Kanaďania zdolali Fínsko 2:0 a obhájili titul

Corey Perry ako kapitán dvíha nad hlavu majstrovský pohár.
Corey Perry ako kapitán dvíha nad hlavu majstrovský pohár. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|22. máj 2016 o 18:26

O víťazstve Kanady nad Fínskom rozhodol Connor McDavid. Druhý gól pridal sekundu pred koncom do prázdnej brány Matt Duchene.

MS v hokeji 2016 - finále:

Fínsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Góly: 12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (Marchand)

Rozhodcovia: Wehrli (Švajč.), Gofman - Lazarev (obaja RUs.), McIntyre (USA), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.

Fínsko: Koskinen - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Kivistö, Ohtamaa - Mikael Granlund, M. Koivu, Komarov - J. Jokinen, Barkov, Laine - Aho, Koskiranta, Pyörälä - Rantanen, Sallinen, Pihlström - J. Lajunen, Pulkkinen

Kanada: C. Talbot - Tanev, Rielly, R. Ellis, R. Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Duchene, McDavid, Marchand - M. Stone, Scheifele, R. O'Reilly - Perry, Brassard, T. Hall - Jenner, Reinhart, Gallagher - M. Domi

MS v hokeji

MS v hokeji 2017: Program, výsledky, tabuľky, zápasy, online prenosy.

MS v hokeji 2016.

MOSKVA. Hokejisti Kanady sa stali 26-krát v histórii majstrami sveta. V nedeľňajšom finále zvíťazili nad výberom Fínska 2:0 a obhájili zlato spred roka.

Kanaďania prešli turnajom len s jediným zaváhaním. V záverečnom zápase základnej B-skupiny podľahli v Petrohrade práve Fínom 0:4. Na turnaji strelili štyridsaťšesť gólov, najviac spomedzi všetkých mužstiev.

Druhý najvyšší počet presných zásahov dosiahli Rusi - štyridsaťštyri.

Kanade sa druhýkrát v histórii podarilo obhájiť zlato na MS. V minulosti sa jej dve zlaté podarilo získať v rokoch 2003 a 2004.

Pred rokom sa z Prahy vracal okrem najcennejšieho kovu aj s prienikom do Triple Gold Clubu útočník Sidney Crosby.

Teraz sa dvadsiatym ôsmym členom elitnej spoločnosti stal Corey Perry.

Fotogaléria z finálového zápasu majstrovstiev sveta: fotogaléria

22.5.2016

Fínom vo finále nepomohla ani skvelá bilancia z predchádzajúcich stretnutí, keď zvíťazili vo všetkých deviatich dueloch v riadnom hracom čase.

V historickom rebríčku majú Kanaďania už len o jedno zlato menej ako Rusi, ktorým sa rátajú tituly aj z čias Sovietskeho zväzu.

Celkovo má Kanada bilanciu 26 - 13 - 9.

Počas slávnosti odovzdávania trofejí sa prihovoril prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Zablahoželal Kanade k titulu a pozdravil aj zbornú. Divákom zdôraznil, že mužstvo robilo, čo mohlo, hralo dobrý hokej a stále ide len o hokej.

Finále síce nebolo suverénnou záležitosťou Kanady ako pred rokom v Prahe proti Rusku (6:1), no v Moskve mala výraznú streleckú prevahu.

Skóre zápasu otvoril v 12. minúte mladík Connor McDavid, ktorý sa v júni 2015 stal draftovou jednotkou v zámorskej NHL. Bol to pre neho premiérový presný zásah na celom šampionáte a napokon so zlatou príchuťou.

Poistku pridal v poslednej sekunde gólom do prázdnej bránky Matt Duchene.

Hlasy po zápase:

/zdroj: ČT Sport, iihf.com/

Brad Marchand, útočník Kanady: "Tá záverečná sekunda sa musela dohrať, ale pre nás to bola zábava. Je to neskutočný pocit byť majstrom sveta. Turnaj bol krátky, ale užili sme si ho, hoci sme sa museli rýchlo zohrávať. Boli sme akoby jedna rodina a vďaka tomu sme vyhrali šampionát."

Morgan Rielly, obranca: "Na takýchto turnajoch, kde nemáte šancu hrať dlho pohromade, sa musíte poučiť z vlastných chýb a hrať lepšie v každom zápase. Môžete si dovoliť prehrať iba jeden, maximálne dva zápasy. My sme sa poučili z predošlých chýb a dnes sme hrali lepšie."

Mark Scheifele, útočník Kanady: "Vedeli sme, aký tím stojí proti nám. Má dobrého brankára, výbornú obranu a hrá skvele smerom dopredu. Nedávali nám veľa príležitostí v útočnom pásme. Využili sme však jednu šancu a v ďalšom priebehu zápasu sme odviedli výbornú prácu."

Connor McDavid, útočník Kanady: "Nikto z nás si už nemyslel, že sa bude hrať aj po našom druhom góle. Videli sme puk smerovať do bránky, čas stále plynul a tak sme naskákali na ľad. Napokon sme museli oslavovať dvakrát."

Mikko Koivu, kapitán Fínska: "Kanaďania hrali zodpovednejšie a klobúk dolu pred tým, v akom tempe hrali v tomto zápase. My sme hrali dobre po celý turnaj, ale história si bude pamätať tento posledný zápas. Budúcnosť nášho tímu vyzerá dobre, ale teraz ma veľmi bolí finálová prehra."

Antti Pihlström, útočník Fínska: "Kanaďania nás dôrazne napádali a my sme mali problém dostať puk do útočného pásma. V defenzíve hrali naozaj výborne."

Jussi Jokinen, útočník Fínska: "Je ťažké povedať prečo, ale Kanaďania si dnes zaslúžili vyhrať. Veľakrát som ich videl hrať takýmto štýlom. Odohrali jeden z najlepších zápasov na turnaji a dnes nebolo v našich silách zdolať ich."

Ocenenia:

Najužitočnejší hráč turnaja: Patrik Laine (Fínsko)

Najlepší brankár turnaja: Mikko Koskinen (Fínsko)

Najlepší obranca turnaja: Michael Matheson (Kanada)

Najlepší útočník turnaja: Patrik Laine (Fínsko)

Najlepšia zostava turnaja podľa novinárov: Mikko Koskinen (Fínsko) - Nikita Zajcev (Rusko), Michael Matheson (Kanada) - Mikael Granlund (Kanada), Vadim Šipačov (Rusko), Patrik Laine (Fínsko)

Online prenos

60. min - Sekundu pred koncom zápase Matt Duchene gólom do prázdnej brány poisťuje víťazstvo Kanady a zámorský tím obhajuje vlaňajší titul.

58. min - Vidíme množstvo nepresností na oboch stranách, ale čo je podstatné, Kanaďania držia Fínov na dištanc. Udržiavajú ich ďaleko od vlastnej brány a nepúšťajú ich do žiadneho tlaku. Žeby o majstrovi rozhodol jediný gól?

55. min - Päť minút pred koncom riadneho hracieho času a Fíni majú na konte v doterajšom priebehu stále len pätnásť striel. A v tejto tretine, keď by za stavu 0:1 mali útočiť a snažiť sa minimálne vyrovnať, ohrozili Talbota iba štyrikrát.

50. min - Vo vlaňajšom finále majstrovstiev sveta bolo o takomto čase o víťazovi dávno rozhodnuté. V 49. minúte sa presadil Claude Giroux a o minútu neskôr zvyšoval Nathan Mackinnon už na 6:0. Tentoraz je stále všetko otvorené.

Rozhodca zasahuje pri potýčke Lea Komarova s Bradom Marchandom.
Rozhodca zasahuje pri potýčke Lea Komarova s Bradom Marchandom. (Autor: SITA/AP)

47. min - Aj v tejto tretine sú Kanaďania strelecky aktívnejší - vedú v tomto smere 5:2. V doterajšom priebehu majú dvojnásobne vyšší pomer striel: 28-13.

45. min - Pripomeňme si, že ak sa náhodou tento zápas skončí remízou v riadnom hracom čase, nasledovať bude dvadsaťminútové predĺženie.

Tretia tretina sa začala.

II. tretina

Druhá tretina skončila.

40. min - To bol teda záver. Najprv v oslabení unikol Jenner, v poslednej chvíli mu v zakončení zabránil Granlund. Následne čistú príležitosť neuvyužil Koskiranta, keď z bezprostrednej blízkosti zakončil iba do Talbota.

37. min - Po vylúčení Komarova dostali Kanaďania šancu v početnej výhode zvýšiť svoje vedenie, ale nepodarilo sa im uspieť. Fíni síce aktivitou výrazne za súperom zaostávajú, ale stále prehrávajú len o gól a všetko je otvorené.

33. min - Ďalšia veľmi dobrá šanca Kanaďanov na druhý gól. Scheifele vybojoval puk za bránou, medzi kruhmi našiel Ryana O'Reillyho, ale jeho tečovaný strelecký pokus skončil tesne vedľa ľavej žrde Koskinenovej brány.

30. min - Fíni síce do tretiny lepšie vstúpili, ale momentálne už majú opäť streleckú prevahu Kanaďania - v tomto momente v prostrednej časti hry 9-2, celkovo v doterajšom priebehu za tridsať minút 19-9.

26. min - Kanaďania si určite musia dávať v defenzíve pozor. "Fíni žiadne chyby neodpúšťajú," vravel ešte pred semifinále šéf ruského hokeja Vladislav Treťjak. A domáci favorizovaný výber sa o tom dokonale presvedčil.

22. min - V druhej tretine sa pre zmenu pustili do súpera Fíni, Mikael Granlund peknou krížnou prihrávkou cez pásmo pripravil dobrú pozíciu Hietanenovi, ale Talbot mal odkrytý výhľad, zmenšil strelecký uhol a napokon puk kryl.

Druhá tretina sa začala.

I. tretina

Prvá tretina sa skončila.

18. min - Fíni sú však rozhodne nebezpečnejší ako v prvej desaťminútovke. Po prihrávke Patrika Laineho si nakorčuľoval do voľného priestoru Mikko Koivu, ale zakončil iba do náručia brankára Cama Talbota.

16. min - Fíni mohli kontrovať v presilovej hre, ale vylúčenie Jennera nepotrestali. Po skončení jeho trestu však dostával dobrú prihrávku pred bránu Laine, pokúšal sa na úzkom priestore o blafák, ale Talbot dobre zareagoval.

12. min - Ale na opačnej strane domáci potvrdzujú svoj výborný štart do zápasu a zaslúžene sa dostávajú do vedenia. Connor McDavid ukázal šikovné ruky, pred bránou si zasekol puk a umiestnil ho pod brvno. Puk síce okamžite vyletel z brány, ale rozhodca to dobre videl - bol to jasný gól.

11. min - Fíni sa začínajú osmeľovať a už hrozia trošku viac aj smerom dopredu. Dobrú prihrávku dostal Rantanen, uvoľnil sa v útočnom pásme a nebezpečne vystrelil, Talbot ale veľmi pekne zasiahol lapačkou.

7. min - Fíni smerom dopredu zatiaľ nič neukázali a štatistiky hovoria jasne - Cam Talbot v bráne Kanady ešte nemusel ani raz zasahovať. Na druhej strane - naopak - má Koskinen práce dostatok, ale odoláva tlaku súpera.

5. min - Kanaďania hrajú výborne, vo veľkej šanci sa ocitol Scheifele, ktorý dostával puk pred odkrytú bránu. Nesadol mu však dobre na hokejku a odrazil sa od neho priamo pred brankára Koskinena, ktorý ho okamžite prikryl.

2. min - Kanaďania začali aktívnejšie. Koskinen musel v úvodných deväťdesiatich sekundách už trikrát zasahovať. Puk po strele Riellyho od modrej čiary mu dokonca vypadol, ale nikto z hokejistov súpera sa k dorážke nedostal.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Vlani hokejisti Fínska stroskotali už vo štvrťfinále - s domácim Českom prehrali 3:5. Pred dvoma rokmi hrali vo finále, ale nestačili na Rusko (2:5). Majstrovský titul získali naposledy v roku 2011 v Bratislave (vo finále Švédsko 6:1).

Pred zápasom - Ako sme už spomínali, Kanaďania sa s Fínmi tento rok už raz na šampionáte stretli. V základnej skupine presvedčivo zvíťazili Fíni 4:0.

"Fíni odohrali solídny duel, tak, ako to oni vedia - trochu zozadu a veľmi poctivo v defenzíve. My sme nenašli cestu, ako to prekonať," chválil súpera talentovaný útočník Kanady a jednotka draftu NHL 2015 Connor McDavid.

"Odohrali sme dobrý zápas. V prvých desiatich minútach sme neukázali svoju silu, no vo zvyšných päťdesiatich sme na ľade dominovali," dodal dvadsaťdeväťročný fínsky útočník Leo Komarov.

Pred zápasom- Hokejisti Kanady obhajujú zlato z vlaňajšieho šampionátu v Česku. Vtedy ich k celkovému triumfu doviedol ako kapitán Sidney Crosby. Kanaďania vyhrali všetky zápasy a nastrieľali rekordných šesťdesiatšesť gólov.

Kanaďania vyhrali aj vlaňajší šampionát v Česku.
Kanaďania vyhrali aj vlaňajší šampionát v Česku. (Autor: TASR)

Pred zápasom - Kanaďania museli na postup do finále vyradiť zámorského rivala USA. Po prvej tretine viedli 2:0, ale súper dokázal v prostrednej časti výsledok tromi gólmi zvrátiť. Napokon však uspela Kanada a triumfovala 4:3.

"Robili sme chyby a takmer nás to stálo zápas. Našťastie sa nám ich podarilo napraviť. Aj keď sme na chvíľu padli, zase sme sa zdvihli. Nebolo to jednoduché, ale chvalabohu sme to dokázali," hodnotil útočník Kanady Matt Duchene.

Pred zápasom - Fíni potvrdili v semifinále svoju ohromnú silu a vyradili jedného z najväčších favoritov na celkové víťazstvo - domáce Rusko. Na triumfe 3:1 sa podieľal dvoma gólmi talentovaný osemnásťročný mladík Sebastian Aho.

"Naši mladí hráči hrajú výborne. Ukazujú, že môžu byť dominantnými aj na tejto úrovni," chválil spoluhráčov skúsený Leo Komarov.

Pred zápasom- Žiadny iný tím nemá na tohtoročnom svetovom šampionáte v Rusku lepšiu bilanciu. Hokejisti Fínska neprehrali ani jeden zápas, Kanaďania jeden - v základnej skupine práve s Fínskom 0:4.

Kanada a Fínsko dnes zabojujú proti sebe o majstrovský titul 2016. Moskovské finále sa začína o 19.45 hod nášho času.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kanaďania zdolali Fínsko 2:0 a obhájili titul