Maroko
Maroko
MS vo futbale
10.12.2022, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
1 - 0
1:0
Portugalsko
Portugalsko

Afriku pozná ako máloktorý Slovák. Titul pre Maroko? Možné je už všetko

Radosť futbalistov Maroka po postupe do semifinále MS 2022.
Radosť futbalistov Maroka po postupe do semifinále MS 2022. (Autor: SITA/AP)
Daniel Dedina|11. dec 2022 o 07:40

Arabská mentalita? Ramadánu bolo podriadené všetko, hovorí.

S Afrikou má bohaté skúsenosti. Mentalitu futbalistov z arabského sveta dôverne pozná. V dvoch etapách pôsobil v Juhoafrickej republike, viedol tiež líbyjsky veľkoklub Al Ahli Bengázi.

Úspešné ťaženie Maroka na majstrovstvách sveta 2022 v Katare pozorne sleduje aj JOZEF VUKUŠIČ.

„Zažil som zápas, na ktorom bolo 40-tisíc divákov, ale atmosféra úplne iná než v Európe. Diváci to nesmierne prežívali, bolo to emotívne a niekedy dosť nebezpečné,“ spomína na pôsobenie v severnej Afrike.

Maroko je prvým africkým semifinalistom v 92-ročnej histórii majstrovstiev sveta vo futbale. Čo na to hovoríte?

Myslím si, že sa to už očakávalo. Na viacerých šampionátoch, najmä na posledných dvoch-troch sa hovorilo, že raz už prerazí aj africký tím. To, že je to práve Maroko, je pre mňa trochu prekvapením.

Na druhej strane je to logické, pretože má v sebe africko-arabské prvky a zároveň veľa hráčov, ktorí hrávajú v Európe. Toto všetko sa spojilo dokopy, vrátane veľkej podpory celého národa. Hráči tvoria jednu rodinu a to sa odzrkadľuje na ich výkonoch a výsledkoch na ihrisku.

Maročania zatiaľ inkasovali na turnaji jediný gól, aj to vlastný. Neprekonali ich ani európske futbalové veľmoci. V čom vidíte základy mimoriadne pevnej defenzívy?

Dôležitú rolu zohráva tímovosť. Celé mužstvo sa podriadilo taktike a ide za výsledkom. Ani technicky výborne vybavené tímy, akým boli v osemfinále Španielsko a vo štvrťfinále Portugalsko, ich nedokázali prekonať. Štatistiky Maroka sú výborné.

K tomu treba prirátať výkony brankára Yassineho Bounoua, ktorému tieto majstrovstvá sveta vychádzajú veľmi dobre. Je to kvalitný brankár, chytajúci v španielskej Seville. Na úspešnom ťažení tímu má veľký podiel.

V minulosti ste pri hodnotení vášho pôsobenia v líbyjskom futbale vyhlásili, že tamojším hráčom chýba pracovitosť a ambicióznosť. V prípade súčasného marockého mužstva sa zdá, že ide o pravý opak.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Afriku pozná ako máloktorý Slovák. Titul pre Maroko? Možné je už všetko