Miloš Mečíř mi pomohol všimnúť si maličkosti, prezradil Lukáš Lacko

Lukáš Lacko.
Lukáš Lacko. (Autor: TASR/AP)
Andrej Bučko|18. jan 2017 o 11:24

Slovenského tenistu čaká v treťom kole svetová päťka. Vynasnažím sa využiť víťaznú vlnu a prekvapiť ho, vraví Lacko.

Slovenský tenista Lukáš Lacko vyrovnal svoj životný grandslamový úspech a po piatich rokoch znovu postúpil do tretieho kola Australian Open. Presne ako v roku 2012 si piatimi víťazstvami vrátane kvalifikácie vybojoval zápas s vysokonasadeným favoritom. Vtedy ho zastavil až Rafael Nadal.

Teraz narazí na svetovú päťku Keia Nišikoriho z Japonska.

Vzájomné skóre 1:4 so Selom, úvodných 0:4 v zápase a búrlivá atmosféra s početnou izraelskou prevahou a vlajkami neveštili najskôr nič príjemné...

"Tá atmosféra a diváci mi vôbec neprekážali. Naopak, mám rád dobrú návštevu a plné hľadisko. Šport sa nehrá pre prázdne tribúny. Začiatok mi však ušiel, bol som stratený a hľadal pôdu pod nohami. Súper menil rytmus, do toho mi fúkal nárazový vietor a trvalo mi pár gemov, kým som sa dostal do zápasu."

V ďalších setoch ste sa presadili útočným štýlom, vtlačili ste Selovi svoju hru, spoľahlivo podávali a chodili si po body. Bol toto kľúč k obratu?

"Áno, kľúčové bolo ostať pri svojej taktike aj napriek nevydarenému setu si veriť a zatlačiť ho, on sa veru potom stiahol a ostatné sety som už zvládol."

Lukáš Lacko zdolal na Australian Open aj Dudiho Selu: fotogaléria

18.1.2017

Keby vám niekto pred turnajom povedal 5 zápasov - 5 víťazstiev, verili by ste?

"Zradná otázka. Veril som, že mám potenciál a keď sa všetko dobre zbehne, tak môžem niečo väčšie uhrať, ale nebol som si stopercentne istý. Viacero sezón som nezačal dobre, takže ma to teraz teší."

Spomenuli ste, že vám v príprave pomohol aj Miloslav Mečíř. Keď sme ho v Sydney stretli počas daviscupového súboja s Austráliou, bol trochu smutný z neúčasti našich najlepších, neskôr navrhol vám aj Martinovi Kližanovi nejaké tresty, a predsa vám napokon pomohol a poradil pred novou sezónou. Prezraďte nejaké podrobnosti, ako k tomu došlo?

Mečíř mi vlastne otvára oči niekedy. Musím sa zamyslieť, čo použijem a niekedy práve tieto maličkosti dokážu rozhodnúť zápas."


Lukáš Lacko, slovenský tenista

"Celú sezónu som trénoval s Filipom Havajom a pomocným trénerom bol Karol Kučera, ale pre jeho dohodu so zväzom a prácou s mladými hráčmi to časovo celkom nefungovalo, lebo som cestoval a on mal záväzky. Vznikali veľké prestávky, kým sme sa stretli, a neúčinkovalo to, ako malo. S Filipom pokračujeme, trénujeme denne základné veci, ale chcel som počuť aj názory iných a rozšíriť rady, tak ako to robia viacerí špičkoví hráči, ktorí majú väčšie tímy. A koho iného osloviť, ak nie našu najväčšiu tenisovú kapacitu Miloša Mečířa? Poprosil som ho, či by mohol vypozorovať v mojej hre nejaké detaily a poradiť. Potom som si v duchu povedal - veď toto mi ani nemusí hovoriť, to je jasné. Ale neskôr som sa prichytil, že na to zabúdam a v mojej hre to chýba, takže mal pravdu. Vlastne mi niekedy otvára oči. Musím sa zamyslieť, čo použijem, a niekedy práve tieto maličkosti dokážu rozhodnúť zápas."

Ste s Mečířom v kontakte aj medzi zápasmi počas turnaja?

"Áno, píšeme si, sme v spojení po každom zápase."

V Melbourne postúpil Lukáš Lacko druhýkrát v kariére do tretieho kola.
V Melbourne postúpil Lukáš Lacko druhýkrát v kariére do tretieho kola. (Autor: TASR/AP)

Čaká vás Kei Nišikori. Svetová päťka, vysoký favorit. Prehrávate s ním 0:2. Japonským novinárom povedal, že sa teší na zápas osemfinále s Rogerom Federerom, asi zabudol na tretie kolo s vami. Čo naňho platí?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Miloš Mečíř mi pomohol všimnúť si maličkosti, prezradil Lukáš Lacko