Slovenské atlétky nepostúpili, Del Potro vyradil Nadala (minúta po minúte)

Dana Velďáková na OH v Riu končí.
Dana Velďáková na OH v Riu končí. (Autor: TASR)
Sportnet|13. aug 2016 o 12:41

Velďáková do finále trojskoku žien nepostúpila.

Program Slovákov - 13. august:

ATLETIKA 

Trojskok žien – kvalifikácia (D. Velďáková)

400 m žien – rozbehy (I. Putalová)

Minúta po minúte: 

00:15 - Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za vašu pozornosť.

00:10 - Americká tenistka Venus Williamsová postupom do nedeľňajšieho finále miešanej štvorhry po boku Rajeeva Rama na OH v Riu de Janeiro vyrovnala olympijský rekord v tomto športovom odvetví.

Už má istotu piatej medaily po zlate vo dvojhre zo Sydney 2000 a najcennejšom kove s mladšou sestrou Serenou vo štvorhre žien pred šestnástimi rokmi, ale aj v Pekingu 2008 a Londýne 2012. T

22:38 - Britské reprezentantky v zložení Katie Archibaldová, Laura Trottová, Elinor Barkerová a Joanna Rowsell-Shandová získali zlatú medailu v stíhacích pretekoch družstiev na 4000 m na olympijských hrách v Riu de Janeiro v novom svetovom rekorde časom 4:10,236 min.

Druhé skončili Američanky, tretie miesto obsadila Kanada.

22:27 - Do finále tenisového turnaja v mužskej dvojhre postúpil Andy Murray a Juan Martin Del Potro. Britský tenista vyradil japonského tenistu Nišikoriho (6:1, 6:4), Argentínčan zdolal Nadala zo Španielska (5:7, 6:4, 7:6 (5)).

Del Potro je najväčším prekvapením turnaja. Okrem Nadala, ktorý bol tretím najvyššie nasadeným hráčom na turnaji, v prvom kole zdolal aj svetovú jednotku Novaka Djokoviča.

22:20 - Medzinárodný olympijský výbor vyjadril svoje sklamanie zo znevažujúcich výrokov americkej futbalovej brankárky Hope Solovej na OH v Riu de Janeiro.

Gólmanka označila Švédky za tlupu zbabelkýň pre defenzívnu taktiku, ktorá v piatok napokon viedla k úspechu severaniek vo štvrťfinále olympijského turnaja.

"Sme rozčarovaní. Ľudia však majú právo vyhlasovať podobné veci. Nebudeme im ho brať, kým sa to pohybuje v určitých mantineloch," skonštatoval hovorca MOV Mark Adams. 

21:59 - Sobotňajší tréning diaľkových plavcov na OH v Riu de Janeiro v lokalite Fort Copacabana zrušili. Štartovacia plošina sa totiž pod vplyvom nepriaznivého počasia rozpadla na tri kusy a potopila sa.

Informáciu potvrdil hovorca podujatia Mario Andrada. V pondelok sú na programe preteky žien na 10 km, v utorok o 13.00 h SELČ príde na rad súťaž mužov na rovnakej vzdialenosti aj za účasti slovenského reprezentanta Richarda Nagya. 

21:30 - Diaľkárka Daria Klišinová mala byť jedinou zástupkyňou ruskej atletiky na OH v Riu de Janeiro, momentálne ani to neplatí.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF), ktorá plošne odstavila Rusov pre štátom podporovaný a krytý doping, pôvodne zobrala Klišinovú na milosť pre jej dlhodobý pobyt a testovanie v zahraničí, ale hovorca Yannis Nikolaou nedávno informoval, že zmenili rozhodnutie na základe nových informácií.

Klišinová sa okamžite odvolala u Športového arbitrážneho súdu (CAS), výsledok skráteného konania očakávajú do pondelka vrátane. Súťaž diaľkárok sa začne v utorok. 

20:48 - Organizátori olympijských hier v Rio de Janeiro sa rozhodli vymeniť vodu v bazénoch pod holým nebom, ktorá sa sfarbila nazeleno.

"Rozhodli sme sa pre radikálne riešenie, nahradíme ju večer," cituje agentúra AP slová hovorcu organizačného výboru Maria Andradu.

Dôvodom nepríjemného sfarbenia vody v bazénoch pre skokanov, vodných pólistov a synchronizované plávanie je premnoženie rias z tepla.

19:55 - Česká tenistka Petra Kvitová získala na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro bronzovú medailu vo dvojhre. Dvojnásobná wimbledonská šampiónka zdolala v súboji o tretie miesto Američanku Madison Keysovú 7:5, 2:6, 6:2.

19:36 - "Nie som vhodný typ na rozhovory. Nechcem odpovedať na otázky a nemám rád publicitu. Radšej prehovorím výkonmi. Mám rád štadióny a diskársky kruh. Tam som doma, to je moja scéna. Všetko ostatné radšej prenechám iným," vravel Christoph Harting v reakcii na svoje víťazstvo v súťaži diskárov.

Nemec prekvapujúco získal zlatú medailu, keď svojím posledným pokusom prekonal favorizovaného Poliaka Piotra Malachowského.

18:34 - Britský tenista Andy Murray sa stal prvým finalistom dvojhry na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro. Obhajca zlata z Londýna 2012 si v semifinále ako nasadená dvojka poradil so štvorkou "pavúka" Japoncom Keim Nišikorim hladko 6:1, 6:4.

17:57 - Jamajský šprintér Usain Bolt postúpil s prehľadom do semifinále na 100 m na OH v Riu de Janeiro. Obhajca titulu a svetový rekordér vyhral siedmy rozbeh časom 10,07 s. Bolt chce v Riu nadviazať na zlatý hetrik z Londýna 2012 a Pekingu 2008. Do semifinále stovky postúpili suverénne aj ďalší kandidáti na medaily Američan Justin Gatlin (10,01) a Jamajčan Yohan Blake (10,11).

17:34 - "Bolo to to najlepšie, čo som tento rok zabehla a išlo sa mi najlepšie. Na záver som mala relatívne dosť síl a začala som doťahovať, no mrzí ma, že som nezdolala aspoň tú štvrtú, bol by to hneď aj troška lepší čas. Ale jasné, že tam je sklamanie. Človek by so sebou nemal byť nikdy úplne spokojný. Predsa len, zase som zaostala oproti európskej i svetovej špičke," povedala Iveta Putalová po pretekoch.

Bežkyňa Putalová skončila svoje účinkovanie v Riu: fotogaléria

13.8.2016

17:10 - Nemec Christoph Harting získal na OH v Riu de Janeiro prekvapujúco zlatú medailu v hode diskom. V poslednej sérii si výkonom 68,37 m vytvoril nový osobný rekord a zosadil z prvej priečky favorizovaného Poliaka Piotra Malachowskeho.

Úradujúci majster sveta i Európy sa musel uspokojiť so striebrom. Aj bronz putuje do Nemecka zásluhou Daniela Jasinskeho. Christoph Harting v Riu nadviazal na úspech svojho staršieho brata Roberta z OH 2012 v Londýne. Obhajca zlata v Brazílii stroskotal v kvalifikácii a nepostúpil do finále.

16:57 - "Som sklamaná, že mi to nevyšlo. Cítila som sa dobre, aj rozcvička bola fantastická. Začala sa však súťaž a ja som tak znervóznela, že sa mi pri behu klepali nohy - nebola som to ja. Mrzí ma to, chcela som byť vo finále a skočiť za 14 metrov. Aj som cítila, že by to takto mohlo byť. Chcela som urobiť radosť všetkým ostatným, sebe, aj trénerovi. Chyby som robila bežecky, po technickej stránke to nebolo zlé," uviedla Dana Vedáková v mixzóne po kvalifikácii trojskoku žien.

Velďáková nepostúpila do finále: fotogaléria

13.8.2016

16:50 - Etiópčanka Etenesh Dirová sa na OH 2016 nepredstaví v behu na 3000 m cez prekážky v boji o cenné kovy, no od organizátorov dostala cenu za odvahu.

"Dirovej sa pri páde kolegyne čiastočne vyzula pravá tretra, ktorú zahodila do trávy. Následne si ešte vyzula ponožku, no pri prekonávaní prekážok mala problémy doskočiť na ľavú nohu. V pretekoch pokračovala čiastočne bosá dva a pol kola za mohutného povzbudzovania publika," informuje agentúra dpa.

Do cieľa napokon dobehla 25-ročná Dirová v čase 9:34,70 min, pol minúty za osobným maximom a nekvalifikovala sa do semifinále.

16:28 - Slovenská atlétka Iveta Putalová nepostúpila do semifinále na 400 m na OH v Riu de Janeiro. Olympijská debutantka obsadila v druhom rozbehu piate miesto vo svojom tohtosezónnom maxime 52,82.

Priamo do semifinále sa kvalifikovali iba dve najrýchlejšie z každého rozbehu, ďalších osem štvrťkárok postúpilo na základe dosiahnutých časov. Putalovú celkovo klasifikovali na 41. priečke.

16:08 - Iveta Putalová vo svojom rozbehu skončila na piatom mieste s časom 52, 83 s a zlepšila si svoje sezónne maximum. Priamo do finále postupujú dve bežkyne, ďalších osem súťažiacich postúpi na základe dosiahnutých časov. 

16:00 - Začína sa aj osem rozbehov na 400 m žien, v ktorom máme aj slovenskú zástupkyňu a to Ivetu Putalovú. 

15:50 - Kvalifikácia v trojskoku žien sa skončila. Velďáková obsadila konečné sedemnáste miesto, do finále postúpilo dvanásť najlepších skokaniek.

Kvalifikačný limit 14,30 splnili iba tri trojskokanky, najlepšia bola Kolumbijčanka Caterine Ibarguenová (14,52). Velďákovej olympijským maximom zostáva 12. priečka z Londýna 2012. Na OH 2008 v Pekingu nepostúpila do finále, keď v kvalifikácii nemala ani jediný platný pokus.

15:40 - Velďáková absolvovala aj posledný pokus, avšak bohužiaľ prešľapla. Vo svojej skupine je priebežne na deviatom mieste. 

15:25 - Treťou postupujúcou do finále trojskoku žien je Grékyňa Papahristouová, ktorá skočila 14,43 metra. 

15:17 - Dana Velďáková má za sebou aj druhý pokus, s ktorým atakovala 14 metrov - presne 13, 98 metra. Je to veľmi dobré číslo, na postup do finále to však zatiaľ nestačí. V druhej skupine je priebežne na siedmom mieste aj naďalej. 

15:06 - Do finále postupuje aj favorizovaná Oľga Rypakovová, ktorá skočila 14,39 m.

15:00 - Dana Velďáková má za sebou prvý pokus, skáče 13,74 metra, čo jej v skupine B stačí na siedme miesto. Kvalifikačný limit je 14,30 metra.

Skáče sa v dvoch skupinách, Caterine Ibarguenová z Kolumbie v druhej skupine skočila hneď na prvýkrát 14,52m, a tak sa po prvom pokuse kvalifikovala do finále. Kvalifikácia sa tak pre ňu končí. 

Pred sobotňajším programom

BRATISLAVA. Po tom, čo sa včera po prvý raz objavili v akcii slovenskí atléti, bude dnes Slovensko držať palce ďalším. Danu Velďákovú čaká od 14:40 kvalifikácia trojskoku žien, kde by určite rada vylepšila svoju olympijskú bilanciu.

Pre slovenskú reprezentantku to bude jej tretia olympijská účasť a zatiaľ sa jej veľmi nedarilo. V Londýne síce postúpila do 12 členného finále, aj napriek tomu, že za kvalifikačným limitom zaostala o 18 centimetrov.

V absolútne nevydarenom finálovom kole však skončila po dvoch prešľapoch posledná dvanásta s chabými 11,92 m. z poslednej série.

Londýnskych kvalifikačných 14,22 m. z druhej série bol vôbec jej prvým platným trojskokom na Olympijských hrách. V Pekingu mala iba tri prešľapy.

Dana Velďáková zabojuje o finálovú miestenku.
Dana Velďáková zabojuje o finálovú miestenku. (Autor: SITA)

"Ak postúpim do finále trojskoku, budem spokojná. A ešte by som v Riu chcela predviesť skok za 14 metrov. To by bolo splnenie mojich túžob," povedala pre agentúru SITA pred odletom do Brazílie.

V rozbehu na 400 m. žien sa na atletickom ováli predstaví aj Iveta Putalová. Slovenská bežkyňa má dobrú formu. Bola súčasťou slovenskej štafety, ktorá pred mesiacom v Amsterdame prekonala slovenský rekord o viac ako tri sekundy.

Z individuálnych je azda najvýraznejším tohtoročným výsledkom Putalovej postup do finále halových MS v americkom Portlande.Na štart by sa mala postaviť približne o 16:00.

Iveta Putalová.
Iveta Putalová. (Autor: Ilustračné - TASR/AP)

Z ďalšieho programu láka najmä vrcholiaci tenisový turnaj žien.

Vo finále dvojhry sa stretne stretne Nemka Angelique Kerberová s prekvapením turnaja, Portoričankou Monikou Puigovou, ktorá v semifinále porazila favorizovanú Češku Petru Kvitovú.

Porazené hráčky si zahrajú o bronzovú medailu.

Dnes sú na programe aj štvrťfinálové zápasy futbalového turnaja mužov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovenské atlétky nepostúpili, Del Potro vyradil Nadala (minúta po minúte)