Slovenky neštartujú na ME, aj keď sa roky usilovali o limit. Nesú to ťažko

Tréner Radoslav Dubovský.
Tréner Radoslav Dubovský. (Autor: TASR)
SITA|6. aug 2018 o 09:11

Tréner Radoslav Dubovský bude mať na ME na starosti iba trojskokana Tomáša Veszelku.

BRATISLAVA. Po takmer dvadsiatich rokoch bude dlhoročný tréner skokanských sestier Janky a Danky Velďákových Radoslav Dubovský na veľkom medzinárodnom podujatí koučovať iba jedného svojho zverenca.

Keďže technický delegát Európskej atletiky (EA) neschválil účasť oboch sestier na 24. majstrovstvách Európy v Berlíne, ich tréner bude mať na starosti iba trojskokana Tomáša Veszelku.

"Danka a Janka museli svoju neúčasť v Berlíne dlho predýchavať, bolo im veľmi smutno, aj si poplakali, že sa na tento šampionát nedostali. Dosť ich to zobralo. Nesú to veľmi ťažko. Veď sa o ten berlínsky limit usilovali dva roky.

Mňa to tiež veľmi mrzí, pretože obom k limitu chýbali mnohokrát naozaj iba centimetre. Mnohokrát im ho odfúkol silný vietor, zmarili im ho zlé poveternostné podmienky. Ale stalo sa.

Kým som bol s nimi v kontakte, bojoval som s tým statočne, povzbudzoval som ich, aby našli motiváciu v ďalších podujatiach, ktoré ešte majú pred sebou, ale musím priznať, že mi prišlo veľmi clivo, keď som bez nich v Bratislave nastupoval do autobusu na letisko," povedal pre agentúru SITA Radoslav Dubovský.

Veszelka sa v tréningu nedokáže šetriť

"Premohli ma také zvláštne pocity... Nebolo to pre mňa jednoduché, veď som s nimi chodil na veľké šampionáty a olympiády od roku 2000. To je predsa už osemnásť rokov.

Chvíľu mi to potrvá, kým sa s tým všetkým vyrovnám. Nepočítal som s tým, že obe budú v Berlíne chýbať," priznal tréner Dubovský.

Úspešný odchovanec MAC Redox Lučenec Tomáš Veszelka.
Úspešný odchovanec MAC Redox Lučenec Tomáš Veszelka. (Autor: SITA/Marek Mrviš)

Aj pre neho bude v tejto neľahkej situácii dobré, že v dejisku šampionátu bude zo svojej tréningovej skupiny skokanov a trojskokanov viesť aspoň 23-ročného rodáka z Lučenca a odchovanca tamojšej atletiky Tomáša Veszelku.

"Tomáš je v týchto dňoch zdravotne fit. Doteraz trénoval naplno, naša spoločná príprava na šampionát prebiehala bez väčších problémov,

hoci sem - tam sme museli trochu znížiť úroveň zaťaženia organizmu, aby sme niečo nepokazili.

Aby sa nedajbože pred šampionátom opäť nezranil, pretože on sa v tréningu nedokáže šetriť. V tomto smere je maximalista. Vždy ide naplno, vždy chce dokázať, že má na to, aby skákal ďaleko.

Som rád, že je v poriadku," rozhovoril sa tréner Dubovský o svojom zverencovi.

Má na finálovú dvanástku

Ako ďalej uviedol, výkony Tomáša dokáže výrazne ovplyvniť najmä vstup do súťaže. To ho vie mentálne nastaviť.

V jeho prípade veľa závisí od prvého pokusu v súťaži, ako sa do nej ´nakopne´.

"Ak mu bude vychádzať rozbeh a bude sa dobre triafať do odrazu, momentálne má natrénované na to, aby v Berlíne urobil dobrý výsledok. Bol by som zlý tréner, keby som tvrdil niečo iné," pripomenul Radoslav Dubovský a pokračoval:

"Aktuálne je v takej forme, že môže reálne pomýšľať na postup do finálovej dvanástky. Stále sa pohybuje na hrane postupu. Som presvedčený, že Tomáš má na to, aby v nedeľu 12. augusta skákal v Berlíne vo finále majstrovstiev Európy."

Tomáš Veszelka minulý rok prekvapil 4. miestom na ME pretekárov do 23 rokov v Poľsku, vďaka čomu si o jednu pozíciu zlepšil umiestnenie z predchádzajúceho európskeho šampionátu do 23 rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Slovenky neštartujú na ME, aj keď sa roky usilovali o limit. Nesú to ťažko