Niektoré slová neboli pekné. To si nezaslúžime, tvrdil hrdina Mak

Róbert Mak sa raduje z gólu s Jakubom Holúbekom.
Róbert Mak sa raduje z gólu s Jakubom Holúbekom. (Autor: TASR)
Pavol Spál|12. okt 2016 o 06:45

Keď schádzal z ihriska, ľudia vstali a tlieskali. Róbert Mak sa presadil proti Škótom dvakrát dokonale.

TRNAVA. Kedysi bol hviezdou juniorky Manchester City, klubu, ktorý posledné roky najviac utráca za prestupy a platy hráčov. Róbert Mak tam pôsobil od pätnástich.

Odohral niekoľko zápasov za béčko City, ale šancu presadiť sa v klube preplnenom najväčšími esami svetového futbalu nedostal. Štyri sezóny (2010 – 2014) potom pôsobil v FC Norimberg, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie nemecké kluby.

Prvý bundesligový gól strelil už v devätnástich. Doteraz je najmladším Slovákom, ktorý skóroval v jednej zo štyroch najlepších súťaží na svete.

„Ešte sám musí zistiť, aký je naozaj talentovaný. Keď je rozbehnutý, iba ťažko sa bráni,“ opísal ho vtedy Dieter Hecking, bývalý tréner 1. FC Norimberg. Makov rozlet však mierne pribrzdila aféra, keď na sociálnej sieti vulgárne kritizoval práve Heckinga.

Svoj krok oľutoval, ale radšej zmenil miesto. V tom čase neprežíval ideálne obdobie, ale tréner národného tímu Ján Kozák ho podržal. A Mak sa mu revanšoval, keď parádnym gólom na Ukrajine rozhodol úvodný zápas kvalifikácie o postup na ME 2016.

Tlieskali mu

Posledné dva roky pôsobil Mak v PAOK Solún a začal rýchlo napredovať. Vlani prežil životnú sezónu. Bol najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom klubu.

„Grécku ligu som prerástol,“ vysvetľoval nedávno, prečo v lete prestúpil do Zenitu Petrohrad. V ťažkej konkurencii domácich reprezentantov si vybojoval rýchlo miesto v základnej zostave. Darí sa mu. Aj v Rusku strieľa góly a asistuje.

Mak bol v lete súčasťou mužstva na majstrovstvách Európy, kde Slováci postúpili zo skupiny.
Mak bol v lete súčasťou mužstva na majstrovstvách Európy, kde Slováci postúpili zo skupiny. (Autor: TASR)

Práve Mak bol hlavným hrdinom kvalifikačného súboja proti Škótsku o postup na svetový šampionát 2018. V Trnave dal dva góly, na tretí prihral Adamovi Nemcovi. 

Slováci vyhrali 3:0. Keď ho desať minút pred koncom tréner Kozák vystriedal, ľudia na štadióne vstali a krídelníka vytlieskali.

„Nevnímal som to, aj keď ma isto potešil potlesk. Bolo to veľmi príjemné. Musím poďakovať spoluhráčom, ktorí k tomu prispeli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Niektoré slová neboli pekné. To si nezaslúžime, tvrdil hrdina Mak