Mladí Slováci spoznajú svojich súperov v kvalifikácii o postup na ME 2019

Pavel Hapal v náručí svojich zverencov.
Pavel Hapal v náručí svojich zverencov. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
SITA|25. jan 2017 o 17:24

Do kvalifikačných bojov zasiahnu premiérovo aj mladíci z Kosova a Gibraltáru.

NYON. Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov spozná vo štvrtok predpoludním vo švajčiarskom Nyone svojich súperov v skupine kvalifikácie o postup na ME tejto vekovej kategórie, ktoré sa uskutočnia v júni 2019 v Taliansku.

Slovensko figuruje pred žrebom v druhom koši, veľmi tesne - o tri tisíciny bodu - mu ušla pozícia v elitnej deviatke a prvom koši.

V ňom sú Nemecko, Portugalsko, Anglicko, Španielsko, Dánsko, Francúzsko, Švédsko, Česko a Srbsko. Rozdelenie do košov je podľa príslušného renkingu Európskej futbalovej únie (UEFA).

Ten zostavili na základe výsledkov v kvalifikácii a na finálovom turnaji ME 2013 (20 percent), v kvalifikácii a na finálovom turnaji ME 2015 (40 percent) a v kvalifikácii ME 2017 (40 percent). SR patrí v rebríčku jedenásta priečka.

Hrať sa bude o jedenásť miesteniek

Vo štvrtok bude v osudí rekordných 54 krajín - aj debutanti Kosovo a Gibraltár - a žreb ich rozdelí do deviatich šesťčlenných skupín.

Na kontinentálnom šampionáte bude po druhý raz štartovať dvanásť mužstiev, v hre je jedenásť miesteniek (Taliansko má istotu účasti, San Maríno ako spoluorganizátor nie).

Španielsko nemôže hrať proti Gibraltáru a Kosovo proti Srbsku a ani Bosne a Hercegovine, referuje web UEFA. Taliansko je s piatimi triumfami najúspešnejšou krajinou v histórii ME "21".

Mohli sa vyhnúť najsilnejším

Na záverečný turnaj ME postúpia priamo víťazi skupín. Štyria najlepší z druhých priečok (do úvahy sa budú brať výsledky s prvým, tretím, štvrtým a piatym tímom v skupine) dostanú šancu v baráži hranej na odvetu.

Šampionát v Taliansku bude zároveň európskou olympijskou kvalifikáciou - štyria semifinalisti ME 2019 preniknú na turnaj do Tokia 2020.

Brunegraf si myslí, že Slováci budú hrať opäť s Turkami. V nedávnej kvalifikácii im doma dali päť gólov:

Slovensko budú vo štvrtok v Nyone počas žrebu zastupovať český tréner tímu do 21 rokov Pavel Hapal, jeho asistent Oto Brungeraf a vedúci mužstva Jakub Kojnok.

"Žreb je žreb, treba akceptovať zloženie skupiny tak, ako ju určí osud," citoval web Slovenského futbalového zväzu (SFZ), Brunegrafa.

"Len tri tisíciny bodu nás odsunuli z prvej desiatky, vyhli by sme sa papierovo najsilnejším - Nemecku, Portugalsku, Anglicku, Španielsku,... jedného z nich nám žreb určite pridelí. Ale znamená to, že určite nebudeme hrať s Holandskom, s ktorým sme sa zrazili v troch ostatných kvalifikáciách," pokračoval.

Brunegrafova predikcia je nasledovná: "Dám na svoj vnútorný hlas - Česko, opäť Turecko, Moldavsko, Bielorusko, San Maríno alebo Andorra."

Oporami môžu byť aj Žilinčania

Novú reprezentáciu do 21 rokov utvoria hráči s rokom narodenia 1996 a mladší.

"V úspešnom tíme do 17 rokov, ktorý hral na európskom šampionáte na Slovensku a postúpil na MS, je vhodná kostra. V mladom veku sa však hráči vyvíjajú rôzne, rast jedného sa spomalí, iný vystrelí výrazne vpred. V tejto chvíli viem povedať, že do úvahy prichádza silná žilinská skupina Vavro, Káčer, Špalek, je tu Hromada z Plzne, čakáme reštart Vestenického. Je kam siahnuť," uzavrel Oto Brungeraf.

Tomáš Vestenický (vpravo).
Tomáš Vestenický (vpravo). (Autor: TASR)

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov zvládla ostatnú elimináciu a prebojovala sa na ME 2017, ktoré sa v júni uskutočnia v Poľsku (16. - 30. 6.).

Tím okolo Milana Škriniara, Matúša Bera, Stanislava Lobotku či Adama Zreľáka suverénne triumfoval v 8. skupine kvalifikácie, za sebou nechal Holandsko, Turecko, Bielorusko aj Cyprus.

V základnej A-skupine záverečného turnaja budú Slováci čeliť Angličanom, domácim Poliakom a obhajcom prvenstva Švédom.

Slovensko sa na európskom šampionáte predstaví po druhý raz, prvýkrát od účasti na domácej pôde v roku 2000.

Zloženie košov pred nyonským štvrtkovým žrebom kvalifikácie o postup na ME 2019 futbalistov do 21 rokov do Talianska:

1. kôš:

Nemecko, Portugalsko, Anglicko, Španielsko, Dánsko, Francúzsko, Švédsko, Česko, Srbsko

2. kôš:

SLOVENSKO, Izrael, Holandsko, Rakúsko, Chorvátsko, Belgicko, Poľsko, Švajčiarsko, Slovinsko

3. kôš:

Ukrajina, Nórsko, Rusko, Turecko, Rumunsko, Island, Grécko, Čierna Hora, Fínsko

4. kôš:

Wales, Bulharsko, Macedónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Írsko, Škótsko, Moldavsko, Albánsko

5. kôš:

Litva, Azerbajdžan, Arménsko, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Kazachstan, Cyprus, Lotyšsko, Estónsko

6. kôš:

Malta, Luxembursko, Severné Írsko, Faerské ostrovy, San Maríno, Andorra, Lichtenštajnsko, Gibraltár, Kosovo

Organizátor ME s istotou účasti:

Taliansko

Termíny pre kvalifikáciu:

2017:

20. - 28. marca
5. - 13. júna
28. augusta - 5. septembra
2. - 10. októbra
6. - 14. novembra

2018:

19. - 27. marca
3. - 11. septembra
8. - 16. októbra
12. - 20. novembra (baráž)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mladí Slováci spoznajú svojich súperov v kvalifikácii o postup na ME 2019