okruhu ATP.

Nadalove víťazné čísla začínajú vyrážať dych rovnako, ako je to v prípade Federera. Na sypkom červenom podklade neprehral súťažný zápas od 8. apríla 2005, keď nestačil vo štvrťfinále vo Valencii na Rusa Igora Andrejeva. Na antuke má stopercentnú finálovú bilanciu 15:0 a celkovo sa v rozhodujúcich súbojoch o titul na turnajoch musel skloniť pred súpermi z 23 prípadov len trikrát. Dvakrát ho pripravil o radosť s pohárom nad hlavou Federer (Miami 2005 a Wimbledon 2006) a raz Hrbatý (Auckland 2004). Finálová úspešnosť španielskeho ľaváka je 86,9%, čo je už dnes viac ako u švajčiarskeho fenoména Federera (77%). Pravda, Federer má finálové skóre 47:14, čo je neporovnateľne viac ako 23 účastí Nadala. „Osem mesiacov som bol bez víťazstva na turnaji a nebolo to pre mňa jednoduché obdobie. Na marcovom podujatí v Dubaji som si povedal, že niečo musím zmeniť na svojej hre a výsledky prišli. Najmä triumf v Indian Wells veľmi pomohol môjmu sebavedomiu,“ komentoval Španiel.

S 15 víťaznými turnajmi na antuke sa už Nadal dotiahol na Brazílčana Gustava Kuertena a spoločne im patrí 4. pozícia v historickom „antukovom“ rebríčku. Troma triumfami v Barcelone sa zasa vyrovnal trojici Mats Wilander, Manuel Orantes, Roy Emerson. Víťazný hetrik bez prerušenia však v katalánskej metropole pred Nadalom dosiahol len Wilander v rokoch 1982-84.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal má už vyššiu finálovú úspešnosť ako Federer