Mečíř si tabuľu s pavúkom zo Soulu nemusí prezerať

SITA|8. aug 2008 o 08:09

PEKING 8. augusta (SITA) - Tenis oslavuje v Pekingu 20 rokov od svojho návratu do olympijského programu. V Soule 1988 sa hral premiérový olympijský turnaj po 64 rokoch a prvým víťazom dvojhry mužov sa ...

PEKING 8. augusta (SITA) - Tenis oslavuje v Pekingu 20 rokov od svojho návratu do olympijského programu. V Soule 1988 sa hral premiérový olympijský turnaj po 64 rokoch a prvým víťazom dvojhry mužov sa stal Slovák Miloslav Mečíř. Navyše, terajší kapitán slovenského daviscupového tímu získal v metropole Kórejskej republiky spolu s Milanom Šrejberom aj bronz vo štvorhre. "Medailu mám doma. Občas ju vytiahnem, keď idem na nejakú besedu. Pripomína mi krásne chvíle, ktoré som prežil," povedal M. Mečíř, ktorý v pamätnom soulskom semifinále zdolal v päťsetovej bitke vtedajšiu svetovú jednotku, Švéda Stefana Edberga, a vo finále si poradil s Američanom Timom Mayottom.

Bývalá svetová štvorka (v roku 1987) zatiaľ nedostala od Medzinárodnej tenisovej federácie ITF pozvánku na prípadnú oslavu dvadsaťročnice od návratu "bieleho športu" pod päť kruhov. Od svojho triumfu Mečíř v Soule nebol. "Nemám prečo cestovať tam. Viem o tom, že v Soule je inštalovaná tabuľa s vtedajším pavúkom dvojhry, ale nemusím si ju chodiť prezerať. Chalani, ktorí cestujú na miestny challenger, mi referujú, že tú tabuľu občas oprášia," uviedol M. Mečíř, v Pekingu vedúci tenisovej časti výpravy SR.

Štyridsaťštyriročný rodák z Bojníc je v Pekingu už na svojich šiestych olympijských hrách. Aktívnym účastníkom bol iba v Soule. O štyri roky neskôr zamieril do Barcelony ako hosť ITF. V Atlante 1996, Sydney 2000 i Aténach 2004 sa predstavil v úlohe trénera. Môže preto porovnávať olympijské dediny i úroveň športovísk. "V Soule bývala celá naša tenisová partia v jednom byte. Olympijská dedina v Pekingu mi trocha pripomína tu kórejskú. Ulice sú podobné, rovnako aj vysoké domy. Tu je to všetko pekne pohromade," skonštatoval M. Mečíř, známy aj ako vášnivý rybár. V Pekingu sa však ku svojej záľube pri vode asi nedostane. "V olympijskej dedine sú síce aj okrasné jazierka a v nich nejaké karasy, ale to nie je pre mňa," usmial sa najúspešnejší tenista v slovenskej histórii.

Mnohí športovci a členovia realizačných tímov využívajú olympijské hry aj na návštevu rôznych podujatí. Mečíř však toho v Pekingu zatiaľ veľa nestihol: "Celý deň sa venujem tenisu. Bol som sa pozrieť na tréningoch Daniely Hantuchovej i Dominika Hrbatého, takže som z toho iného veľa nevidel. Navyše, vo štvrtok k nám pribudli Dominika Cibulková a Janette Husárová."


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Mečíř si tabuľu s pavúkom zo Soulu nemusí prezerať