Foxová potvrdila dominanciu aj v C1, Stanovská skončila posledná

Soňa Stanovská.
Soňa Stanovská. (Autor: TASR)
SITA|30. sep 2018 o 16:11

Pozrite si súhrn nedeľňajších výsledkov MS vo vodnom slalome.

RIO DE JANEIRO. Austrálčanka Jessixa Foxová opäť potvrdila, že je dominantná pretekárka vo svetovom vodnom slalome.

Po sobotňajšom triumfe v K1 zvíťazila aj v nedeľňajších pretekoch C1 a na svetovom šampionáte v brazílskom Riu de Janeiro dovŕšila víťazný double.

Foxová zvíťazila s veľkým náskokom 4,78 s pred Britkou Mallory Franklinovou a 7,67 s pred Češkou Terezou Fišerovou.

Stanovská skončila posledná

Mladá slovenská reprezentantka Soňa Stanovská obsadila vo finále poslednú desiatu priečku s veľkým časovým mankom za najlepšími.

Dôvodom bolo 50 trestných sekúnd z bránky číslo 22 prakticky na samom konci pretekov. Celkovo nazbierala 18-ročná Dolnokubínčanka 52 trestných sekúnd.

Myslím si, že tak či tak pekný výsledok. Bola som vo finále majstrovstiev sveta.


Soňa Stanovská

Na olympijskom kanáli vo štvrti Deodoro v nedeľu bojovali o medaily aj muži v K1, majstrom sveta sa stal Nemec Hannes Aigner. Slovensko nemalo zastúpenie v 10-člennom finále.

"Mrzí ma to, lebo jazda nebola až taká zlá. Prišli však dve trestné sekundy na 17. bránke, čo som iba úplne ´lízla´ a dúfala som, že si to rozhodcovia nevšimnú. Myslím si, že tak či tak pekný výsledok. Bola som vo finále majstrovstiev sveta," uviedla Stanovská po jazde.

K vynechanej bránke dodala: "Neviem. Ja som skočila do tej protivodnej bránky. Išla som, myslím si, kúsok menší výjazd ako som mala ísť a tam je malá voda a ani som to nemala ako pretočiť.

Už som potom videla, ešte aj ten valec bol taký riedky, že ma ani nezastavil. Keby bol hustejší, tak by ma zanieslo do ďalšej bránky. Tak sa to vyvŕbilo a musela som s tým zabojovať."

Slovensko skončilo MS 2018 so ziskom jednej zlatej medaily, čo je reálne ústup z pozície spred roka. Vtedy Slováci získali vo francúzskom Pau 5 cenných kovov (1-3-1).

Galovič: Nemožno hovoriť o veľkom sklamaní

Tento ústup však má aj reálne dôvody, keďže parádna slovenská disciplína C2 už nie je v programe MS.

"Do Brazílie sme odchádzali v inej situácii ako v ostatných rokoch. V tíme nám chýbali olympijskí víťazi bratranci Škantárovci, keďže kategória C2 už nie je súčasťou majstrovstiev sveta. Nebola tu s nami ani kajakárka Janka Dukátová, ktorá si plní materské povinnosti.

Náš tím bol teda päťdesiatpercentný z hľadiska zisku medailového umiestnenia oproti nedávnej minulosti. Mali sme tiež veľmi mladý tím, čo sa ukázali aj v tímových súťažiach," povedal Richard Galovič, predseda sekcie divokej vody Slovenskej kanoistiky a ďalej pokračoval:

"Celkovo nemožno hovoriť o veľkom sklamaní, vo finále sme mali päť športovcov, čo nie je zlý potenciál na zisk medaily. Žiaľ, v kategórii C1 sa to nakopilo tak, že naši skúsení pretekári zostali tesne pod stupňami víťazov na štvrtom až šiestom mieste.

Máme však problémy v tíme. Čo sa týka viacerých mladých športovcov, treba povedať, že zatiaľ nenaplnili potenciál, ktorý majú.

Je to dané aj tým, že v príprave idú cestou zľahčovania a alibizmu a nekopírujú dobré veci od svojich starších kolegov. Je najvyšší čas, aby sa vstúpilo do organizácie tréningových skupín u mladých športovcov. Zatiaľ sa nám z majstrov sveta v juniorských kategóriách nedarí vyťažiť viac, nechceme už opakovať systémové chyby." dodal kritickejšie Galovič.

MS vo vodnom slalome - Rio de Janeiro (Braz.):

C1 ženy - finále:

1.Jessica FoxováAustrália109,07(0)
2.Mallory FranklinováV. Británia113,85(2)
3.Tereza FišerováČesko116,74(2)
4.Nadine WeratschnigováRakúsko117,15(2)
5.Viktoria WolffhartdováRakúsko117,31(0)
10.Soňa StanovskáSlovensko173,23(52)

K1 muži - finále:

1.Hannes AignerNemecko89.69(0)
2.Jiří PrskavecČesko90.65(0)
3.Pavel EjgelRusko92,17(0)
4.Boris NeveuFrancúzsko92,83(2)
5.Joseph ClarkeV. Británia93,37(4)
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Foxová potvrdila dominanciu aj v C1, Stanovská skončila posledná