Kto je Tim Stützle? Slovákov čaká v kľúčovom súboji nemecký zázrak

Tim Stützle v zápase proti Kanade na MS hráčov do 20 rokov v Edmontone.
Tim Stützle v zápase proti Kanade na MS hráčov do 20 rokov v Edmontone. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|28. dec 2020 o 17:29

Výhra nad Nemeckom znamená postup.

EDMONTON, BRATISLAVA. Jeho meno bude robiť zámorským komentátorom starosti, ale ešte majú čas si ho nacvičiť.

Začiatkom októbra tohto roka ho netradičným spôsobom predstavil Alex Trebek, moderátorská legenda obľúbenej americkej televíznej šou Jeopardy!

Počas televízneho prenosu z draftu NHL sa Trebek objavil na obrazovke v štúdiu vo farbách šou Jeopardy! a spustil:

"Našou dnešnou kategóriou je NHL. A otázka pre vás znie: Ottawa Senators si v prvom kole draftu vybrala z tretieho miesta tohto hráča... Správna odpoveď znie: Kto je Tim Stützle?"

Bude z neho nový Draisaitl?

Alex Trebek, inak veľký fanúšik Ottawy, svoj údiv samozrejme iba predstieral.

Tim Stützle je najväčší nemecký hokejový talent súčasnosti, v jeho rodnej krajine ho pasujú za nového Leona Draisaitla, najproduktívnejšieho hráča uplynulej sezóny NHL.

Osemnásťročný talent je lídrom nemeckej reprezentácie na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v kanadskom Edmontone.

Trebek však už jeho výkony nesleduje. Moderátor zomrel mesiac potom, ako mladému útočníkovi urobil v televízii skvelú reklamu.

Víťazstvo znamená postup

Nemecko bude v noci z pondelka na utorok (naživo od 3.30 na RTVS) súperom Slovenska v treťom zápase A-skupiny. Slováci si v prípade víťazstva zabezpečia postup do štvrťfinále, čo je ich primárnym cieľom.

Nemci v Edmontone potrápili Fínov (3:5, Stützle dal gól a pridal asistenciu) a potom utŕžili výprask 2:16 od domácej Kanady.

V oboch dueloch však nastúpilo v dresoch Nemecka iba štrnásť korčuliarov.

Mužstvo, ktoré vedie Tobias Abstreiter, ešte pred turnajom zdecimovalo ochorenie Covid-19. Viacero hráčov muselo zostať v izolácii, Nemci neodohrali prípravný zápas a desať dní v kompletnom zložení ani netrénovali. Proti Slovensku by však už mali nastúpiť so širším kádrom.

Medzi seniormi už v sedemnástich

Stützle hokejovo vyrastal v Krefelde, v roku 2017 sa presunul do Mannheimu, kde v sedemnástich rokoch debutoval medzi seniormi v hokejovej Lige majstrov proti Vienna Capitals.

V uplynulej predčasne ukončenej sezóne odohral za Adler Mannheim v najvyššej nemeckej súťaži 41 zápasov s bilanciou 7 gólov a 27 asistencií.

Vyhlásili ho za nováčika roka.

„U týchto chlapcov nikdy neviete odhadnúť, ako sa im podarí prechod do seniorského hokeja. Ale Tim je šikovný mladík a prispôsobuje sa veľmi rýchlo.

Má veľkú porciu hokejových schopností. Je dobrý korčuliar, vynikajúco číta hru a má pôsobivé hokejové IQ," povedal pre magazín The Athletic asistent trénera Mannheimu Mike Pellegrims.

Na drese 18 a Stuetzle

V tohtoročnom drafte NHL bol Stützle najvyššie voleným Európanom.

Zaujímavé je, že to bolo rovnako z tretieho miesta ako si v roku 2014 vybral Edmonton Oilers aj jeho slávneho krajana Leona Draisaitla.

"S Timim som v kontakte, pre nemecký hokej je to samozrejme skvelá správa," reagovala pre nemecké médiá hviezda NHL.

Niektoré stávkové kancelárie v Kanade už vypísali kurz na to, že Stützle získa v budúcej sezóne Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika NHL.

Prvým krokom k budúcej kariére v profilige je trojročný nováčikovský kontrakt s Ottawou, o ktorom klub informoval v nedeľu. Zmluva vynesie mladému Nemcovi 925-tisíc dolárov ročne.

S bonusmi však môže zarobiť až 2,5 milióna.

Zatiaľ je isté len to, že v hlavnom meste Kanady bude mať na drese číslo 18 a anglický prepis svojho priezviska - Stuetzle.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kto je Tim Stützle? Slovákov čaká v kľúčovom súboji nemecký zázrak