Jančuška pokoril nevídanú métu. Jubilejný zápas si však predstavoval inak

Milan Jančuška bol naposledy trénerom Popradu.
Milan Jančuška bol naposledy trénerom Popradu. (Autor: TASR)
SITA|2. nov 2020 o 10:22

S trénovaním začínal vo Francúzsku.

POPRAD. Hokejisti Liptovského Mikuláša neprerušili v Poprade sériu prehier v Tipos extralige. Po výprasku 1:6 a štvrtom vystúpení za nula bodov zostali na poslednom mieste tabuľky.

Malý dôvod na radosť mal aspoň ich tréner Milan Jančuška (61), ktorý v nedeľu odkoučoval 800. zápas v pozícii šéfa realizačného tímu v najvyššej slovenskej súťaži. Viac ich nemá na konte žiadny iný tréner.

"Som rád, že som na méte osemsto zápasov. Dúfam, že ich počet sa ešte navýši. Chcem pomôcť hokeju v Liptovskom Mikuláši opäť sa dostať na niekdajšie pozície v slovenskom hokeji," povedal Jančuška pre hockeyslovakia.sk.

"Pravdou je, že tento zápas som si predstavoval trocha inak. Bohužiaľ, nevyšiel nám. Aj facka však môže každý tím posunúť. Verím, že táto prehra nás posunie k lepším výkonom," dodal.

V klube 500 len sedem trénerov

V Tipos extralige a jej predchodcoch s inými názvami len sedem trénerov viedlo tímy vo viac ako 500 stretnutiach. Podľa webu hockeyslovakia.sk to svedčí o rizikovosti a nestálosti trénerského povolania.

Okrem Milana Jančušku to dokázali Antonín Stavjaňa (692), Ernest Bokroš (614), Dušan Gregor (608), Peter Oremus (581), Ján Faith (564) a rovnako aj už nebohý Ján Šterbák (515).

Trio Stavjaňa, Bokroš a Oremus môže svoje štatistiky v tomto ročníku ešte rozšíriť. Do klubu 500 má z aktívnych koučov najbližšie Peter Mikula (443).

V Košiciach získal titul ako hráč i tréner

Milan Jančuška sa na extraligových striedačkách pohybuje už viac ako dve desaťročia. K trénerskej práci prešiel z pozície hráča.

Počas aktívnej kariéry odohral v Košiciach 392 stretnutí a vo federálnej lige získal dva tituly. Okrem toho hrával aj vo fínskom druholigovom tíme Kookoo.

S trénovaním začínal vo francúzskom HC Megéve, vydržal tam päť rokov.

Po návrate domov na Slovensko bol najskôr asistentom Bedřicha Brunclíka a potom aj Jána Selveka v Košiciach.

V roku 1999 oslavoval po Selvekovom boku, ktorý ho ako hráča viedol aj vo federálnej majstrovskej sezóne 1985/86, nečakaný titul. Košičania vtedy do play-off vstupovali až z piateho miesta a klub trápili finančné problémy.

Bol aj pri reprezentácii

Prvýkrát sa v najvyššej súťaži posadil na striedačku ako jej šéf 12. septembra 2000 v stretnutí jeho Popradu a Košíc. Podtatranci vtedy vyhrali 2:0.

Na domáci titul v pozícii hlavného kouča zatiaľ nedosiahol. V extralige vybojovali jeho tímy tri medaily.

HC Košice doviedol v roku 2002 k bronzu, o rok neskôr boli o priečku vyššie. Darilo sa mu aj so Žilinou, s ktorou pred troma rokmi získal bronzové medaily.

Vyskúšal si aj pôsobenie v pozícii asistenta pri reprezentačnej dvadsiatke.

Milan Jančuška ako asistent trénera SR.
Milan Jančuška ako asistent trénera SR. (Autor: TASR)



"V Košiciach si odkrútil tri trénerské pôsobenia (aj v rokoch 2001 - 2004 a v sezóne 2017/18). Po majstrovských oslavách v prvej sa presunul do Popradu, kde sa o rok stal prvýkrát hlavným koučom extraligového mužstva.

Tím spod Tatier viedol v 233 stretnutiach, pri dvoch návratoch do Košíc sa na striedačku posadil 228-krát. V extralige trénoval aj v rodnom Liptovskom Mikuláši, Žiline a v Nových Zámkoch.

Medzitým si odskočil aj do Poľska (Nowy Targ, Sanok) a vrátil sa na rok do Francúzska (Clérmont)," doplnil web hockeyslovakia.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Jančuška pokoril nevídanú métu. Jubilejný zápas si však predstavoval inak