PML 11: Zápas roka pre Ertela, Pukač nezaváhal a Borák so šokujúcou výzvou

Hlavné hviezdy turnaja PML 11.
Hlavné hviezdy turnaja PML 11. (Zdroj: PML)
SvetMMA|6. okt 2024 o 00:20

Turnaj priniesol množstvo ukončení a tvrdých prestreliek.

ŠAĽA. Prvá októbrová sobota patrila na česko-slovenskej bojovej scéne jedenástemu podujatiu z dielne organizácie PML.

Zápasová karta priniesla divákom v Šali trinásť atraktívnych duelov, ktoré prebehli podľa pravidiel thajského boxu, K-1 i MMA. Rozhodne sa teda bolo na čo pozerať a nechýbali ani viaceré predčasné ukončenia.

Poďme si preto zhrnúť tie najdôležitejšie momenty, ktoré rozjasali nielen mestskú športovú halu na juhu našej republiky, ale aj fanúšikov pred televíznymi obrazovkami.

Predzápasy

Dlhoočakávaný turnaj odštartoval vskutku vo vysokom tempe. Obrovskú zásluhu na tom mali predovšetkým Martin Živčic a Petr Kučík. Prvý menovaný si v otváracom dueli poradil s Dušanom Damjanovom, keď mu počas druhého kola spôsobil rozhodujúcu tržnú ranu na tvári. Z toho dôvodu tak nasledoval verdikt RNC a Živčic dvíhal ruky nad hlavu.

Vynikajúci začiatok turnaja ešte viac vyšperkoval druhý menovaný, český bojovník, ktorý zápasil pod taktovkou legendárneho Vladimíra Moravčíka. Hoci podľa bodových arbitrov v priebehu zápasu ťahal za kratší koniec povrazu, v prostrednej časti z ničoho nič predviedol okulahodiaci obrat. Dvoma tvrdými údermi poslal Slobodana Vašića nekompromisne k zemi a srbskému bojovníkovi nepomohlo ani počítanie.

Papierové predpoklady potvrdil maďarský zástupca Henrik Koczó (11-2), ktorý čelil dobre známej postave Professional Muaythai League, Patrikovi Ilušákovi (3-3). Talentovaného Čecha až na pár momentov po celých deväť minút kontroloval a jeho predstavenie preto rozhodcovia ocenili jednomyseľným rozhodnutím.

V poslednom súboji pred prvou prestávkou si to proti sebe rozdali Lukáš Antal (6-0) a Stefan Djuričič. Z triumfu sa na radosť prítomných priaznivcov síce radoval domáci reprezentant, no obaja aktéri si od zaplnenej haly vyslúžili obrovský potlesk. Predviedli totiž pikantnú prestrelku, pri ktorej sa skutočne neoplatilo žmurkať.

Slovenskí bojovníci MMA nezaváhali

Od začiatku roka 2024 sú súčasťou PML tiež zápasy zmiešaných bojových umení a výnimkou nebola ani akcia s poradovým číslom 11. Šancu dostali dvanásti profesionáli vrátane známych slovenských mien ako Tomáš Cigánik (3-2), Roman Paulus (10-4) či Robert Pukač (17-13-1).

MMA časť večera odštartoval vo veľkom štýle prvý spomínaný, ktorý už po troch minútach a 42 sekundách submisiou (RNC) ukončil Íra Aarona McDonalda (1-2).

Inšpiroval sa ním neskôr aj tímový kolega z trnavského Spartakus Fight Gymu (SFG). Paulus prinútil nebezpečného Venezuelčana Karola Arteagu (5-3) odklepať v druhom kole.

Pred najväčším ťahákom MMA karty si ešte Jakub Batfalský (5-1) vo fyzicky náročnej bitke poradil s PK Zadehom (4-1), zástupca pražského Lanna Gymu Melvin Mané (2-2) spôsobom TKO na začiatku druhého dejstva ukončil skúseného Gabriela Töröka (6-9-1) a Tayo Odunjo (7-4) v strete legionárov zdolal špičkového zemiara Adama Horvátha (11-9).

Samozrejme, absolútnym vrcholom druhej časti turnaja PML 11 bolo vystúpenie Roberta Pukača, ktorý sa musel vysporiadať s nečakanou zmenou protivníka len necelé tri dni pred štartom podujatia. Kevina Hangsa (10-7) nahradil nevyspytateľný Brazílčan Luiz Felipe Oliveira Lopes (6-6).

Napriek tejto komplikácii Pukač potvrdil svoje kvality a po skvelom zápasníckom výkone sa po troch neúspechoch v Oktagone vrátil späť na víťaznú vlnu.

Hlavná karta a zápas roka

Po šiestich dueloch v zmiešaných bojových umeniach sa klietka opäť premenila na ring a v zostávajúcich troch súbojoch boli šalianski fanúšikovia svedkami neuveriteľných vecí.

Najskôr Leo Borák (21-8) potvrdil rolu favorita a uspel proti nepríjemnému Romanovi Kučerovi (6-6). Šok však prišiel po vyhlásení výsledkov. Trojka rebríčka v kategórii do 65 kilogramov totiž vyzvala promotéra a spolumajiteľa organizácie Tomáša Tadlánka. Uvidíme teda veľký návrat z neoficiálneho dôchodku?

Jednoznačne najviac zdvihla divákov zo sedadiel bitka ako na hojdačke medzi Jakubom Ertelom (6-2) a Davidom Zambagom (3-3). Obaja si siahli na dno svojich síl.

Najskôr mal navrch druhý menovaný, ktorý si vynútil prvé počítanie. Následne sa ale situácia vyrovnala a definitívny zlom prišiel v treťom kole, kedy Ertel dostal Zambagu tretíkrát na zem a bolo po všetkom.

Tento stret preto nepochybne môžeme označiť za zápas roka v PML. Víťaz si navyše odniesol bonus za výkon večera.

Plánovaným vrcholom celého galavečera mal byť súboj Štefan Mészáros (22-10) vs. Jacob Mikula (11-9), no keďže druhého menovaného po piatkovom vážení stopli zdravotné komplikácie, organizátori museli pre Mészárosa nájsť adekvátnu náhradu.

Iba štyri hodiny pred turnajom tak prijal ponuku 25-ročný Leo Grutka (9-13) a nebol ďaleko od senzácie. Hoci mal v prvých dvoch kolách navrch Mészáros, v závere predviedol ďalší zverenec už spomínaného Vladimíra Moravčíka obdivuhodný ohňostroj.

Nechýbalo veľa a Mészáros by skončil na podlahe. K šokujúcemu prekvapeniu napokon nedošlo, ale Grutka napriek prehre všetkých ohúril. V tomto prípade si obaja z ringu odniesli bonusy v hodnote 500 eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»PML 11: Zápas roka pre Ertela, Pukač nezaváhal a Borák so šokujúcou výzvou