Čínsky klub má viac bodov ako Slovan, chýbajú mu ale diváci

Tomáš Marcinko.
Tomáš Marcinko. (Autor: Facebook/Tomáš Marcinko)
Ondrej Gajdoš|7. okt 2016 o 20:55

Nový klub v KHL Kchun-lun Peking má hráčov z ôsmich krajín, zo Slovenska angažoval dvojicu útočníkov Tomáša Marcinka a Martina Bakoša.

Nováčik Kchun-lun má zo štrnástich zápasov 21 bodov, čo je napríklad o dva viac ako má Slovan Bratislava. Čakali ste, že čínske mužstvo môže byť pri vstupe do KHL také úspešné? 

"Ťažko povedať či som to čakal. Nevedel som, do čoho idem. Teraz viem, že mohlo to byť aj lepšie. Ale sme radi za každý bod a azda ich bude takýmto tempom pribúdať viac. Pre každé mužstvo je v základnej časti cieľom postup do play off."

Prvý domáci zápas ste odohrali 5. septembra v Pekingu pred takmer osemtisíc divákmi. Ďalších desať stretnutí už hráte v Šanghaji, kde na súboj s Nižnekamskom prišlo len 550 ľudí, čo je najnižšia návšteva v histórii KHL. Hokej v najväčšom čínskom meste neláka?

"Atmosféra a návštevnosť v 24-miliónovom Šanghaji je slabá, divákov je málo. Hokej tu určite nie je šport číslo jeden. Ale o pár rokov sa to môže zmeniť."

Čo znamená hokej pre Číňanov? 

"Športom ako basketbal, stolný tenis či bedminton sa v popularite nevyrovná, ale ak sa v Číne rozhodnú niečo urobiť, tak sa im to podarí. O pár rokov bude hokej určite na vyššej úrovni, čo sa týka počtu hráčov, popularity športu. Stačí sa napríklad pozrieť na futbal, ktorý tiež nepatril medzi najobľúbenejšie a zrazu veľké peniaze prilákali do ligy známe mená hráčov aj trénerov z najlepších európskych líg."

Prečo teraz nehráte v Pekingu?

"Motívom je zrejme propagácia hokeja v krajine. Od 15. novembra už budeme natrvalo doma v štrnásťtisícovej hale Le Sports Arene, kde sa na olympiáde 2008 hral turnaj v basketbale. Je to pekná, moderná, komfortná aréna. Tuším, že je jedna z najväčších v celej KHL."

Ako ste vyriešili ubytovanie? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Čínsky klub má viac bodov ako Slovan, chýbajú mu ale diváci