Súhrn 2. dňa MS: Kazachovia sa tešili, akoby mali zlato. Česi chceli trest pre Kocha

Kaspars Daugavins sa pustil do Patrika Kocha v zápase Slovensko - Lotyšsko 2:1.
Kaspars Daugavins sa pustil do Patrika Kocha v zápase Slovensko - Lotyšsko 2:1. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. máj 2023 o 23:45

Fanúšikov na MS hnevá cena piva.

RIGA. Hokejové MS majú za sebou druhý deň, priniesli ďalšie prekvapivé výsledky aj prvý gól lotyšských aj maďarských hokejistov.

Lotyši sa zatiaľ držia tradície. V prvých dvoch zápasoch na MS inkasovali gól hneď v prvej minúte zápasu. V piatok v zápase s Kanadou to bolo v 52. sekunde a v sobotu so Slovenskom v 44. sekunde. Chce to veľké umenie ponúknuť súperovi šancu takto skoro v zápase. 

Lotyši však urobili aj jeden veľký krok. Strelili gól. 

V ich prípade je to dôvod na oslavu. V piatok proti Kanade neskórovali a rovnako neskórovali ani v poslednom zápase na vlaňajších MS proti Švédsku. Ich séria bez streleného gólu na majstrovstvách sveta trvala 163 minút. 

Gáborík: Hrá sa ako na rybníku

Napriek tomu bol zápas atraktívny, plný rýchlych akcií aj chýb. Gólových šancí bolo aj na desať gólov.

„Hrá sa ako na rybníku. To by sa nemalo stávať,“ komentoval Márian Gaborik pre RTVS, že sa hralo s početnými chybami.

Slovenskí hokejisti však získali dôležité 3 body.

Kalkulačky však už musia vyťahovať lotyšskí fanúšikovia. Po dvoch zápasoch sú bez bodu a majú skóre 1:8. S ich postupovými šancami do play-off to vyzerá bledo. Navyše v pondelok ich čaká zápas s Českom. 

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS v hokej 2023

Dôležité víťazstvo si vybojovali aj Fíni. V napínavom zápase len tesne zdolali Nemcov. Víťazný gól strelil v 53. minúte Mikko Lehtonen. 

Domáci hokejisti ťažko niesli, že ľadová plocha nebola tak dobre pripravená. Viackrát sa to prejavilo. Puk miestami zvláštne poskakoval a problémy mali aj hráči pri korčuľovaní.

„Niekedy sa puk odrazil a vyletel aj do metrovej výšky. Ozaj to bolo celé zvláštne,“ vravel kapitán Fínov Marko Anttila. 

Kazachovia tešili akoby získali titul

To čo vyzeralo ako jednoznačný zápas s hladkým priebehom sa zmenilo na drámu. Kazachovia v úvode zápasu pôsobili, akoby hrali na šampionáte o kategóriu nižšie.

Nedokázali na bránku Nórov ani vystreliť. Lenže hru aj nepriaznivý stav (1:3) postupne vyrovnali a zápas poslali do predĺženia.

Kazašskí hokejisti sa tešili z víťazstva nad Nórmi.
Kazašskí hokejisti sa tešili z víťazstva nad Nórmi. (Autor: TASR/AP)

Nóri akoby boli mužstvom na 30 minút, v závere zápasu prestali hrať, nestíhali a robili chyby. 

Dva body získali za víťazstvo po samostatných nákazdoch.  

Kazachovia oslavovali víťazstvo akoby práve získali medailu. Je to pre nich dôležitý výsledok v boji o záchranu a ich výkon v úvode zápasu bol tragický. O to viac majú Nóri, čo ľutovať.

Naopak účasť na majstrovstvách si užívajú hokejisti Maďarska. Dánov potrápili, strelili gól a mali smolu, lebo boli blízko k tomu, aby dali druhý. Dáni však mali mnoho šancí a skóre 1:3 je pre maďarský tím ešte celkom prijateľné.

Šialené ceny, rozčuľoval sa Švajčiar

Fínsko aj Lotyšsko sú krajiny so silnou hokejovou tradíciou. Ľudia hokejom žijú. Čo však fanúšikov v oboch krajinách hnevá sú vysoké ceny. Primárne vstupeniek, čo sa ukazuje v Rige prázdnymi miestami v hale a v Tampere v piatok vlažnou atmosférou.

Lenže vysoké sú aj ceny obľúbeného piva. V Tampere stojí čapované pivo na štadióne 9,20 eura. Zaskočilo to domácich aj zahraničných fanúšikov.

„Ani vo Švajčiarsku nemáme takéto ceny. To je šialené,“ hovoril pre denník Iltalehti švajčiarsky fanúšik. „Nechápem, prečo je práve čapované pivo také drahé,“ hneval sa. 

A to ešte nebol vo fanzóne, kde je pivo ešte drahšie. V tej fínskej vyjde čapované pivo 11 eur. V lotyšskej fanúšik usporí. Tam vyjde polliter 6 eur.

Fanúšikovia si na vysoké ceny zanadávajú, ale podľa fínskej televízie Yle sa aj tak vypije vo fanzóne v Tampere denne približne 100-tisíc litov piva.

Česi chceli trest pre Kocha

Aj druhý deň MS stále v Čechách rezonuje zákrok Kocha na Filipa Chlapíka. Ten zápas nedohral a aktuálne je v opatere lekárskeho tímu. Manažér českej reprezentácie Milan Hnilička riešil zákrok v sobotu v záklusí.

Hovoril o ňom s rozhodcami aj so športovými riaditeľmi a vzniesol aj podnet na direktoriát MS, ktorý môže za zákrok dať dodatočný trest. Sám pritom priznal, že tieto zákroky direktoriát sám sleduje.

„Podľa pravidiel vedenie šampionátu tieto situácie samo sleduje. Nie je potrebné dávať podnety, ale my sme to aj tak urobili,“ tvrdil Hnilička pre isport.cz. 

Disciplinárna komisia sa súbojom medzi Kochom a Chlapíkom nezaoberala. Komisia neudelila ďalší trest ani Mislavovi Rosandičovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Súhrn 2. dňa MS: Kazachovia sa tešili, akoby mali zlato. Česi chceli trest pre Kocha