Mario Lemieux sa vyhrážal NHL, vraj pokrytecky

Mario Lemieux.
Mario Lemieux. (Autor: SITA)
SITA|14. feb 2011 o 13:46

Majiteľ Pittsburghu Mario Lemieux sa sťažuje, že hráči jeho tímu dostávajú privysoké tresty. Hokejisti Penguins však pritom majú na konte najviac bitiek v sezóne.

PITTSBURGH. Po piatkovom dueli zámorskej hokejovej NHL medzi New York Islanders a Pittsburghom (9:3), v ktorom rozhodcovia rozdali 346 trestných minút, šéf ligovej disciplinárky Colin Campbell suspendoval trojicu hráčov a Islanders potrestal pokutou 100 000 USD, sa ozval majiteľ pittsburského klubu a legenda súťaže Mario Lemieux.

"Hokej je tvrdá fyzická hra a vždy takou bol. No to, čo sa dialo v piatok na Long Islande, nebol hokej, to bol výsmech a paródia. Sledovať takýto zápas bolo pre mňa bolestné a radšej by som na ľade sledoval nejaký kultúrny program ako toto. NHL má šancu vyslať jasný a tvrdý signál, že tento druh konania je neakceptovateľný a škodiaci športu," vyhlásil Lemieux.

"Je to zlyhanie. Liga musí odvádzať lepšiu prácu pri ochrane integrity hry a zdravia a bezpečnosti hráčov. Musíme si ujasniť, že tento spôsob správania sa nebude tolerovať a narazí na tvrdý disciplinárny postih. Ak udalosti súvisiace s piatkovou nocou odrážajú stav ligy, budem si musieť premyslieť, či chcem ďalej zostať jej súčasťou," nešetril tvrdými slovami na internetovej stránke Pittsburghu Mario Lemieux.

Problémom sú disciplinárne tresty

"SuperMariovi" sa nepáčil najmä ortieľ viceprezidenta a riaditeľa NHL pre hokejové operácie Colina Campbella zodpovedného za disciplinárne tresty. Ten oznámil pre Erica Godarda z Pittsburghu trest zákazu štartu na desať zápasov za opustenie striedačky a zapojenie sa do bitky.

Zlý muž Penguins dostal trest automaticky, keďže zo striedačky naskočil v čase hromadnej šarvátky, čo pravidlá nepovoľujú. Godard, ktorý sa snažil pomôcť svojmu brankárovi Brentovi Johnsonovi v pästnej výmene s Michaelom Haleym, tak príde o plat vo výške 40 322 dolárov.

"Aj keď chcel pomôcť spoluhráčovi, pravidlá nepovoľujú, aby sa zapojil zo striedačky do šarvátky," uviedol v stanovisku šéf disciplinárnej komisie NHL Colin Campbell.

Ďalšie tresty inkasoval útočník New York Islanders Trevor Gillies na deväť zápasov a Matt Martin na štyri duely, ich klub musí zaplatiť pokutu 100 000 dolárov. Gillies príde automaticky o príjem 24 193 dolárov za viaceré údery do hlavy a zranenie Erika Tangradiho, ktorý má otras mozgu. Martin o sumu 41 585 dolárov za napadnutie zozadu Maxa Talbota.

"Ich správanie javilo známky snahy zraniť protihráča. Chceme odkázať všetkým hráčom, že budeme trestať každé napadnutie hlavy," uviedol Colin Campbell.

Bitky, odplaty, zranenia

Fanúšikovia videli v inkriminovanom zápase pätnásť pästných výmen, desať hráčov súboj nedohralo. Medzi oboma tímami panuje v poslednom čase až príliš veľká rivalita.

Ešte 2. februára v predchádzajúcom vzájomnom zápase v Pittsburghu Max Talbot napadol Blaka Comeaua, ktorý sa odvtedy pre otras mozgu v zostave Islanders neobjavil a gólman "tučniakov" Brent Johnson napadol svojho náprotivka Ricka DiPietra, spôsobil mu zlomeninu tvárovej kosti a pomliaždenie kolena a vyradil ho z kolotoča NHL na 4 až 6 týždňov.

Ani jeden z agresorov sa však trestu od NHL nedočkal, a tak vzali spravodlivosť do svojich rúk samoptní hráči "ostrovanov". S výrokom Campbella nebol veľmi spokojný ani generálny manažér Newyorčanov Garth Snow.

"Hoci tresty do konca zápasu boli na oboch stranách, prekvapujúco dodatočné disciplinárne tresty dostali len naši hráči a pokutu iba náš klub. Rád by som sa spýtal vedenia ligy na dôvod. No hodíme to za hlavu a budeme sa pripravovať na náš ďalší zápas s Buffalom (v pondelok v ňom Islanders opäť triumfovali 7:6 po predĺžení - pozn.)," skonštatoval Snow.

Manažér Islanders svojich hráčov za správanie v stretnutí s Pittsburghom pochválil: "Som hrdý, že sme sa dokázali ovládať. Prišli sme hrať hokej a hoci sa v zápase prihodilo veľa vecí, som na chlapcov pyšný, ako dokázali súperovi konkurovať. Stojím za nimi. Rozhodnutie disciplinárky akceptujeme, proces bol úplne profesionálny."

Snow narážal na fakt, že z jeho lavičky sa žiadny hráč nezapojil do bitky na rozdiel od pittsburského Godarda, ako aj na samotné promptné rozhodovanie disciplinárky, ktorej zasadanie a vypočúvanie vinníkov viedol Campbell v sobotu v hoteli v Buffale, kde boli hráči Islanders ubytovaní.

Novinári: Pokrytecké rozčúlenie

Lemieuxove slová nepadli na úrodnú pôdu. NHL vyjadrila spokojnosť, ako prípad zvládla. "Sme spokojní s tým, ako sme piatkovú noc vyriešili," skonštatoval zástupca komisára NHL Bill Daly a dodal: "Na stanovisko pána Lemieuxa ďalej odpovedať nebudeme."

Do majiteľa Pittsburghu sa však pustili hokejoví novinári a komentátori, ktorí ho obvinili z pokrytectva. Frustrovaný majiteľ "tučniakov", ktorému pre zranenia chýbajú dve hviezdy - Sidney Crosby na neurčitý čas pre otras mozgu a Jevgenij Malkin pre zranenie kolena do konca sezóny, a pre trest aj bitkár Matt Cooke, akoby zabudol, že pred piatkom nebolo v NHL žiadne vákuum.

Práve "tučniaci" majú podľa servera hockeyfights.com na konte najviac bitiek v tejto sezóne (61) a podľa oficiálnych štatistík aj najviac trestných minút (1 101) a vyšších päťminútových trestov (63).

V trestoch do konca zápasu sú Penguins druhí (8) za Islanders (10). A "vďaka" Cookovi patrí Pittsburgh k štyrom tímom v NHL, ktorých hráči inkasovali v stretnutí najtvrdší druh trestu - v hre.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mario Lemieux sa vyhrážal NHL, vraj pokrytecky