Murray nedal Lackovi šancu, Hantuchová ide ďalej

Lukáš Lacko.
Lukáš Lacko. (Autor: ČTK/AP)
Sportnet|1. sep 2010 o 21:14

Slovenský tenista Lukáš Lacko prehral v stredajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku.

NEW YORK. Slovenský tenista Lukáš Lacko prehral v stredajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (30. augusta - 12. septembra, celková dotácia 22,668 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku) s jednoznačne favorizovaným Britom Andy Murrayom nasadeným ako štvrtým v ich premiérovom vzájomnom súboji 3:6, 2:6, 2:6.

Zverenec fedcupového kapitána SR v rámci programu NTC Lacko, momentálne 71. v počítačovom poradí, si odnáša z singlovej súťaže 129. majstrovstiev Spojených štátov amerických 10 bodov do svetového rebríčka ATP a šek na 19 000 USD. Vo štvorhre po boku Švajčiara Marca Chiudinelliho sa už v utorok dostal do 2. kola.

Pre 22-ročného piešťanského rodáka Lacka, v tejto sezóne štvrťfinalistu už 5 turnajov kategórie ATP World Tour, zostáva osobným maximom na grandslamovej scéne 2. kolo dosiahnuté na všetkých troch predchádzajúcich tohtoročných súčastiach - v Melbourne, Paríži aj Londýne. V areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center neuspel v rokoch 2007 - 2009 v kvalifikácii.

Dvadsaťtriročný dvojnásobný finalista zo súčasti "veľkej štvorky" Murray (v lokalite Flushing Meadows siahal na titul predvlani) si v 2. kole zmeria sily s Jamajčanom Dustinom Brownom. Ako víťaz bodovania Bonnus Challenge v rámci letnej zámorskej série "hardových" podujatí Olympus US Open Series 2010 má šancu získať s prípadnou premiérovou vrcholnou trofejou a základnou dotáciou 1,7 milióna USD aj 1 milión dolárov navrch. V škótskom Dunblane narodený držiteľ 15 primátov z hlavnej profesionálnej úrovne Murray figuruje na 4. pozícii v hodnotení.

Murray bol po postupe do 2. kola spokojný. "Som rád, že sa mi podarilo vyhrať v troch setoch. Nebolo to však ani zďaleka také jednoznačné, ako ukazuje konečný výsledok. Keď som bol na veternej strane, mojim úderom chýbala potrebná dĺžka, čo Lacko viackrát využil. Celkovo som však s mojím úvodným vystúpením na tohtoročnom US Open spokojný," povedal Murray pre akreditované médiá.

Hantuchová postúpila

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa prebojovala už do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenka španielskeho trénera Carlosa Cuadrada si v 2. kole ako nasadená dvadsaťštvorka poradila s domácou Američankou Vaniou Kingovou po trojsetovej bitke 5:7, 6:3 a 6:4. Hantuchová upravila vzájomnú bilanciu s touto súperkou už na 5:0 a nadviazala na triumf z 1. kola vlaňajších zápolení vo Flushing Meadows.

Slovenská jednotka sa v dueli o postup do osemfinále v piatok stretne s dvanástou nasadenou Ruskou Jelenou Dementievovou, s ktorou má negatívnu bilanciu 4:11. V tomto roku sa obe hráčky stretli dvakrát. V Sydney bola úspešnejšia Dementievová a v Dubaji sa tešila z víťazstvá Hantuchová, ktorá má na US Open už teraz istú prémiu 50.000 dolárov a 160 bodov do svetového rebríčka WTA. Vlani sa v New Yorku dostala do osemfinále, v ktorom prehrala s Američankou Serenou Williamsovou. Hantuchovej singlovým maximom na záverečnom podujatí veľkej štvorky je štvrťfinále z roku 2002.

Hantuchovej nevyšiel úvod zápasu s Kingovou, keď v treťom geme stratila podanie a Američanka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 3:1. Slovenka v ďalších minútach vyrovnala na 4:4 a v desiatom geme mala pri podaní Kingovej k dispozícii tri setbaly. Vedenie 40:0 však nevyužila, za stavu 5:5 zahávala pri vlastnom servise a prvý set sa stal napokon korisťou Kingovej. Hantuchová sa dopúšťala príliš veľkého množstva nevynútených chýb najmä z bekhendovej strany.

V druhom dejstve Hantuchová zvýšila agresivitu na podaní i na returne, po brejku v piatom geme si vybudovala náskok 5:2 a vynútila si tretí set. V ňom Slovenka, ktorá rovnako ako v dueli 1. kola proti Ruske Dinare Safinovej ťažila z výborného pohybu, pokračovala v zlepšenom výkone. Po dvoch brejkoch odskočila Hantuchová súperke na 4:1 a zápas dotiahla do úspešného konca. Kingová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Hantuchová pri vlastnom servise po úspešnom stopbale hneď prvý mečbal.

Hantuchová po postupe do 3. kola žiarila spokojnosťou. "Bol to obojstranne výborný zápas. Hoci som nad Vaniou vyhrala už piatykrát, podobne ako v júni vo Wimbledone to bol boj o každú loptičku. Som rada, že som to napokon v koncovke zvládla. Teraz sa budem snažiť aspoň trochu zregenerovať, pôjdem na masáž a budem sa usilovať čo najlepšie sa pripraviť na ďalší náročný duel s Dementievovou. Dnešný súboj mi odčerpal dosť síl, no verím, že ešte v sebe nájdem energiu," povedala Hantuchová v prvom interview priamo na kurte.

Rybáriková pokračuje vo štvorhre

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková postúpila do 2. kola štvorhry na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (30. augusta - 12. septembra, celková dotácia 22,668 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku). Rybáriková spoločne s Rumunkou Alexandrou Dulgherovou sa postarali o prvotriedne prekvapenie, keď v úvodnom kole vyradili úradujúce majsterky sveta WTA Tour a turnajové trojky zo Španielska Nuriu Llagosterovú-Vivesovú a Maríu-José Martínezovú-Sánchezovú 6:4, 4:6, 7:6 (4). Súperky pre Rybárikovú a Dulgherovú v 2. kole vzídu zo súboja Edina Gallovitsová, Klaudia Jansová (Rum./Poľ.) - Natalie Grandinová, Abigail Spearsová (JAR/USA).

Dvadsaťjedenročná Rybáriková si postupom do 2. kola vyrovnala svoje deblové maximum z grandslamových turnajov, ktoré dosiahla vrátane aktuálneho triumfu štyrikrát. Slovenke patrí v deblovom renkingu WTA Tour 124. pozícia.

Dvojhra mužov - 1. kolo:

Andy Murray (4-V. Brit.) - Lukáš Lacko (SR) 6:3, 6:2, 6:2

Dvojhra žien - 2. kolo:

Daniela Hantuchová (24-SR) - Vania Kingová (USA) 5:7, 6:3, 6:4

Štvorhra žien - 1. kolo:

Alexandra Dulgherová, Magdaléna Rybáriková (Rum./SR) - Nuria Llagosterová-Vivesová, María José Martínezová-Sánchezová (3-Šp.) 6:4, 4:6, 7:6 (4)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray nedal Lackovi šancu, Hantuchová ide ďalej