Českí mladíci plakali v šatni, mali nočnú poradu. O deň neskôr postúpili do play off

Radosť hráčov Česka.
Radosť hráčov Česka. (Autor: TASR)
Sportnet|30. apr 2021 o 09:00

Lotyši a Nemci na turnaji končia.

FRISCO, PLANO. Majstrovstvá sveta v hokeji hráčov do 18 rokov spoznali v noci účastníkov vyraďovacej fázy.

Reprezentanti Lotyšska a Nemecka totiž prehrami prišli pred poslednými zápasmi v skupine aj o teoretickú šancu na postup. 

Švédi rozhodli za tri minúty

Švédi aj Švajčiari sa museli pred vzájomným zápasom nastaviť najmä psychicky, v predchádzajúcich dueloch totiž obaja vysoko prehrali - Švajčiari podľahli Bielorusom 1:7 a Švédi zase Kanade 1:12.

Ich zápas napokon rozhodla jediná presilová hra. Aj keď boli Švajčiari polovicu zápasu lepším tímom a zásluhou Benjamina Bougra sa v 23. minúte dostali do vedenia, duel nedokázali doviesť do víťazného konca.

V polovici druhej tretiny si išiel Švajčiar Maximilian Streule odsedieť 5-minútový trest za faul kolenom, počas ktorého Švédi trikrát skórovali a otočili nepriaznivý vývoj.

VIDEO: Víťazný gól Švédska

"Bezpochyby sme boli až do vylúčenia lepším tímom," hneval sa kapitán Švajčiarska Dario Sidler. "Ak sa vyhneme vylúčeniam, vždy sme lepším tímom. Myslím si, že v hre piatich na piatich môžeme zdolať ktoréhokoľvek súpera."

"Je to krutá prehra. Mali sme kontrolu počas celého zápasu, najmä na začiatku druhej tretiny. Potom sme ale zbytočne faulovali a nepredviedli sme dobrý výkon," hodnotil tréner Švajčiarska Marcel Jenni.

Švajčiari sa už v noci predstavia proti favorizovaným Kanaďanom, Švédi zakončia skupinovú fázu zajtra proti Lotyšsku. Obaja majú istotu postupu.

V druhom zápase zdolalo Bielorusko posledné Lotyšsko 6:2, čomu výrazne prispel dvojgólový Danila Klimovič. Najlepší hráč Bieloruska má na konte už šesť gólov a je tretí najproduktívnejší hráč šampionátu.

Lotyši figurujú bez bodov na dne tabuľky a vzhľadom na horší vzájomný zápas so Švajčiarmi už nemôžu postúpiť do vyraďovacích bojov.

Česi a Američania sa v nájazdoch nepredviedli 

Domáci Američania zvíťazili v súboji s Čechmi 2:1 až po samostatných nájazdoch. Ani jeden tím v záverečnej lotérii nepredviedol strelecké umenie, z desiatich exekútorov zaznamenal gól iba Lane Hutson.

VIDEO: Ryšavý strelil jediný gól Česka

Aj Česi sa museli spamätať z náročnej prehry v predchádzajúci deň, keď Fíni v závere stretnutia otočili výsledok a zvíťazili 6:5.

Českí mladíci držali s USA krok a napokon získali cenný bod, ktorý ich vzhľadom na ostatné výsledky posunul do play off.

"Všetci vieme, že USA je jeden z najlepších tímov histórie MS do 18 rokov. Včerajšia prehra bola nočnou morou nielen pre trénerov, ale aj pre hráčov. Najťažšie bolo pripraviť sa na tento zápas, dostať sa do starých koľají. Zhruba o jednej ráno sme mali krátke stretnutie. Chalani sú ešte mladí, majú len sedemnásť rokov, po zápase plakali v šatni. Som na nich hrdý, ako sa zlepšili," uviedol český tréner Jakub Petr.

V druhom zápase Nemci definitívne prišli o možnosť zúčastniť sa vyraďovacej fázy, keď prehrali s Rusmi jednoznačne 1:6. 

Hviezdou zápasu sa stal Matvej Mičkov, ktorý strelil štyri góly. So siedmimi kanadskými bodmi (6+1) sa stal priebežne najproduktívnejším hráčom turnaja, spoločne so svojim spoluhráčom Nikitom Čibrikovom.

MS v hokeji do 18 rokov - výsledky:


A - skupina

Švédsko - Švajčiarsko 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Góly: 33. Rosén (Lysell), 35. Dower-Nilsson (Lysell), 36. Sundin (Dower-Nilsson, Edvinsson) – 23. Bougro (Nicolet, Greuter)

Bielorusko - Lotyšsko 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)

Góly: 3. Nikolajenja (Anoško, Sidorov), 21. Klimovič (Kuzmin, Sidorov), 23. Klavdijev (Sazanovič, Kuzmin), 39. Klimovič (Šilo), 50. Morozov (Ignatěnko, Loško), 58. Michaljov (Suščinskij, Sidorov) – 24. Lavinš (Purmalis, Ozolinš), 59. Darzinš

B-skupina: 

Nemecko - Rusko 1:6 (0:1, 0:3, 1:2)

Góly: 55. Korte (Zap, Rossmy) – 11. Jurov (Svečkov), 21. Mičkov (Čibrikov, Novikov), 28. Mičkov (Grudinin, Makarov), 36. Mičkov (Poltapov), 46. Kvočko (Čibrikov, Figurin), 59. Mičkov (Figurin)

USA - Česko 2:1 sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0 - 1:0)

Góly: 43. Pastujov (Hutson), rozhodujúci nájazd: Hutson – 16. Ryšavý (P. Moravec, Altrichter)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Českí mladíci plakali v šatni, mali nočnú poradu. O deň neskôr postúpili do play off