Očaril svet. Hrá štvrtú ligu a vyzerá ako zápasník sumo

Hráč Konga Gauthier Mvumbi Thierry na MS v hádzanej 2021.
Hráč Konga Gauthier Mvumbi Thierry na MS v hádzanej 2021. (Autor: Twitter SportsCenter)
Pavol Spál|20. jan 2021 o 09:15

Mvumbi z Konga žiari napriek postave.

BRATISLAVA. Postavou skôr pripomína zápasníka sumo. Gauthier Mvumbi z Konga váži možno 140 kilogramov.

Keď však preberie loptu, už je nepustí nikomu. Šikovne sa otočí. Razom je mrštný a obratný. Hráva za Dreux AC, ktorý pôsobí až vo štvrtej francúzskej lige, čo je poloprofesionálna súťaž.

Na majstrovstvách sveta v hádzanej mužov, ktoré hostí Egypt, sa zišli najväčšie hviezdy tohto športu, ale šampionát má zatiaľ iného hrdinu.

Pivot Gauthier zaskočil obranu jedného z najlepších tímov sveta.

Väčšie brucho je bežné

"Je to fenomén. Pre mňa je to frajer, El Gigante," vraví účastník majstrovstiev sveta v roku 2009 Andrej Petro.

"V momentálnej dobe, keď je postava človeka vnímaná ako nejaká modla, je paradoxom, že chalan jeho rozmerov je plnohodnotný športovec a reprezentant svojej krajiny," doplnil.

V hádzanej je aj na najvyššej úrovni bežné, že na poste pivota nastupuje hráč, ktorý váži viac ako sto kilogramov.

Aj to, že má nadváhu a väčšie brucho. Je to aj z taktických dôvodov.

"Pivot je neustále ťahaný, sácaný a bitý. Preto potrebuje byt silný, aby to všetko ustál. Ale tiež musí byt aj obratný, pretože využíva minimum priestoru na zakončenie," pokračuje Petro.

Má iba zlomok sekundy

Petro je hádzanárom Šale, má takmer dva metre a jeho hmotnosť sa pohybuje od 120 do 130 kilogramov. Podľa jeho slov musí mať pivot aj dobré priestorové videnie, pretože je takmer cely čas otočený chrbtom k bránke.

"Pivot v prvom rade potrebuje vytvárať priestor pre spoluhráčov i seba, aby mohol spracovať loptu a zakončiť," naznačil Petro, ktorý pôsobil vo Francúzsku, Nemecku, Maďarsku i Švajčiarsku.

Pivot je špecifický post. Ako jediný stojí v ohni medzi presilou hráčov súpera a je väčšinou otočený čelom k svojim spoluhráčom.

"Je dôležité byť ťažší, aby vás nebolo možné odtlačiť," vysvetľoval ďalší pivot a slovenský reprezentant Dominik Kalafut.

Aj on je mohutnej postavy. Meria 194 centimetrov a váži 116 kilogramov.

Kilogramy sú výhoda

"Pivotovi všeobecne nevadí, keď je ťažší. Ide o to, aby bol obratný a mal dobrú otočku," vysvetľuje iný bývalý reprezentant Tomáš Mažár.

Dodáva, že nie každý pivot je ťažký. "Hmotnosť však pomáha, keďže otáča súpera, zníži ťažisko a kilogramy sú vtedy výhoda," hovorí.

Mažár meria 185 centimetrov a váži tiež vyše sto kilogramov.

Gauthier Mvumbi z Konga je napriek tomu trochu extrém, ktorý na prebiehajúcich majstrovstvách sveta púta veľkú pozornosť.

Aj dres s najväčšou veľkosťou má poriadne obtiahnutý.

Pri jeho mene sú skreslené údaje

Oficiálna stránka šampionátu o ňom informuje, že meria 176 centimetrov a váži 89 kilogramov. Už na prvý pohľad je jasné, že údaje sú chybné.

„Potom váži menej ako ja. Je však skvelý a asi je ho ťažké udržať," reagoval Niklas Landin. Slávny dánsky brankár síce meria dva metre, ale je štíhly ako prútik.

Eurosport na svojej stránke pri mene Gauthier Mvumbi uvádza 192 centimetrov a 110 kilogramov, ale ani tieto údaje sa nezdajú presné.

Hádzanár Gauthier Mvumbi.
Hádzanár Gauthier Mvumbi. (Autor: gauthiermvumbi/ instagram)

Je ako Shaquille O'Neal

Jeho videá si podmanili nielen hádzanárske sociálne siete, šíria sa oveľa ďalej.

"Vzhľadom na jeho hmotnosť a výšku je obratný a tiež dobre zakončuje. Pekné spestrenie šampionátu," myslí si Mažár.

Dvadsaťšesťročného pivota z Konga dojalo, keď ho podporil jeho idol Shaquille O'Neal.

Slávny basketbalista žiaril v NBA s hmotnosťou asi 140 kilogramov. Podobnú odhadujú i Mvumbimu.

Sám sa fanúšikom predstavuje ako "Shaq" medzi hádzanármi.

Je najlepší strelec

V prvých dvoch zápasoch šampionátu Mvumbi zaujal streleckou efektivitou.

Proti Argentíne (Kongo prehralo 22:28) strelil štyri góly zo štyroch streleckých pokusov. Presadil sa aj proti Dánom, ktorí patria medzi svetové veľmoci.

Rovnako dal štyri góly, tentoraz z piatich pokusov. Dánsko však podľa predpokladov zvíťazilo jednoznačne 39:19.

"Páči sa mi, aká rôznorodá môže byť hádzaná. Aj niekto, od koho by sa to neočakávalo, dokáže streliť štyri góly proti úradujúcemu olympijskému víťazovi z Dánska," dodal Kalafut.   

Na palubovke proti Dánsku strávil Mvumbi iba 14 minút a 24 sekúnd, čo je suverénne najmenej z hráčov Konga, ktorí zasiahli do hry.

Predtým mal na konte proti Argentíne iba jedenásť minút. Hráč základnej zostavy pritom v hádzanej bežne odohrá okolo tridsať minút a viac.

Prečo hrá Mvumbi tak málo? Aj preto, že sa nestíha vracať do obrany. To je hendikep vyplývajúci z jeho hmotnosti.

Hovorte mi El Gigante

Gauthier, ktorý má predkov z Afriky, ale narodil sa vo Francúzsku, je s ôsmimi gólmi najlepším strelcom svojho tímu na turnaji. 

"Žite svoj sen a bojujte za to, kým ste," napísal na Instagram. K videu jedného zo svojich prvých gólov pridal komentár: "Hovorte mi El Gigante."

"Tu je vidieť, že hádzaná ľudí nerozdeľuje, ale naopak spája. Keď je človek zapálený pre šport a má srdiečko na správnom mieste, tak ani postava alebo hmotnosť vám nezabráni robiť to, čo vás baví," dodal Petro.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Očaril svet. Hrá štvrtú ligu a vyzerá ako zápasník sumo