Trápili ich dlhy a depresie. Aj úspešní športovci si vzali život

Juraj Halenár, Miroslav Hlinka a Marek Svatoš.
Juraj Halenár, Miroslav Hlinka a Marek Svatoš. (Autor: TASR, TASR/AP)
Miroslav Kováčik|26. nov 2021 o 10:00

Ďalší doplatili po športovej kariére na veľké dlhy.

BRATISLAVA. Tvrdá práca už od detských čias sa im vyplatila. Stali sa z nich profesionálni športovci, ktorí dosiahli veľké úspechy.

Ľudia ich zastavovali na ulici a aj obyčajnou žiadosťou o podpis či spoločnú fotografiu im dávali najavo rešpekt a úctu.  

Postupne však mala ich popularita klesajúcu tendenciu a po športovej kariére sa museli zaradiť do bežného života. Kým dovtedy mali život nalinajkovaný tréningami, zápasmi, cestovaním alebo regeneráciou, zrazu bolo všetko inak.

A mnohí sa s tým nedokázali popasovať. 

Problémy v rodine, dlhy či akési prázdno za tým, čo bolo, u viacerých bývalých športovcov spôsobovali veľké trápenie. Až také, že niektorí z nich si siahli na život. Iní sa zase zaradili na okraj spoločnosti či odstrihli od okolitého sveta. 

Čierna nedeľa slovenského hokeja

V ére samostatného Slovenska získalo len päť hokejistov kompletnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta. Medzi nimi je aj Miroslav Hlinka, ktorý by budúci rok oslavoval päťdesiatku. 

Jeho životná púť sa však skočila už pred siedmimi rokmi, spáchal samovraždu. Jeho telo bez známok života našiel vtedajší tréner Banskej Bystrice Miroslav Chudý, ktorý chcel so svojim asistentom Hlinkom prebrať plán tréningu.

Bol to obrovský šok pre celú hokejovú verejnosť. Hlinka šíril okolo seba dobrú náladu, rád vtipkoval. Na oslavách po reprezentačných úspechoch bol hlavným šoumenom a známy pokrik "ciki caki ciki cak" si zakričal nespočetnekrát. 

V roku 2014 neprežíval šťastné obdobie. Ťažko zvládal rozvod s manželkou aj odlúčenie od detí. Nič však nenasvedčovalo tomu, že sa rozhodne ukončiť život.

"Na Mirovi sme nič nespozorovali. Musel to v sebe držať a musel sa trápiť. Nedá sa ani vyjadriť, ako to bolí," povedal vtedy pre denník Šport Richard Zedník. 

V ten istý deň spáchal samovraždu aj bývalý hokejista Dubnice nad Váhom Miroslav Kováčik. Údajne kráčal otočený chrbtom v ústrety vlaku. Rušňovodič už tragédii nestačil zabrániť.

Štrnásty september 2014 sa aj pre tieto udalosti zapísal do histórie slovenského hokeja ako „čierna nedeľa“. Okrem Hlinku a Kováčika zomrel aj dlhoročný lekár národného tímu Vladimír Lupták. Ten podľahol zákernej chorobe.  

Predávkoval sa liekmi 

Neubehli ani dva roky a hokejoví fanúšikovia opäť neveriacky krútili hlavami. Tentokrát vyšla do sveta správa o úmrtí 34-ročného Mareka Svatoša. 

Súdna pitva určila za príčinu smrti kombináciu liekov proti bolesti a depresiám. Navyše, rozbor krvi potvrdil prítomnosť drog. Svatoš už predtým užíval heroín a absolvoval odvykaciu liečbu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Trápili ich dlhy a depresie. Aj úspešní športovci si vzali život