Moravčík: Anglicko nie je špičkovým mužstvom, malo iba šťastie

Ľubomír Moravčík je presvedčený, že ako tréner nedostal potrebný čas, aby si mohol mužstvo vymodelovať podľa svojich predstáv.
Ľubomír Moravčík je presvedčený, že ako tréner nedostal potrebný čas, aby si mohol mužstvo vymodelovať podľa svojich predstáv. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
SITA|3. okt 2017 o 08:13

Bývalý slovenský futbalista tvrdí, že Slováci v Škótsku uhrajú remízu.

GLASGOW. Bývalý slovenský futbalista Ľubomír Moravčík si myslí, že jeho krajania uhrajú vo štvrtkovom dueli v Škótsku remízový výsledok a urobia dôležitý krok k obsadeniu druhého miesta v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska.

Slováci sú momentálne s pätnástimi bodmi druhí, no v tesnom závese za nimi sú stále štrnásťbodoví Slovinci a Škóti.

Slováci sú v najlepšej pozícii

"Slovensko je z týchto troch tímov v najlepšej pozícii, pretože pre Slovinsko bude veľmi ťažké vyhrať v Anglicku. Aj keby Škóti nad nami zvíťazili, musia v poslednom kole cestovať do Slovinska a vyhrať tam," zamyslel sa niekdajší hráč Celticu Glasgow (1998-2002).

Päťdesiatdvaročný rodák z Nitry je presvedčený, že ak sa mužstvu trénera Jána Kozáka podarí v glasgowskom Hampden Parku remizovať, baráž mu už neunikne. Slováci totiž v nedeľu v poslednom zápase F-skupiny privítajú v Trnave Malťanov, ktorí dosiaľ nebodovali.

Priamy postup na svetový šampionát do Ruska si zabezpečia víťazi každej z deviatich eliminačných skupín.

Pre posledné mužstvo z tabuľky tímov na druhých miestach sa kvalifikácia skončí, zostávajúcich osem tímov z druhých priečok bude v novembri bojovať v baráži o zostávajúce štyri európske miestenky.

Rozhodne zápasová prax?

"Práve remíza sa mi zdá ako najpravdepodobnejší výsledok. Slovensko nepríde do Glasgowa brániť. Škótsko možno bude mierny favorit, pretože hrá doma a tamojší fanúšikovia sú veľmi dôležitou súčasťou každého zápasu, uviedol Moravčík pre BBC.

"My sme však odohrali veľmi dobrý zápas v Anglicku, ktoré je veľmi silné. Prvých dvadsať minút sme súperovi nepožičali loptu. Dokázali sme streliť rýchly gól, ale neskôr sme dostali hlúpe góly. Zrejme by stretnutiu viac svedčal nerozhodný výsledok," pokračoval.

Asistent trénera v druholigovej Lokomotíve Zvolen sa taktiež domnieva, že bude veľmi dôležité, ako zaberú kľúčoví hráči slovenského mužstva, keďže niektorí majú problém s pravidelnou zápasovou praxou.

"Všetko bude záležať na aktuálnej forme každého jedného hráča, s čím trošku zápasíme, keďže pravidelne nehrával Vladimír Weiss a podobne na tom boli aj niektorí obrancovia," skonštatoval.

Ten sa pristavil aj pri súčasnom škótskom tíme. "Kvalifikáciu nezačali najlepšie, ale postupne sa to zlepšilo. Dôležitú úlohu v škótskej reprezentácii hrajú futbalisti Celticu. Samozrejme, nášmu protivníkovi budú chýbať Scott Brown a Stuart Armstrong, ale do mužstva sa vrátil Darren Fletcher," pripomenul.

"Brown je dušou tímu a jeho líder, Armstrong bol dôležitou zložkou ofenzívy. Možno tréner Gordon Strachan postaví dodatočne povolaného Calluma McGregora. Má dobrú techniku, tak prečo nie," dodal Moravčík.

Anglicko? Malo iba šťastie

Účastník MS 1990 neskôr v interview pre Herald Scotland prezentoval svoj názor aj na počínanie Angličanov v eliminácii MS 2018. Tí doteraz nazbierali dvadsať bodov a na postupovú definitívu potrebujú bod.

"Anglicko malo absolútne šťastie. Predstavte si situáciu, že by v nadstavenom čase nestrelilo víťazný gól na Slovensku a nevyrovnalo na 2:2 v Škótsku. Malo by teraz sedemnásť bodov, Slovensko a Škótsko by mali po šestnásť," pripomenul Moravčík.

"V posledných dvoch zápasoch doma so Slovincami a v Litve by Angličania mali čo robiť, aby sa kvalifikovali na šampionát. Oni nie sú špičkové mužstvo. Nemajú špičkových hráčov, výnimkou je len Harry Kane, ktorý by sa uplatnil aj v Reale Madrid alebo Bayerne Mníchov," pokračoval.

"Hrá však za Tottenham Hotspur, s ktorým Ligu majstrov určite nevyhrá a možno sa s týmto tímom nedostane ani do štvrťfinále. Ak nemáte top hráčov, môžete mať problém zdolať aj tzv. malé tímy. Predstavte si Barcelonu bez Messiho alebo Paríž Saint-Germain bez Neymara. Anglicko v tejto skupine dominovalo preto, lebo malo šťastie," uzavrel Moravčík.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Moravčík: Anglicko nie je špičkovým mužstvom, malo iba šťastie