Shiffrinová sa hnevala, ale zlomenú bránku v Jasnej nevymieňali Slováci

Mikaela Shiffrinová sa díva na Petru Vlhovú po obrovskom slalome.
Mikaela Shiffrinová sa díva na Petru Vlhovú po obrovskom slalome. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. mar 2021 o 23:15

Delegát FIS Bohumír Zeman odmietol konšpirácie.

BRATISLAVA. Už len ona mohla predstihnúť Petru Vlhovú. Mikaela Shiffrinová sa chystala vyraziť na trať druhého kola obrovského slalomu. Po prvom viedla. Zrazu však musela v štartovacej búdke zacúvať a čakať.

V spodnej časti trate technici menili poškodenú tyč slalomovej bránky. Američanka napokon po krátkej pauze odjazdila druhé kolo a skončila tretia. Po pretekoch sa posťažovala, že výmena bránky trvala pridlho. 

„Keď Petra prišla do cieľa, počula som, ako sa všetci dole tešia, povzbudzujú ju. A zrazu bola trať uzavretá, lebo bolo treba opraviť bránku. A trvalo päť minút, kým ju opravili. Normálne to trvá tridsať sekúnd,“ hovorila Shiffrinová na tlačovej konferencii.

„Na štarte som sa išla zblázniť. Takéto situácie sa stávajú a musím ich zvládať, zablokovať hnev, ktorý som začala cítiť. Sústredíte svoju energiu na chvíľu, keď máte vyštartovať. Stáva sa, že niekto spadne. Ale myslím, že dnes to bolo očividne falošné a to ma nahnevalo,“ dodala. 

Na situáciu zareagoval technický delegát FIS v Jasnej Bohumír Zeman: 

"Nalomená tyč pred cieľom, okolo ktorej prešla Vlhová, sa pred Shiffrinovou opravovala natiahnutím terča na pôvodnú nalomenú tyč. Túto opravu realizoval chorvátsky technik. O výmene tyče rozhodol poľský technický delegát, ktorý mal úsek na starosti. To bolo rozhodnuté vysielačkou talianskym riaditeľom FIS Svetového pohára žien. 

Štartér (Slovák) bol informovaný riaditeľom FIS Svetového pohára žien, že z bezpečnostných dôvodov budú preteky prerušené, aby sa mohla nalomená tyč vymeniť.

Shiffrinová v tej chvíli, bohužiaľ, musela počkať na štarte, než dostane štartovný povel, čo je pre skoncentrovaného pretekára vždy nepríjemné, ale nie je to výnimočné. Preto pretekár dostáva čas znovu sa pripraviť a znovu skoncentrovať." 

Bývalý československý reprezentant v zjazdovom lyžovaní, štvrtý v alpskej kombinácii na MS 1980, odmietol akúkoľvek možnosť manipulácie.

"Medzinárodné lyžiarske preteky FIS sa konajú tak, že hlavný rozhodca TD je pre nestrannosť vždy z inej než hostiteľskej krajiny a dohliada predovšetkým na dodržiavanie pravidiel spolu s ďalšími členmi jury, riaditeľom pretekov a arbitrom.

Zdravie pretekárov je najvyššou prioritou, pretože už došlo k zraneniam očí, brucha aj k úmrtiam o tyč.  

Konšpiračnú teóriu o tom, že na Slovensku malo dôjsť k naťahovaniu štartovného intervalu Schifrinovej kvôli Vlhovej vylučujem. Shifrinovú majú na Slovensku radi," dodal vo svojej reakcii rodák z Vrchlabí.



Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová sa hnevala, ale zlomenú bránku v Jasnej nevymieňali Slováci