Ukrajina s historickým víťazstvom. Cygankov: Celý náš tím sú hrdinovia

Futbalisti Ukrajiny sa tešia z gólu.
Futbalisti Ukrajiny sa tešia z gólu. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. okt 2020 o 11:49

Nemci po remíze neboli spokojní.

BRATISLAVA. Najväčším prekvapením utorkového programu futbalovej Ligy národov 2020/2021 bol kyjevský triumf hráčov Ukrajiny nad Španielmi 1:0.

Ich víťazstvo je o to cennejšie, že bolo vôbec prvé nad majstrami sveta z roku 2010. V predchádzajúcich šiestich vzájomných dueloch dosiahli iba jednu remízu pri negatívnom skóre 3:14.

Zaujímavosťou je, že pred utorkom naposledy strelili Španielom gól ešte v septembri 2003, do streleckej listiny sa vtedy zapísal aktuálny kouč ukrajinského výberu Andrij Ševčenko.

Fanúšikom dlhovali ospravedlnenie

O tesnej výhre ukrajinskej reprezentácie rozhodol štvrťhodinu pred koncom krídelník Viktor Cygankov. Španieli mali počas celého duelu prevahu, ale vylámali si zuby na brankárovi Georgiovi Buščanovi.

Nepovažujem sa za hrdinu. Celý náš tím sú hrdinovia.


Viktor Cygankov, reprezentant Ukrajiny

"Nepovažujem sa za hrdinu. Celý náš tím sú hrdinovia. Chcem pogratulovať Georgimu k jeho výkonu, bol to asi jeho najlepší zápas v celej kariére. Náš plán bol hrať defenzívnejšie než zvyčajne, chceli sme však pozorne brániť celú hraciu plochu.

Prehrali sme ostatné tri zápasy a našim fanúšikom sme dlhovali ospravedlnenie. Na tribúnach nám veľmi chýbali, sme však šťastní, že sme im dali príležitosť oslavovať," povedal Cygankov podľa oficiálneho webu Európskej futbalovej únie (UEFA).

K zápasu sa vyjadril aj trénerov Španielov Luis Enrique.

"Dnes sme si vytvorili množstvo šancí na gól, dominovali sme počas celých 90 minút proti súperovi, ktorý sa snažil prerušovať naše prihrávky.

Počas svojej hráčskej kariéry som zažil mnoho takýchto zápasov aj s prehrami. Napriek prehre som dnes našiel aj pozitíva, veľmi ma potešil prístup hráčov," poznamenal bývalý kouč FC Barcelona.

Španielsky tréner Luis Enrique udeľuje taktické pokyny.
Španielsky tréner Luis Enrique udeľuje taktické pokyny. (Autor: TASR/AP)

S remízou nebol nikto spokojný

Druhý duel skupiny medzi Nemcami a Švajčiarmi priniesol poriadnu prestrelku. Hostia v tomto súboji viedli 2:0 aj 3:2, a tak je pre nich zisk bodu za remízu 3:3 neúspechom.

"Keď v súboji viackrát vediete, tak by ste zápas mohli a mali dotiahnuť k víťazstvu. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre, eliminovali sme chyby a boli veľmi efektívni. To sa nám v predchádzajúcich stretnutiach nedarilo.

V závere duelu sa ukázala sila Nemcov. Neteší nás, že sme napriek zisku bodu stratili kontakt so zostávajúcimi tímami v skupine," povedal brankár švajčiarskeho kolektívu Yann Sommer.

Jubilejný stý reprezentačný zápas v utorok odohral nemecký stredopoliar Toni Kroos.

"Je krásne absolvovať trojciferný počet duelov v najcennejšom drese. Je to niečo výnimočné, ale všetci, čo ma poznajú, tak vedia, že ja viac hľadím na výsledky a tituly. Dnes sme inkasovali tri góly a bránenie je vždy tímová práca.

Našimi chybami sme Švajčiarom darovali prvý aj tretí gól. Okrem toho sme však hrali dobre, omnoho lepšie ako počas víkendu proti Ukrajine. V konečnom dôsledku však nie sme spokojní s bodom," prezradil Kroos.

Tabuľka 4. skupiny A-divízie Ligy národov je veľmi vyrovnaná. Na prvom mieste sú Španieli so siedmimi bodmi, zhodne šesť majú na konte Nemecko a Ukrajina. Švajčiari už výraznejšie zaostávajú a s dvoma bodmi sú poslední.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Ukrajina s historickým víťazstvom. Cygankov: Celý náš tím sú hrdinovia