Ford sa vráti do F1, na spolupráci sa dohodol s dvoma tímami

Logo spoločnosti Ford.
Logo spoločnosti Ford. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. feb 2023 o 16:20

Ford je tretím najúspešnejším výrobcom motorov v histórii F1.

MIAMI. Americký výrobca automobilov Ford sa v roku 2026 vráti do motoristického seriálu F1. Štyri roky bude dodávať motory pre tímy Red Bull Racing a Scuderia AlphaTauri, ktoré vlastní Red Bull.

Stalo sa tak len niekoľko hodín predtým, ako má Red Bull predstaviť monopost pre tohtoročnú sezónu, pripomenula AFP. Bližšie podrobnosti o partnerstve medzi Fordom a Red Bullom zatiaľ nie sú známe.

"Dnešná správa, že Ford prichádza do Formuly 1 od roku 2026, je pre tento šport skvelá. Sme nadšení, že sa pripojí k neuveriteľným automobilovým partnerom, ktorí už v súťaži sú," povedal Stefano Domenicali, prezident a generálny riaditeľ F1.

Ford sa podieľal na desiatich triumfoch v Pohári konštruktérov a trinástich tituloch jazdcov, čím sa stal tretím najúspešnejším výrobcom motorov v histórii F1. Jeho posledným úspechom bol zisk titulu Michaela Schumachera s Benettonom v roku 1994.

"Toto je začiatok novej vzrušujúcej kapitoly v motoristickom príbehu Fordu. Ten sa začal, keď môj pradedo (Henry Ford) vyhral preteky, ktoré pomohli rozbehnúť našu spoločnosť," reagoval Bill Ford, výkonný predseda Ford Motor Company.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Ford sa vráti do F1, na spolupráci sa dohodol s dvoma tímami