Na turnaji X Fight sa bolo na čo pozerať (rekapitulácia)

Vladimír Bilohuščin|24. máj 2016 o 02:00

Bratislava zažila poriadnu dávku MMA, keď Hant Arénu ovládlo podujatie X Fight.

Historicky prvé podujatie X Fight zavítalo v piatok do bratislavskej Hant Arény. Diváci mohli zhliadnuť desať zápasov, z ktorých až sedem bolo podľa pravidiel MMA. Turnajom nás sprevádzal odborník na slovo vzatý Ondřej Novotný a o hudobnú vsuvku sa postaral Igor Kmeťo starší. Organizátori pripravili aj prekvapenie v podobe ocenenia ´Československý lev´, ktoré si tentokrát prevzal Robo Pukač.

Najvýznamnejšie zastúpenie mala OFA Bratislava, ktorá ponúkla až päť bojovníkov, v tesnom závese bol Chaos Bratislava s troma borcami. A bol to práve Tomáš Magyar z Chaos Gymu, ktorý spoločne s Nórbertom Moravkom rozbehol turnaj. Už od začiatku sa podarilo Magyarovi dostať súpera na zem, kde hrozil ground and poundom. Na druhej strane Moravko stále nasadzoval triangly, ktoré ale neboli na dostatočne vysokej úrovni a tak nezaznamenal výraznejší úspech. V tomto duchu sa nieslo celé prvé kolo. Druhé kolo nám prinieslo podobný priebeh s tou výnimkou, že Magyar na konci kola takmer súboj ukončil. Klaksón ale poslal zápas do tretieho kola. Tu už nenechal Magyar nič na náhodu a tvrdou kombináciou úderov nedal súperovi šancu a rozhodca po TKO duel ukončil.

Mladý talent Ronald Paradeiser sa postavil v druhom zápase večera nebezpečnému Howikovi Markarianovi. Mal to byť súboj postojára z OFA proti zemiarovi z viedenského Iron Fist Gymu. A hneď úvod zápasu naznačil silovú prevahu, ktorú Markarian využil na zaknihovanie takedownu, za ktorým prišiel, po návrate súboja do postoja, takedown druhý. Paradaiser mal ale natrénované a stále sa dokázal úspešne zo zeme postaviť a v postoji prevyšovať súpera. Keď neskôr šiel k zemi sám Markarian, bol už bratislavský zápasník na koni. Tu už nenechal Paradeiser nič na náhodu a po niekoľkých drvivých lakťoch bol lekár nútený súboj ukončiť a OFA mohla oslavovať.

Jediný stret dvoch najväčších MMA gymov v Bratislave obstarali František Fodor a Peter ´Duran´ Križanovič. Tento zápas sa zachránil na poslednú chvíľu, keď Križanovičovi odpadol súper a doslova v hodine dvanástej do súboja vstúpil Fodor, ktorý ale mimosúťažne nemal šancu navážiť požadovaných 77 kilogramov a tak Križanovič súhlasil so súbojom vo vyššej váhovej kategórii, čo veľkými ováciami ocenili aj diváci pri nástupe. Zápas začal vo svižnom tempe keď Križanovič, vedomý si Fodorových schopností v postoji, dostal súpera na zem, kde sa snažil o ground and pound. Fodor sa ale dokázal vrátiť do postoju a tvrdými ranami postupne decimoval súpera. Križanovič sa pokúšal zasa o takedowny, tie si ale Fodor postrážil a po jednom neúspešnom pokuse sám nasadil údery na zemi, ktoré už Križanovič nedokázal ustáť a po hammer fistoch bol zápas ukončený technickým KO.

Česko malo jediné želiezko v ohni v podobe Tomáša Lejska, ktorý sa stretol s ďalším zverencom OFA Milanom Strniskom. Úvod prvého kola a už bol na scéne pekný takedown, po ktorom sa Strnisko ocitol na zemi. Z nej síce dokázal Slovák vstať, ale iba za cenu tvrdých úderov, ktoré nasledovali. Kolo sa dobojovalo v postoji, v ktorých diváci mohli sledovať pár pekných výmen. Druhé kolo nám prinieslo zasa zaujímavé momenty v podobe takedownov a výmen v postoji, v ktorých mal navrch český reprezentant. V poslednom kole už obom borcom zjavne dochádzali sily a je škoda, že práve náš reprezentant bol prakticky celé kolo v defenzíve. Po troch kolách teda rozhodcovia prisúdili výhru na body na stranu Lejska.

Necelé dva mesiace a tretí zápas v klietke. To je vizitka nádejného slovenského reprezentanta Samuela Krištofiča, ktorý si na X Fighte išiel v poradí už po piate víťazstvo. Proti nemu stál Lászlo Szegyényi z Maďarska. Úvodné minúty v postoji priniesli kombináciu výmen s clinchami. Po nich ale prišiel pekný strh na zem v podaní Krištofiča, kde nasledovala práca na súperovi, ktorá žala ovocie v podobe kvalitného ground and pound a pokusov o submisie. Prvé kolo ale súper dokázal zvládnuť a tak sa ´načatá robota´ musela dokončiť v kole druhom. Tu prišiel zasa takedown a po pár chvíľach zaznamenal Krištofič veľmi pekný head-arm choke a tým aj ďalšie víťazstvo na konto, ktorým upravil svoju bilanciu na rešpektovaných 5-0.

Gábora Borároša sme v klietke nevideli vyše roka a tak sa už každý priaznivec MMA nevedel dočkať jeho návratu. Momentálnu formu mal ukázať v súboji s ďalším maďarským reprezentantom Kovacsom Kálmanom. Borároš už v úvode ukázal svoje atletické nadanie, keď doslova preskočil laná na ringu, ktoré siahali asi do jeden a pol metrovej výšky. A zápas nebol o ničom inom. V úvode rýchle high kicky, vzápätí prenesenie boja na zem a totálna dominancia zverenca OFA Bratislava. Aj keď Kalman odolával, čo mu sily stačili na domáceho bojovníka proste nemal a po prvom kole súboj vzdal.

Hlavný zápas večera a návrat legendy. Na scéne sa totiž po dva a pol roku objavil azda najobľúbenejší bojovník a prvý fighter slovenskej MMA histórie Slavomír Molnár. Jeho vizitka: Džudo od detstva, thajský box 16 rokov a MMA 13 rokov skutočne naháňala hrôzu. Aj tento zápas bohužiaľ sprevádzali zranenia, ale nakoniec sa našiel bojovník, ktorý sa Molnárovi postavil. Bol ním mladý talent Gabriel Török z Psycho Team Košice, ktorý túto výzvu na poslednú chvíľu prijal. Slávo Molnár sa netajil plánom nechať prebiehať súboj v postoji a táto taktika sa mu začala rýchlo úročiť, keď zaznamenal po naznačenom kope pekný hák, po ktorom prišli kolená. Tu sa ale domáci fighter nevyhol chybe (zakázaný úder do tváre súpera), po ktorej ostal Török značne otrasený a súboj sa na chvíľu prerušil. Török sa ale do zápasu vrátil a tak mohol duel pokračovať. O pár chvíľ ale prišlo zo strany Molnára ďalšie naznačenie kopu, po ktorom prišiel kop reálny, údery na tvár a veľká radosť celého publika po ukončení zápasu technickým KO. Slávo sa teda vrátil vo veľkom štýle a nám zostáva iba dúfať, že ho v klietke v budúcnosti ešte aspoň jeden krát uvidíme.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Na turnaji X Fight sa bolo na čo pozerať (rekapitulácia)