MOV zrušil Kuvajtu trest spred štyroch rokov, športovci už môžu súťažiť pod svojou vlajkou

Na snímke detail na olympijskej pochodni pre Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, ktorú predstavili na tlačovej konferencii v japonskej metropole 20. marca 2019.
Na snímke detail na olympijskej pochodni pre Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, ktorú predstavili na tlačovej konferencii v japonskej metropole 20. marca 2019. (Autor: Eugene Hoshiko TASR/AP)
SITA|5. júl 2019 o 19:18

Kuvajt bol suspendovaný od roku 2015.

LAUSANNE. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po štyroch rokoch zrušil pozastavenie činnosti Kuvajtskému olympijskému výboru (KOC).

Ten bol suspendovaný v roku 2015, keď miestna vládla schválila zákon, ktorý narúšal nezávislosť športových orgánov. To spôsobilo, že športovci Kuvajtu museli na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro štartovať ako "nezávislí olympijskí športovci", bez národnej vlajky a hymny.

Minulý týždeň si Kuvajtský olympijský výbor zvolil novú generáciu svojich lídrov. Generálnym tajomníkom sa stal Husain al Musallam, ktorý je zároveň viceprezident plaveckého riadiaceho orgánu FINA.

Výkonný výbor MOV uviedol, že kuvajtská strana splnila všetky podmienky, čo bude pre krajinu znamenať aj obnovenie prístupu k financovaniu z olympijských fondov.

MOV vlani tento trest pozastavil a umožnil športovcom Kuvajtu štartovať pod ich vlajkou na Ázijských hrách v Indonézii. Do tejto kauzy bola zainteresovaná aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Kuvajt sa tak nemohol zúčastniť kvalifikácie o postup na MS 2018. V decembri 2017 bol však tento dištanc odvolaný, a tak sa ázijská krajina môže zapájať do súťaži pod hlavičkou FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»MOV zrušil Kuvajtu trest spred štyroch rokov, športovci už môžu súťažiť pod svojou vlajkou