Rozlúčka Štochla nedopadla dobre. Slováci nešťastne prehrali

Smútok slovenských hádzanárov na čele s Richardom Štochlom.
Smútok slovenských hádzanárov na čele s Richardom Štochlom. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|14. jún 2017 o 21:58

Pred zápasom ženskej reprezentácie musela polícia zadržať dvanástich bitkárov.

Kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy 2018 - 6. skupina:

Čierna Hora - Švédsko 28:24 (16:7)

Slovensko - Rusko 24:25 (12:12)

Zostava a góly SR: Štochl, Paul - T. Urban 9/4, Ďuriš 4, Petro 5, Dudáš, Rábek 1, Antl 1, Hruščák 2, Straňovský, J. Mikita 2, Volentics, Páleš, L. Urban, Guzy, M. Mikita.

Najviac gólov Ruska: Šiškarjov 6, Soroka 5/3, Škurinskij, Kalaraš a Kiseľjev po 3.

Rozhodovali: Dinu, Din (obaja Rum.), vylúčenia: 6:4, 7m hody: 4/4 - 4/3, 6 965 divákov

1.Švédsko5401135:1088 b
2.Čierna Hora5221131:1416 b
3.Rusko5122122:1334 b
4.Slovensko5023129:135:2 b

Tréner sa po stretnutí chytal za hlavu. Pozrite si, ako Slováci tesne podľahli Rusom: fotogaléria

28.6.2018

BRATISLAVA. Kto neskáče nie je Slovák, skandovaný potlesk či mexické vlny sa niesli zimným štadiónom Ondreja Nepelu. Hľadisko sa zahalilo do bielych farieb a vytvorilo búrlivú atmosféru, netradične na hádzanej.

Pred mužským zápasom sa objavili slzy v očiach slovenského brankára Richarda Štochla. Zaplnený štadión sa s ním lúčil, keďže to bol jeho posledný zápas v reprezentácii.

Zostávajúci program:

Sobota 17. júna:

Rusko - Čierna Hora (14:00)

Švédsko - Slovensko (17:15)

Proti Rusom podal tradične kvalitný výkon, ale ani ten nestačil. Slováci prehrali 24:25 a definitívne nepostúpia na majstrovstvá Európy. Posledný kvalifikačný zápas odohrajú proti Švédsku, ktoré prekvapujúco prehralo s Čiernou Horou.

Napriek očakávaniam nepadol divácky rekord na hádzanárskom dueli na Slovensku, v hľadisku bolo necelých 7000 priaznivcov. Doterajšie maximum je 8111 divákov na zápase Slovákov s Čiernou Horou v júni 2011 v košickej Steel aréne.

Dreli ako kone

"Som sklamaný kvôli chlapcom i divákom. Čo sa nám stalo, to je hrozné. Nešťastná prehra," priznal po stretnutí tréner Martin Lipták.

"Nehovorím, že sme hrali dobre, to vôbec nie. Za predvedený výkon, keď sme od Rusov dostali len 25 gólov, sme si však aspoň bodík zaslúžili," pokračoval.

"Nadrieme sa ako kone, v našej hre boli výborné i slabé veci, ale toto malo byť odmenené aspoň jedným bodom. Hrať pred takou kulisou je veľmi fajn," dodal Lipták.

Najhoršie bolo na tribúne

Ešte predtým hrali slovenské hádzanárky v odvete barážového súboja o postup na majstrovstvá sveta proti favorizovaným Maďarkám. Hoci v zápase viackrát prehrávali aj o tri góly, napokon remizovali 24:24. Vyrovnávajúci gól strelila v posledných sekundách Eva Minarčíková.

„Som rada, že mi spoluhráčky prihrali na dôležitý gól. Chceli sme zvíťaziť, ale proti Maďarkám je dobrá aj remíza,“ zhodnotila šťastná strelkyňa. „Úspešný výsledok sme dosiahli aj vďaka výborným divákom. Na tréningu sa mi zdala hala obrovská, možno preto, lebo chýbali mantinely.“

Po zápase diváci za bojovnosť a nezlomnú vôľu hráčky vytlieskali postojačky. „Mala som vtedy zimomriavky. Som rada, že sme divákom spravili radosť. Atmosféru sme si užívali, bol to veľký zážitok,“ priznala Martina Školková.

So šiestimi gólmi bola najlepšou slovenskou strelkyňou. Mohlo ich byť ešte viac, keby posledných pätnásť minút nesledovala len z tribúny pre vylúčeniu. „Tam to bolo najhoršie. Snažila som sa dievčatá povzbudzovať aspoň odtiaľ. Remíza proti Maďarkám je dobrý štart do ďalších vzájomných duelov.“

V minulosti sa to nestávalo

Je veľmi pozitívne, že družstvo má morálku a dokázalo zvrátiť nepriaznivý stav. To sa v minulosti nestávalo.


Dušan Poloz, tréner ženskej reprezentácie

V prvom súboji slovenské hádzanárky prehrali o deväť gólov (19:28), takže na záverečný turnaj postupujú Maďarky. Slovenky tak neprerušili 22-ročné čakanie na účasť na svetovom šampionáte, na ktorom sa naposledy predstavili v roku 1995.

„Maďarky majú veľké hviezdy, ktoré nám chýbajú. Aj preto sa Slovensku už tak dlho nepodarilo postúpiť,“ myslí si tréner Dušan Poloz. Hoci pred zápasom hovoril, žeby chcel Maďarky zdolať, tesne po jeho konci bol spokojný aj s remízou.

„Je veľmi pozitívne, že družstvo má morálku a dokázalo zvrátiť nepriaznivý stav. To sa v minulosti nestávalo. Remíza s Maďarkami je doživotný zážitok. Hráčkam to môže zdvihnúť sebavedomie,“ uzavrel.

Zadržali dvanástich bitkárov

Ešte pred zápasom žien polícia zadržala dvanástich mužov po hromadnej bitke pred Zimným štadiónom Ondreja Nepalu na ulici Odbojárov v Bratislave.

Jeden zo zadržaných utrpel tiež zranenia, ktoré si vyžiadali jeho prevoz do nemocnice.

Polícia predviedla mužov na policajné oddelenie a naďalej sa zaoberá okolnosťami tohto incidentu. Agentúru SITA o tom informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Na šampionát nepostúpili, i tak mali radosť. Pozrite si, ako Slovenky odolávali Maďarkám: fotogaléria

15.6.2017

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Rozlúčka Štochla nedopadla dobre. Slováci nešťastne prehrali