Ovečkin so mnou v útoku? Radšej nie, nefunguje to, vraví Malkin

Alexander Ovečkin.
Alexander Ovečkin. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. máj 2019 o 16:35

Rusi posielajú na šampionát tím snov.

BRATISLAVA. Dvanásť silných hráčov z NHL, medzi nimi aj najproduktívnejší útočník po základnej časti, olympijskí víťazi aj šampióni z NHL. Ruský tím pred majstrovstvami sveta naberá na sile.

Vo štvrtok popoludní priletel z Moskvy do Brna súkromným lietadlom jeden z lídrov zbornej – Alexander Ovečkin.

„Do najsilnejšej možnej zostavy, povedzme olympijskej, chýba len pár hráčov. A aj tí sa stále môžu v ďalších dňoch k tímu pripojiť. Nebudeme musieť prekonávať samých seba ako vlani na šampionáte, aby sme zdolali najsilnejšie tímy,“ píše denník Sport-express.

V prvom zápase robili chyby

Rusi dokázali viackrát poskladať na vrcholné podujatia tím snov, no nie vždy to fungovalo. Napríklad na domácom šampionáte v roku 2000 skončili až na 11. mieste.

Sami hráči veria, že to nebude tento prípad.

„Takmer všetci hrajú vo svojich kluboch v prvých formáciách, ale v reprezentácii sme jeden tím. Hráme jeden za druhého. Pomáhame si,“ vraví útočník Tampy Bay Nikita Kučerov.

Štart tímu na Českých hrách v rámci Euro Hockey Tour nebol najlepší. Rusi prehrali so Švédmi 4:6, keď štyri góly dostali počas oslabenia. Švédi ich ľahko vytrestali.

„Nič sa nedeje. Urobili sme chyby, ale s trénermi sme si k tomu sadli a už vieme, čo nefungovalo. Pre mnohých hráčov v tíme to bol prvý zápas po dlhšom období, pomaly sa do toho dostaneme,“ vraví Kučerov, držiteľ Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča NHL v základnej časti.

Útočník Tampy Bay dosiahol v tejto sezóne až 128 kanadských bodov.

Zatiaľ hral na majstrovstvách sveta len pred dvoma rokmi, kde pomohol tímu získať bronz a s 15 bodmi sa stal druhým najproduktívnejším hráčom turnaja.

Silu majú v útoku

V Amerike vraj žartujú, že v play off vypadli tímy, ktoré patrili medzi favoritov na Stanleyho pohár ako Tampa Bay či Washington, aby mohli ruskí hráči posilniť tím na majstrovstvách.

„Hádam si nemyslíte, že sme to urobili zámerne?“ pýtal sa Kučerov ruských novinárov.

Vlani na šampionáte v Dánsku neprešla zborná cez štvrťfinále, keď prehrala s Kanadou 4:5 po predĺžení.

MS v hokeji 2019: Pozrite si dresy všetkých krajín: fotogaléria

9.5.2019

Bola to skôr výnimka. Z posledných dvanástich šampionátov majú Rusi deväť medailí.

Ak by tento rok v Bratislave Rusi nebojovali o medaily, bola by to blamáž.

„Zatiaľ to vyzerá na mimoriadny tím. Veď zostava v útoku je bombastická – Ovečkin, Malkin, Kučerov, Kovaľčuk... Majú na to, aby získali titul,“ myslí si legendárny obranca Alexej Kasatonov.

Spolu sa im nedarilo

Jedno je isté. Skombinovať útoky pri toľkých výnimočných hráčoch môže byť náročné a tréneri budú mať čo robiť, aby našli optimálne zloženie. Viac-menej je však isté, že dve výrazné osobnosti nebudú hrať spolu v jednom útoku – Alexander Ovečkin a Jevgenij Malkin.

„Hrali sme spolu na olympiáde v Soči a nefungovalo nám to. Navyše Ovečkin hral vo Washingtone s Jevgenijom Kuznecovom. Načo rozbíjať niečo, čo funguje? Bolo by hlúpe, aby nás dali s Ovečkinom dokopy,“ opisoval Malkin pre denník Sport-Express.

S Ovečkinom nehral v jednom útoku ani na šampionáte v roku 2014, keď Rusi naposledy získali titul.

„Mimochodom, môže to byť veľmi dobrý šampionát. Veď silní budú aj Američania, Švédi či Kanaďania,“ dodáva Malkin.

Rusi sa predstavia v Bratislave v B-skupine spolu s Českom, Švédskom, Švajčiarskom, Nórskom, Lotyšskom, Talianskom a Rakúskom. Šampionát sa začína 10. mája.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ovečkin so mnou v útoku? Radšej nie, nefunguje to, vraví Malkin