Radostný tanec, široký úsmev. Braathen sa vrátil do Svetového pohára vo veľkom štýle

Lucas Pinheiro Braathen.
Lucas Pinheiro Braathen. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|27. okt 2024 o 14:01

Pódium v Söldene bolo čisto nórske.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní

Výsledky obrovského slalomu v Söldene - 1. + 2. kolo:

1.

Alexander Steen Olsen

Nórsko

2:09,50 m

2.

Henrik Kristoffersen

Nórsko

+ 0,65 s

3.

Atle Lie McGrath

Nórsko

+ 0,66 s

4.

Lucas Braathen

Brazília

+ 0,90 s

5.

Alex Vinatzer

Taliansko

+ 1,10 s

23.

Marcel Hirscher

Holandsko

+ 2,16 s

SÖLDEN. Nórsky lyžiar Alexander Steen Olsen zvíťazil v úvodnom obrovskom slalome Svetového pohára v Söldene.

Na pódiu ho doplnili ďalší dvaja nórski lyžiari Henrik Kristoffersen a Atle Lie McGrath.

Do Svetového pohára sa po ročnej prestávke úspešne vrátil Nór vo farbách Brazílie Lacs Pinheiro Braathen.

Do druhého kola šiel z 19. miesta, no po fantastickej jazde sa prebojoval až na celkové štvrté miesto.

Ďalší navrátilec, Marcel Hirscher, mal situáciu o niečo náročnejšiu. Oproti prvému kolu sa posunul o štyri priečky.

Dvadsaťtriročný Steen Olsen zúročil najlepšiu pozíciu po prvom kole a slávil druhý triumf v kariére. Vo februári 2023 vyhral slalom v Palisades Tahoe.

Preteky sa začali šokujúcim vypadnutím najväčšieho favorita. Obhajca veľkého i malého glóbusu Marco Odermatt zo Švajčiarska vyšiel na trať s jednotkou, v úvode predvádzal svoju typickú precíznu jazdu, no v strmine sa pokĺzol na vnútornej lyži a do ďalšej brány sa nezmestil.

"Je to ako sen. Som šťastný, že môžem byť súčasťou takého skvelého tímu. Je úžasné, že môžem byť na pódiu s ďalšími dvoma krajanmi," vyznal sa Steen Olsen v rozhovore pre FIS. 

Najlepší výkon podal v 1. kole Steen Olsen, ktorý predviedol riskantnú jazdu a vybudoval si tesný náskok dvoch stotín pred Chorvátom Filipom Zubčičom.

Tretí bol priebežne Kristoffersen (+0,08). Udalosťou bol návrat Hirschera, osemnásobný celkový víťaz SP sa predstavil v prestížnom seriáli presne po 2051 dňoch.

Tridsaťpäťročnému fenomenálnemu pretekárovi sa so štartovým číslom 34 podarilo dostať medzi postupovú tridsiatku, keď v 1. kole zajazdil 28. čas.

V druhom sa dokázal ešte posunúť o päť priečok a pripísal si tak pri návrate osem bodov.

Ešte viac sa darilo ďalšiemu navrátilcovi Braathenovi. Dvadsaťštyriročný Nór, ktorý vlani šokoval ukončením kariéry, sa po ročnej prestávke vrátil do súťažného diania v brazílskom drese.

V úvodnom kole so 41-kou zašiel 19. čas, v druhom predviedol najlepšiu jazdu spomedzi všetkých pretekárov a poskočil o 15 miest. Od pódia ho delilo iba 24 stotín. Prekonať ho dokázal až ďalší Nór a piaty po 1. kole McGrath.

V nórskej šou pokračoval Kristoffersen, ktorý sa o stotinu dostal do vedenia. Zubčič urobil v strmej časti chybu a po páde skončil až v ochrannej sieti.

Ako posledný vyšiel na trať Steen Olsen, ktorý zvládol tlak, v strmine opäť zariskoval, do spodnej časti si zobral vysokú rýchlosť a v cieli mohol oslavovať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Radostný tanec, široký úsmev. Braathen sa vrátil do Svetového pohára vo veľkom štýle