Majstrovská trasa vyhovuje van der Poelovi aj Saganovi

Slovenská reprezentácia na štarte MS v cyklistike 2018.
Slovenská reprezentácia na štarte MS v cyklistike 2018. (Autor: Jozef Jakubčo SME)
Miloslav Šebela|24. sep 2019 o 14:32

Trasa MS v cyklistike nie je klasická.

BRATISLAVA. "Nebudú to klasické majstrovstvá, ktoré sa jazdia na okruhu," hovorí tréner slovenskej reprezentácie Ján Valach o trase tohtoročných majstrovstiev sveta.

Svetový šampionát v Yorkshire môže mať zaujímavý priebeh. Anglický vidiek má svoje nástrahy. Niektorí cyklisti dokonca upozorňujú, že trasa je nebezpečná.

Pri majstrovstvách sveta sa trasa cestných pretekov skladá už tradične z nájazdu na okruh a samotného okruhu. Vo väčšine prípadov absolvujú pretekári okruh viackrát.

Napríklad predvlani na šampionáte v Bergene absolvovali okruh 12-krát, na majstrovstvách sveta 2015 v Richmonde 15-krát.

Aj preto Peter Sagan zvykne na otázku, či už videl trať, odpovedať: „Nie, počas pretekov ju uvidím 12-krát.“

Nájazd už využili, aby sa zbavili súperov

V Yorkshire však počet okruhov nebude taký vysoký. Na cyklistov ich čaká sedem.

Väčšinu času strávia na ceste do Harrogate, kde sa bude rozhodovať o víťazovi. Nájazd na okruh má tento rok až 183 kilometrov.

Čiastočne sa to podobá na trať majstrovstiev sveta v Dauhe 2016. Aj vtedy museli najskôr prekonať cyklisti dlhú cestu cez púšť (151 km), kým sa dostali do mesta.

Približne v polovici vtedy pri bočnom vetre Belgičania rozdelili pelotón a do cieľa prišla len malá skupina. Peter Sagan si v šprinte vybojoval druhý titul majstra sveta.

Dlhý nájazd na okruh má v sebe úskalia – bočný vietor, pády, úzke cesty.

V skutočnosti sa nič vážne nemusí stať. Veľa bude záležať na počasí aj taktike tímov. Tak ako v Dauhe, kde pelotón rozdelili Belgičania zámerne. Chceli sa zbaviť súperov.

Ísť do úniku môže byť samovražda

Na okruhu v Harrogate sa však bude podľa Valacha jazdiť o to dravejšie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»MS v cyklistike»Majstrovská trasa vyhovuje van der Poelovi aj Saganovi