Krok k bezpečnosti? Nezmysel, hnevá sa Svitko na novinku na Dakare

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Slovnaft / MCH Photo)
Miloslav Šebela|30. dec 2022 o 08:00

Rely Dakar štartuje 31. decembra.

BRATISLAVA. Pieskové duny tu majú miestami sýty červený odtieň, teplota v lete presahuje 50 stupňov Celzia, v zime klesá aj na mínus 5 stupňov.

Púšť Ar-Rub' al-Chálí v južnej časti Arabského poloostrova je veľmi nehostinné miesto. V arabčine jej názov znamená Prázdna časť.

Môžete tu stráviť týždne a nestretnete jediného človeka. Pritom jej rozloha je väčšia ako rozloha Francúzska, Belgicka aj Holandska dokopy. 

Zároveň je opradená mýtmi. Hovorí sa, že ukrýva tajomné mesto Ubar (nazýajú ho aj Iram), ktoré kedysi obývala stratená civilizácia. Hovorí sa jej aj Atlantída piesku. Archeológovia však objavili zatiaľ len menšie artefakty a usadlosti. 

Dakar sa v druhom týždňom zmení

Toto tajomné miesto bude dejiskom Rely Dakar. Slávne preteky cez túto púšť prechádzali a v minulosti, no vtedy to bola jedna etapa. Tento rok budú až štyri a môžu byť rozhodujúce. Niektoré duny v tejto púšti majú výšku aj 300 metrov. 

„Keď sme boli pripravovať trasu, tak na tých miestach sme nenašli nič. Nie sú tam žiadni ľudia, žiadne zvieratá, žiadne stopy. Bolo to úplne prázdne,“ opisuje riaditeľ Rely Dakar David Castera, čo čaká pretekárov v závere. 

VIDEO: Ako vyzerá Dakar 2023?

Ar-Rub' al-Chálí sa uskutočnia aj dve maratónske etapy a v cieli jedenástej nebudú môcť pretekári rátať s pomocou mechanikov a nebudú mať k dispozícii všetky náhradné diely ako v bivaku.

Všetky opravy si budú musieť práve tu urobiť sami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Krok k bezpečnosti? Nezmysel, hnevá sa Svitko na novinku na Dakare