MS v atletike: Smutná slovenská realita i posledná šou legendy

Usain Bolt vyhral v Ostrave aj pri svojom deviatom štarte.
Usain Bolt vyhral v Ostrave aj pri svojom deviatom štarte. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|3. aug 2017 o 17:10

Slovensko posiela na atletický šampionát najmenšiu výpravu v histórii.

BRATISLAVA. Keby štartoval, bol by najväčším favoritom na titul. Stále je úradujúcim majstrom sveta. A vlani vyhral aj olympiádu.

O titul na majstrovstvách sveta v Londýne však bojovať nebude. Chodec Matej Tóth nemôže štartovať pre nezrovnalosti v biologickom pase. Namiesto športovania teraz zhromažďuje dôkazy o svojej nevine.

Slovenská atletika tak prišla o svoju najväčšiu medailovú nádej. Vyberáme päť zaujímavostí pred štartom šampionátu v Londýne.

1. Najmenšia výprava v histórii

Pred dvoma rokmi štartovalo na majstrovstvách sveta v Pekingu šestnásť slovenských atlétov. Na blížiacom sa šampionáte v Londýne (4. - 13. augusta) ich bude len päť, čo je najmenšia slovenská výprava v ére samostatnosti.

Hoci je finálny počet atlétov obrovským sklamaním, musíme s tým žiť.


Martin Pupiš, šéftréner výpravy o počte slovenských atlétov na MS

Na šampionáte budú súťažiť šprintér Ján Volko na 100 m a 200 m, chodci Dušan Majdán (50 km), Mária Czaková (20 km) a kladivári Marcel a Nikola Lomnickí.

„Je to realita, rešpektujeme ju. Hoci je finálny počet atlétov obrovským sklamaním, musíme s tým žiť,“ reagoval šéftréner slovenského tímu Martin Pupiš.

V Londýne bude chýbať štrnásť pretekárov, ktorí súťažili na MS 2015 v Pekingu a na lanskej olympiáde v Riu de Janeiro. Tesne za limitom zaostali výškari Matúš Bubeník a Lukáš Beer či sedembojárka Lucia Slaničková.

Limit nesplnili ani skokanské sestry Dana a Jana Velďákové, strednotratiari Jozef Repčík a Iveta Putalová či oštepár Patrik Žeňúch. Kladivárka Martina Hrašnová ukončila sezónu pre slabú formu.

Obhajca titulu v chôdzi na 50 km Matej Tóth dostal dištanc pre nezrovnalosti v biologickom pase, chodci Anton Kučmín s Martinom Tišťanom ukončili kariéru a Mária Gáliková čaká dieťa.

Pre zdravotné ťažkosti sa v Londýne nepredstavia ani Martin Kučera, Lucia Hrivnák Klocová či vytrvalkyňa Katarína Berešová-Pejpková.

2. Súrodenci s kladivom

Hoci v detstve začínali s krasokorčuľovaním, postupne zistili, že majú vlohy na atletiku, najmä na vrhačské disciplíny. Začali guľou, pokračovali diskom, oštepom a napokon skončili pri kladive.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»MS v atletike: Smutná slovenská realita i posledná šou legendy