Nemohli sme si dovoliť riskovať kvôli Messimu existenciu klubu, vraví šéf Barcelony

Lionel Messi.
Lionel Messi. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. aug 2021 o 18:39

Barcelona eviduje dlhy vo výške 1,2 miliardy eur.

BARCELOVA. Argentínsky futbalista Lionel Messi a FC Barcelona síce dospeli k dohode na novej zmluve, no pravidlá španielskej La Ligy sú neúprosné, a to znamená koniec jednej éry.

Prezident klubu Joan Laporta priznal, že klub v súčasnosti nie je schopný uniesť mzdové zaťaženie svojho doterajšieho kapitána a nemalo by zmysel nechávať všetkých v neistote.

Uvedomili si, že je koniec

V uplynulých týždňoch zahraničné médiá hovorili o dohode ako o hotovej veci, Messi súhlasil s päťdesiatpercentným znížením platu, no ani to napokon nestačilo. Podľa finančných pravidiel La Ligy musí Barcelona pred nasledujúcou sezónou skresať svoje mzdové výdavky pod 200 miliónov eur a s Messiho platom to nebolo možné.

"Vo štvrtok sme si uvedomili, že je koniec. Nechcel som nikomu dávať falošnú nádej. Hráč má aj iné ponuky, a keďže čoskoro štartuje liga, potrebuje čas na zváženie svojich možností," citovala Laportu agentúra AFP.

Prvé úvahy o Messiho konci v Barcelony sa objavili už v závere sezóny 2019/2020 po neúspešnom semifinále Ligy majstrov s Bayernom Mníchov. Klub ho však neuvoľnil. V januári 2021 sa na post prezidenta vrátil Laporta a zdalo sa, že dokáže najväčšiu hviezdu tímu presvedčiť.

Okrem Messiho vôle sa však musel vyrovnať s vážnou finančnou situáciou. Astronomické prestupové čiastky, vysoké platy a najmä pandémia prispeli k tomu, že Katalánci sa dostali na pokraj priepasti.

Nechce riskovať existenciu klubu

"Nemôžeme si dovoliť Messiho kontrakt. Zdedili sme katastrofálny stav. Výdavky na športové platy predstavujú 110 percent klubových príjmov a my nemáme peniaze nazvyš. Pravidlá La Ligy nás limitujú, vedeli sme o situácii, odkedy sme prevzali vedenie, ale ukázalo sa, ž čísla sú ešte horšie, ako sme tušili," uviedol Laporta.

Hoci priznal, že mohol podpísať zmluvu s Messim, riziko bolo však priveľké: "Nie som pripravený riskovať existenciu klubu. Nebudem zadlžovať klub kvôli nikomu. Naša organizácia je viac ako ktokoľvek, dokonca aj najlepší hráč na svete."

Barcelona eviduje dlhy vo výške 1,2 miliardy eur, z toho viac ako polovica je splatná v krátkom čase. Určitú pomoc jej môže poskytnúť nová sponzorská zmluva La Ligy s americkou spoločnosťou CVC, ktorá dvom najvyšším španielskym súťažiam prinesie dovedna 2,7 miliardy eur a až 90 percent prerozdelia medzi kluby.

Tridsaťštyriročný Messi strávil v Barcelone 21 rokov. V 778 zápasoch za A-tím strelil 672 gólov a získal s klubom rekordných 34 trofejí. Desaťkrát vyhral La Ligu, sedemkrát sa tešil z triumfu v Kráľovskom pohári a španielskom Superpohári. Na medzinárodnej scéne vyhral štyrikrát Ligu majstrov, trikrát MS klubov FIFA i európsky Superpohár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Nemohli sme si dovoliť riskovať kvôli Messimu existenciu klubu, vraví šéf Barcelony