Hrdina Maďarov: Čo mi život vo Francúzsku vzal, to mi teraz vrátil

Gólová radosť Attilu Fiolu.
Gólová radosť Attilu Fiolu. (Zdroj: SITA/AP)
Titanilla Bőd|19. jún 2021 o 23:15

Maďarská reprezentácia získala prvý bod na EURO 2020.

BUDAPEŠŤ. „Ak by sme tento zápas vyhrali, v Puskásovej Aréne by sme postavili víťazný oblúk. Takto sme sem iba z niekoľkých kilometrov presunuli Námestie hrdinov,“ hovoril komentátor maďarskej televízie M4 Sport István Hajdú B.

Po zápase maďarskej reprezentácie s úradujúcimi majstrami sveta neskrýval nadšenie. Zverenci niekdajšieho trénera Dunajskej Stredy Marca Rossiho uhrali proti Francúzsku na EURO 2020 senzačnú remízu 1:1.

Na čo sú nám spoluhlásky?

Maďari dokonca proti favoritovi siahali na víťazstvo. Na konci prvého polčasu po výbornom brejku otvoril skóre stretnutia Attila Fiola. Vysunul ho Roland Sallai, s ktorým si Benjamin Pavard počas celého zápasu nevedel rady.

Komentátor Hajdú B. bol po góle v extáze. „Áááá. Úúúúú. Načo sú nám spoluhlásky? Íííííí,“ radoval sa.

V druhom dejstve síce Antoine Griezmann vyrovnal, no po skončení zápasu takmer sedemdesiattisíc fanúšikov v Puskásovej Aréne oslavovalo ako po triumfe.

V obleku a so sadrou na nohe

Fiola bol členom kádra národného tímu už na šampionáte pred piatimi rokmi. Zranil sa však v závere úvodného stretnutia s Rakúskom a turnaj sa preňho skončil.

Jeho rodina pricestovala až na druhé stretnutie Maďarov proti Islandu, a tak ho v akcii nevidela. Na trávniku sa objavil iba na chvíľku, v obleku a so sadrou na nohe. Od fanúšikov si aj tak vyslúžil mohutný potlesk.

Zranenie ho pravdepodobne pripravilo aj o zahraničný angažmán. Predstavitelia Herthy Berlín i Eintrachtu Frankfurt ho chceli pozrieť práve na šampionáte, no napokon zo zahraničného prestupu nič nebolo.

Pomohol lekár Barcelony

Od tohto momentu ho prenasledovali zranenia. Mal problémy s členkom, kolenom, zlomil si lícnu kosť i kostičku v dlani.

„Boli časy, keď som mal také bolesti kolena, že som si nevedel čupnúť k svojmu synovi Dominikovi,“ prezradil o najťažšom období svojej kariéry 31-ročný obranca v rozsiahlom rozhovore pre Nemzeti Sport.

Na konzultáciu išiel aj k lekárovi Bayernu Mníchov. Ten mu navrhol komplikovaný zákrok, ktorý by znamenal ročnú pauzu. S tým nesúhlasil.

Cez manažéra bývalého spoluhráča sa skontaktoval s lekárom Barcelony. On mu pomohol. Znovu mohol hrať bez bolesti a vrátil sa aj do národného tímu.

Iba piaty gól

„Život hrá na remízu,“ opakoval Fiola svoje krédo vo viacerých rozhovoroch.

Verí, že čo osud zoberie, to v inom momente vráti. Vysoko si cenil už aj samotný fakt, že sa môže predstaviť na ďalšom šampionáte.

Gól proti Francúzom predčil všetky jeho sny. „Čo mi život vo Francúzsku vzal, to mi teraz vrátil. Nemám slov,“ povedal Fiola v slzách pred kamerami M4 Sport.

Bol to iba jeho piaty gól v seniorskej kariére. V detstve chcel byť po vzore otca hasičom. Nikdy nehral v zahraničí, pôsobil v Paksi, v Puskásovej Akadémii a v súčasnosti je hráčom FC Fehérvár.

V najvyššej maďarskej súťaži skóroval trikrát. V reprezentácii dal prvý gól v marci v Andorre, kde Maďari zvíťazili 4:1.

Attila Fiola v súboji s Ousmanem Dembelem.
Attila Fiola v súboji s Ousmanem Dembelem. (Zdroj: SITA/AP)

Začínal ako útočník

Gólovú situáciu riešil maďarský hráč s prehľadom a rozvahou ostrieľaných útočníkov.

Hoci v súčasnosti nastupuje takmer výlučne na pravej strane obrany, v mládežníckych kategóriách hrával v útoku. Stále hrdo spomína, že na mnohých turnajoch bol najlepším strelcom.

Ak sa dostane pred bránu, vo vyloženej šanci sa nezľakne. „Pred gólom som šprintoval 30-40 metrov, ale našťastie som ostal pokojný. Keď som videl loptu v sieti, pred mojimi očami prebehla celá moja kariéra,“ opísal svoje pocity.

Tréner v lunaparku

Svoje emócie neskrýval ani tréner maďarského národného mužstva Marco Rossi.

„Mám 56 rokov a sú to moje prvé majstrovstvá Európy. Cítim sa ako dieťa v lunaparku! A keď už sme v tom lunaparku, chceme si aj schuti zahrať,“ vravel taliansky kouč, ktorý v sezóne 2017/18 pôsobil v slovenskej Fortuna lige.

A Dunajskú Stredu doviedol po 25 rokoch do európskych pohárov.

Práve po tomto úspechu ho oslovil maďarský zväz. Pod jeho vedením reprezentácia zdolala súperov ako Grécko, Chorvátsko, Wales, Turecko, Srbsko či Island.

Po zisku bodu s úradujúcimi majstrami sveta nastúpia Maďari v Mníchove s vedomím, že v prípade víťazstva nad Nemeckom by postúpili do osemfinále.

„Nie som hlúpy ani arogantný. Nevravím, že do Mníchova pôjdeme vyhrať. Ale pôjdeme tam a spravíme všetko pre čo najlepší výsledok,“ zdôraznil Rossi.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Hrdina Maďarov: Čo mi život vo Francúzsku vzal, to mi teraz vrátil