Muž menom Sebastián Fapšo - pohľad Romana Výbošťoka

Vladimír Bilohuščin|30. jún 2020 o 02:00

Už v sobotu môžeme byť svedkami zrodu nového príbehu.

Písal sa rok 2018, kráčam do bývalého diskotékového baru na dedine. V ušiach mi hrá song „2pac – Shook ones“. Vzadu v miestnosti je postavený boxerský ring, ktorý si pamätá zápasy snáď ešte aj môjho deda. No teraz hosťuje zápas mladučkých kadetov. Pod ním v radoch plno obsadené guľášové lavice. Za rohom bar, kde vysmiata partia chalanov berie kolo. Podídem bližšie vypýtam si pivo a idem sledovať zápasy. Ako sa postupne derieme kartou, stupňuje sa aj opar v miestnosti, čo ešte celú atmosféru oldschoolu umocňuje. To je Varínsky prebor v Boxe.

Do ringu nastupuje neznámy 17-ročný chalan. Svojim fyzickým fondom prekvapuje a vzbudzuje určité očakávania. V zápase bol veľmi technicky vyspelý, výborne sa hral so vzdialenosťou. Predstavenie plné pekných úhybov a ešte krajších kontier. To meno som si celkom rýchlo zapamätal. Sebastián Fapšo. Medzičasom, som sa so Sebom stretol na pár sparingoch vo WPG Žilina. Je to rozhodne jeden z tých borcov, s ktorým si dáš maximálne jednu trojminútovku a potom sa modlíš, nech ľahko nájdeš nejakého iného sparinga. Býva to občas ťažké, keď ti už z druhého konca máva Tomáš Bolo.

Sebastian nastupoval pod klubom Piahan GYM Považská Bystrica pod vedením Jozefa Piačeka. Ako sám tvrdí: „ Je to jeden z mojich hlavných trénerov. Naučil ma základy, hlavne pokore a slušnému správaniu. V podstate ma prevychoval." Nasledujúce Sebove kroky viedli do Popradu za Lukášom Bodym (Kickbox BODY GYM Poprad) zbierať ďalšie cenné skúsenosti. Lukáš Body je výborný tréner kickboxu, vychoval veľké mená stand upovej scény ako napríklad Tomáš Možný (Glory) , Samuel Hadzima, Pavol Garaj. „Sadli sme si hlavne ako Ľudia. Lukáš je super človek a skvelý tréner. Nerobí to pre peniaze ako mnohí iní,“ dosvedčuje. Sebo má na svojom konte zaujímavé tituly – zlatá medaila z WAKO K1 v junioroch za rok 2019, profesionálny majster Rakúska 2019, amatérsky majster Slovenska 2019.

Teraz ho však čaká nová výzva a hlavne príležitosť ukázať sa v projekte Oktagon Underground. V najsledovanejšej finálovej karte tohto projektu nastúpi proti Jakubovi Bahníkovi v kategórii do 80kg. Jakub patrí medzi stálicu MMA zápasníkov kde 4 profesionálne zápasy ukončil TKO (5-4-0) vyznačujúc sa skvelým boxom a presnosťou. Pre Fapša to však nebude debut v malých rukaviciach. Tie si vyskúšal na novembrovom Fusion, kde nastupoval pod Muay Thai pravidlami s príchuťou víťazstva.

Možno nie je Fapšo z tých bojovníkov, ktorí veľa rozprávajú, v mladom veku ho ale zdobí precízna technika a hlavne pokora, ktorá v dnešných časoch už často chýba. Áno, v súboji s Bahníkom nebude Sebastian favoritom, ak ale do klietky neprinesie iba svoje technické umenie, ale bude bojovať aj srdcom, môžeme byť svedkami začiatku písania jedinečného príbehu.

 

AUTOR: Roman Výbošťok

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Muž menom Sebastián Fapšo - pohľad Romana Výbošťoka